CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Filip Kučera

19. 08. 2022

1 komentář

Vyplatí se v současné době investovat do zlata?

 

Zlato patří k oblíbeným burzovním komoditám. Faktem je, že s rostoucí inflací a hned několika světovým krizím se poptávka po něm zvyšuje. Vyplatí se do něj ale ve velkém investovat nebo stále platí, že je vhodné jen k rozšíření portfolia?

Ekonom České spořitelny (ČS) Michal Skořepa pro server Investujeme.cz uvádí, že z drahých kovů je i pro ty nejméně zkušené investory velmi atraktivní zejména zlato. „Jde o aktivum, jehož výnos je dlouhodobě menší než třeba u akcií, nicméně se zvyšuje spíš ve špatných časech a snižuje v dobrých. Z těchto důvodů pokládám vložení části portfolia do zlata za jeden z rozumných způsobů snižování rizika u krátkodobých investic. Zatímco při investování na dlouhá léta dává zlato – a to jen ve fyzické podobě – smysl pouze snad v případě obav z nějaké technologické katastrofy, v jejímž důsledku si hodnotu udrží právě jen drahé kovy a podobná všeobecně přijímaná nefinanční aktiva,“ říká Michal Skořepa.

Loading



 

Hlavní ekonom Banky CREDITAS Petr Dufek vysvětluje, že drahým kovům svědčí strach a nejistota, nikoliv rostoucí úrokové sazby. „V investičních portfoliích by svoje místo mít měly, avšak jestli je nakupovat právě teď je otázkou investičního horizontu každého investora,“ uvádí Petr Dufek.

Dlouhodobě jedna z nejhorších investic

Podle ekonoma Partners, Martina Mašáta, jsou zlato a stříbro naopak dlouhodobě jedny z nejhorších investic. „Jen pro názornost, za posledních deset let se cena zlata v české koruně nepohnula ani o procento. Všechna ostatní aktiva jsou často o mnoho desítek procent výše, a to mluvíme o dluhopisech, akciích či nemovitostech. Investice do cenných kovů by se mohla vyplatit pouze v případě celosvětové katastrofy, kdy by se zlato stalo jediným cenným majetkem. Ale v poslední době, kdy svět prošel komoditní a energetickou krizí, válečným konfliktem v Evropě či dokonce celosvětovou pandemií se ani toto očekávání nepotvrdilo a zlato i nadále ztrácelo svoji reálnou kupní sílu,“ myslí si Martin Mašát.

„Argumenty pro nákup zlata postupem času mizí a z hlavních investičních hráčů jej jako dlouhodobou investici nikdo nevyužívá. Poprask s možným nákupem zlata Českou národní bankou (ČNB) byl opět jen nafouknutá bublina, kdy se prodejci chytali stébla. Centrální bance totiž za posledních pár let extrémně narostla bilance a váha zlata relativně klesla, a to si vyžádalo doplnění zásob zlata na původní (relativně malou) váhu. Nic víc, nic míň,“ popisuje ekonom Partners.

Pokud se někdo rozhodne investovat do zlata, měl by podle odborníků využít nákup přes veřejně obchodované fondy EFT. Tam se poplatek pohybuje kolem jednoho procenta. Zkušenější investoři pak nakupují přímo akcie společností, které zlato těží.

Co je investiční zlato?

Investiční zlato slouží k uložení papírových peněz do formy, která je odolná vůči inflaci. Základním rozdílem mezi „obyčejným zlatem“ a investičním je jeho forma. Protože si jej lidé nepořizují ze sběratelských důvodů, má podobu zlatých cihliček, slitků nebo ingotů. Mylně jsou tak za investiční zlato považovány například zlaté mince, jejichž hodnota je spíše sběratelská.

REKLAMA

Zlato, podobně jako jiné drahé kovy, je aktivum. Jeho velkou výhodou je, na rozdíl třeba od pozemků a většiny jiných hmotných aktiv, vysoká likvidita. Dobře se s ním tedy obchoduje, pokud majitel potřebuje získat finanční prostředky. Proto jej nejen centrální banky používají jako „zlatou rezervu“.

Další velkou výhodou je snadná manipulace a odolnost vůči vlivům vnějšího prostředí. Kromě bezpečného uložení nevyžaduje žádné zvláštní zacházení. Je odolné vůči fyzickému poškození a neuškodí mu vlhkost nebo výkyvy teplot.

Se zlatem se nejčastěji obchoduje v trojských uncích. Jedna trojská unce váží 31,103 gramu. Protože takové množství zlata už něco stojí, prodává se i v menším množství. Nepoužívá se ale desetinná částka nýbrž zlomky, například 1/4 trojské unce.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jana

    23 února, 2023

    Dobrý den. Sbírám mince numismatického charakteru jak zlaté tak mince stříbrné určitého období. Je tato moje záliba lepší a výnosnější, než nákup zlata a stříbra investičního?
    Děkuji za odpověď. Jana H.

    Odpovědět