CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Filip Kučera

30. 04. 2022

0 komentářů

Je bitcoin plnohodnotná alternativa zlata? Proč ji za „náhražku“ nelze považovat?

 


 

Foto: Pixabay

Je bitcoin vhodná investice? Dokáže nahradit ukládání finančních prostředků do zlata? To jsou otázky, které rezonují stále častěji. Faktem zůstává, že výhrou není bitcoin ani zlato.

Bitcoin není pokládán za peněžní prostředky ve smyslu zákona o platebním styku, tedy ani o bezhotovostní peníze, ani o takzvané peníze elektronické. Připomeňme, že pro Českou národní banku (ČNB) byla kategorizace bitcoinu a virtuálních měn obecně podstatná z hlediska regulace a dohledu.

„Nezajímá nás tolik, co bitcoin je, respektive jak ho kategorizovat, mezi co ho zařadit, ale zda (a jak) na bitcoiny a obchodování s nimi dopadají právní předpisy, na jejichž dodržování ČNB dohlíží. Proto jsme v únoru 2014 zveřejnili dokument „Obchodování s bitcoiny/Je k obchodování s bitcoiny nebo k jejich směně potřebné povolení ČNB?“. Nakolik slouží bitcoin jako náhradní platidlo či slovy trestního práva náhražka tuzemských peněz v Česku nesledujeme, ale téměř jistě půjde o marginální částky,“ uvedl Michal Vodrážka, ředitel odboru dohledu nad peněžním oběhem a platebními systémy ČNB.

Odborníci uvádí, že bitcoin a další kryptoměny jsou pro část investorů, kteří před dvaceti lety preferovali držení zlata lákavé. To má ale jednu výhodu, kterou trh s kryptoměnami nabídnout nemůže – dlouhá historie a tudíž prověření časem. Počkejme si pár desítek let, zda se kryptoměny ukážou být podobnou kotvou portfolií investorů v rozbouřených ekonomických a tržních vodách.

REKLAMA

Je nepochybné, že bitcoin může být využíván pro obcházení snahy zakázat či omezit určité platby jako nejen v případě vámi zmíněných kapitálových kontrol, ale třeba i online sázení. V rámci připomínkového řízení k novému zákonu o provozování hazardních her jsme na toto dokonce upozorňovali ministerstvo financí.

Zlato je špatná investice

Odborníci namítají, že zlato je z dlouhodobého hlediska špatná investice. Ekonom Partners Martin Mašát podotýká, že za posledních 10 let je jeho růst ceny několikanásobně nižší než vývoj cen akcií. Pokud někdo investoval dokonce do fyzického zlata, má pravděpodobně mnohem nižší majetek, než původně investoval, a to opomínáme inflaci.

Z dlouhodobého hlediska se sice zlatu pravidelně daří porážet inflaci. Vezmeme-li jeho průměrný výnos za posledních 105 let, dostaneme se na 4,36 % ročně, což není úplně špatné. Ale!

26 let v minusu

Třeba od roku 1980 do roku 2006 zlato nevyneslo vůbec nic. Jeho cena dokonce dlouhodobě klesala. A kolem roku 2000 zase korelovala s vývojem trhu v důsledku dot.com bubliny, když spadla skoro o třetinu.

Až po roce 2004 začalo zlato rychle růst, a právě od toho se odvíjí i jeho slušný průměrný roční výnos. Jen během šesti let od roku 2005 do roku 2011 totiž zlato narostlo na pětinásobek. Ale pak přišly i roky, kdy končilo třeba ve třicetiprocentní ztrátě.

To značí minimálně dvě věci: Zaprvé, zlato rozhodně není vhodné na krátkodobý investiční horizont. A zadruhé, v tomto století už se na něj v podstatě nedá spolehnout, neb se začalo chovat jako akcie.
Podobně jako akciové trhy se i cena zlata stala postupem času nesmírně citlivou na geopolitickou situaci, což ostatně vidíme i v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině. Jenže v současném světě – minimálně od roku 2010 – se vlastně někde válčí pořád, a graf ceny zlata tomu odpovídá. Takže, kde je ta jistota? Cenu zlata nejvíc ovlivňují především centrální banky jednotlivých států a předvídat jejich rozhodnutí je, jak víme, nemožné.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *