CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

09. 06. 2022

1 komentář

Je zlato dobrou investicí?

 

Zlato bývá často doporučováno jako alternativní investice, která navíc dokáže portfolio ochránit před následky vysoké inflace. A také dokáže portfolio diverzifikovat a zlepšit jeho výnosnost. Zlato se totiž na trhu často chová proticyklicky, tedy roste, když všechno ostatní klesá. Alespoň taková je teorie. Je opravdu i v praxi dneska zlato dobrou investicí?

Loading



 

Zlato získalo svou pověst dobré investice díky dlouhé historii. Už před staletími fungovalo zlato jako uchovatel hodnoty a jako časem prověřená a trvanlivá investice. Zlato bylo vzácné, bylo chtěné a hlavně bylo v nezničitelné formě. Dík tomu se zlato stalo jedním z pilířů úspor a investic. Jeho roli pak jen upevnil brettonwoodský systém. Zlato bylo žádané.

Role zlata v roce 2022

Jak ale funguje zlato dnes v moderní společnosti? Je pravdou, že s jeho uchováváním i s jeho konvertibilitou jsou spojené různé problémy. Investiční zlato je lepší mít uložené někde jinde než doma pod polštářem. Se zlatými transakcemi jsou navíc spojené poplatky. Což snižuje jeho rentabilitu a výnosnost v čase. Navíc ta výnosnost není až tak zlatá, jak se zlato třpytí.

Pokud jste investovali do zlata před 30 lety, tak jeho hodnota se za tu dobu zpětinásobila. Zlaté časy růstu zažilo zlato hned na začátku nového století, kdy až do finanční krize v letech 2008/9 cena rostla. Pokud jste ale do zlata investovali právě tenkrát, tak jste se moc velkého růstu do dnešního dne nedočkali. Před deseti lety stálo zlato jen o pár dolarů méně, než kolik stojí dnes.

Růst ceny zlata v poslední dekádě vs. indexy

I jen málo znalý investor pak může namítnout. Jak to, že zlato rostlo tak málo, když burzovní index S&P500 dokázal od roku 2012 svou hodnotu více než ztrojnásobit. Podobně si vedly i ostatní indexy. Pro velké zhodnocení si investoři dneska zlato nepořizují. Pokud ano, tak jsou to většinou zlaté deriváty, neboli cenné papíry navázané na zlato, na těžební a zpracovatelský průmysl. Navíc cenné papíry navázané na zlato nemusíte vlastnit fyzicky, a odpadá tím řada negativních jevů vlastnictví zlata. Už to spíš vypadá, že je dnes zlato jen pozlátkem dávných investic.

REKLAMA

Zlato vs. kryptoměny

Trošku odvážnější investor pak namítne, že zlato v dnešní hodnotě už ztrácí na významu i jako alternativní investice. Že jeho roli v diverzifikaci portfolia zabraly kryptoměny, minimálně bitcoin. Chovají se nezávisle na tradiční ekonomice, mají jiná pravidla používání a navíc jeho cena za posledních 5 let vzrostla na patnáctinásobek.

Zlato a současná inflace

Dá se navíc docela úspěšně pochybovat o tom, že by zlato tvořilo až tak skvělý nástroj pro únik od inflace. Inflace je od začátku tohoto roku jak utržená z řetězu. Roste nejen ta česká, ale i evropská, výraznou inflaci zaznamenávají i na amerických trzích. Dle té dlouhé časem prověřené teorie by teď měla cena zlata růst, a chránit tak peníze včas uložené do zlata. Tak tomu ale není, cena zlata po březnovém růstu spíše klesá a pohybuje se dnes kolem 1850 USD za trojskou unci. Což je asi tak o 50 dolarů více než na začátku letošního roku.

Role zlata v investičním portfoliu

Vypadá to, že tradiční role zlata jako ochrany hodnoty investice v dnešní době ztrácí své jasné obrysy. Zlatá výnosnost je proti indexům zanedbatelná. Pro diverzifikaci máme dnes už i jiné nástroje, pokud nemáte nervy na kryptoměny, nabízí se nemovitosti či různé movitosti (víno, alkohol, veteráni, umění…). A současná inflace dává zlatu dost zabrat. I tak se ale většinou odborníci shodnou na tom, že alespoň malý podíl by zlato mělo v investičním portfoliu najít.

Pomineme neduhy zlata, jako například to, že ho musíte někde skladovat a že za jeho nákup i prodej zaplatíte nemalé poplatky. Spíše se zaměřme na to, co všechno v současné době zlato investicím nabízí. Je to kov, která má omezenou dostupnost, je trvanlivý a přetrvá věky. Navíc kov jako takový můžete použít i na něco jiného než na hodlování, jako u bitcoinu.

Zlato je pevné, je odolné proti kyberútokům a kyberkrádežím, je lesklé a třpytí se. Kromě investičního zlata můžete nakupovat i památeční mince, či jiné umělecké předměty ze zlata, jako jsou například šperky. U nich se návratnost investice často pohybuje v pozitivnějších číslech než u holého zlata.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Zlato. Je chybou o něm uvažovat jako o investici?

Důvodem nekončící inflace je i příklon Čechů k investici do drahých kovů. Velkou oblibu má zejména zlato. Nabízí ochranu před inflací? Jedná se o vhodnou investici? Češi zlatu věří. Například podle průzkumu, který provedla společnost BrikkApp ve spolupráci s WebMedea services, se Češi více zajímají o investování. […]

Text: Filip Kučera

02. 03. 2023

Vyplatí se v současné době investovat do zlata?

Zlato patří k oblíbeným burzovním komoditám. Faktem je, že s rostoucí inflací a hned několika světovým krizím se poptávka po něm zvyšuje. Vyplatí se do něj ale ve velkém investovat nebo stále platí, že je vhodné jen k rozšíření portfolia? Ekonom České spořitelny (ČS) Michal Skořepa pro […]

Text: Filip Kučera

19. 08. 2022

Měnová reforma v ČR

Vysokou inflaci vyřeší měnová reforma

V Česku teď zažíváme období rekordní inflace a také období rostoucího státního dluhu. Až to začalo vyvolávat polemiky, jestli náhodou vláda nebude řešit problémy státních financí nějakou tou měnovou reformou. 

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

10. 05. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Štěpán

    13 července, 2022

    Mám za to, že zlato si svoji hodnotu uchovává už po tisíciletí a proto ho beru jako jistotu i když třeba nemusí být. Mám takhle doma několik pamětních mincí z národ.pokladnice, sice jsem si je spíš pořizoval, že je to můj menší koníček, ale pokud by si třeba do budoucna udržely nějakou pěknou hodnotu, tak proč ne. Za mě lepší než aby mi peníze ležely ladem na účtě.

    Odpovědět