CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

22. 12. 2017

3 komentáře

Ježíšek platí bitcoinem

 

Virtuální kryptoměna bitcoin nejprve dobyla podsvětí. Pak zachvátila svět. A nakonec jí podlehl i Ježíšek…

Loading



 

Bitcoin nemá za sebou ani 10 let historie. Přesto se dostal na přední stránky novin a není snad člověka, který by o této kryptoměně alespoň neslyšel. Finanční poradci musí odpovídat na dotazy svých klientů, zda je vhodné do bitcoinu investovat. A ne jen mladí, digitálně zdatní klienti, ale i podnikatelé středního věku s mnoha lety investičních zkušeností, se na bitcoin ptají.

Není divu, že se bitcoin propracoval i k Ježíškovi. Sice po dvou tisíciletích nepatří již k nejmladším, ale stále jde s dobou. Kupříkladu tržní ekonomiku přijal bez výhrad, jak je patrné z návštěvy italských kostelů. Sice musel slevit ze svých zásad a do chrámu božího se vrátila tržiště, nyní se ale obchoduje alespoň pouze s církevním zbožím ve prospěch kostela.

Přijetí bitcoinu za své je pro Ježíška ještě přirozenější. Vždyť nabízí především duševní útěchu a příslib budoucího ráje – dvě komodity, které jsou přinejmenším stejně virtuální, jako nejstarší kryptoměna. A za ní navíc může nakupovat dárky, kterými potěší své věrné pod stromečkem.

Navíc bitcoin i Ježíšek mají jedno společné – oba potřebují víru. V tomto směru má Ježíšek navrch. Křesťanů je přibližně 2,4 miliardy. Tolik bitcoinů nebude nikdy ani vytěženo. Jejich maximální počet se uzavře na 21 milionech – a pak bude již jen klesat.

REKLAMA

Kdykoli někdo ztratí pevný nebo bleskový disk s bitcoiny, vypere papírový záznam peněženky nebo zašle prostředky na neexistující účet, bitcoiny se nenávratně vytratí. Nejen proto je bitcoin deflační měnou. Čím méně bitcoinů bude, tím větší hodnotu může mít – a tím menší desetinná čísla se budou mezi lidmi převádět.

Ježíšek oproti bitcoinu nemá omezené množství následovníků. Musí sice soupeřit s dalšími náboženskými a filozofickými směry, ale ve skutečnosti je omezen pouze množstvím lidí. A to navzdory omezeným prostředkům dostupných na Zemi je fakticky neomezené.

Kupříkladu Elon Musk již plánuje kolonizaci Marsu. Zatím sice jen vozí vánoční dárky astronautům a kosmonautům (dle země původu) na mezinárodní vesmírnou stanici ISS, ale jak kdysi ukázal Neil Armstrong, vždycky je potřeba udělat první krok. A Elon Musk v tom nebude sám. Přidává se i NASA s požehnáním amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vyhlídky má tak Ježíšek perspektivnější než bitcoin.

Ježíškovi následovníci ovšem musí být flexibilní. Již dávno opustili představu placaté Země, nad kterou se vznáší nebesa s anděly a všemohoucím bohem a pod kterou hřímá pekelný oheň (což v jádru není zas tak mylná představa). Ne vždy je ale změna snadná. Někteří stále tvrdošíjně odmítají důkazy, že člověk pochází „z opice“ – tedy ze společného předka dnešních opů a člověka, a pokouší se dle svého názoru podloženého jedinou, tisíce let starou knihou změnit vzdělávací systém.

REKLAMA

Jak moc flexibilní bude i Ježíšek v následujících letech, je velká otázka. Jeho Otec již zdaleka není jediným stvořitelem rostlin a živočichů. Prostřednictvím genetické manipulace jsou již dnes dostupná dosud nevídaná stvoření. Stačí si je jen koupit… že by to byl důvod, proč Ježíšek platí bitcoinem?

Přeji klidné prožití vánočních svátků a hodně bitcoinů pod stromečkem.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

institucionalizace bitcoinu

Jak moc institucionalizace mění bitcoin?

Bitcoin v současné době nastoupil cenovou cestu růstu. Už překonal své maximum před šesti lety. A to nejen cenou za jeden bitcoin, ale i celkovou kapitalizací trhu. V pozadí tohoto cenového růstu pak stojí mimo jiných vlivů i začlenění bitcoinu a dalších altcoinů do institucionálního systému. Jak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Je už pozdě nakupovat bitcoin?

Vzhledem k nedávnému růstu hodnoty bitcoinu a očekávání překonání jeho rekordní hodnoty vyžaduje rozhodnutí do něj investovat důkladné pochopení dynamiky trhu a souvisejících rizik. Bitcoin vykazuje v průběhu času výrazný růst, a to i pro ty, kteří kryptoměnu nakoupili za nejvyšší ceny. Je však velmi důležité si […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024

Cena bitcoinu je dnes v korunách nejvyšší v dějinách, činí více než 1,5 milionu korun

Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny světa, bitcoinu, dnes dopoledne středoevropského času dosáhla historicky nejvyšší korunové ceny, kolem 1 520 000 korun. Překonala tak dosavadní rekord z listopadu 2021 (viz graf analytické platformy CoinGecko níže). V dolarech dnes bitcoin překonal rovněž psychologickou úroveň, 65 000 dolarů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

04. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    26 prosince, 2017

    Pane Zamecniku, ta bída v nápisech na kvalitní článek je hodně znatelna. Přeji Vám alespoň průměrnou inspiraci v příštím roce. Karel

    Odpovědět

  • Petr Zámečník

    26 prosince, 2017

    Děkuji vám, Karle ;).

    Odpovědět

  • Anonym

    26 prosince, 2017

    Napadech

    Odpovědět