CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Filip Kučera

02. 03. 2023

1 komentář

Zlato. Je chybou o něm uvažovat jako o investici?

 

Důvodem nekončící inflace je i příklon Čechů k investici do drahých kovů. Velkou oblibu má zejména zlato. Nabízí ochranu před inflací? Jedná se o vhodnou investici?

Češi zlatu věří. Například podle průzkumu, který provedla společnost BrikkApp ve spolupráci s WebMedea services, se Češi více zajímají o investování. Podle tohoto průzkumu nejvíce česká populace důvěřuje investici do zlata (55 %) a cenných papírů (12,5 %).

Loading



 

Stále více se lidé zajímají o ‚pasivní příjem‘. Zajímavou příležitost pro českou společnost přinášejí v době finanční krize stále i kryptoměny (6,5 %) a nemovitosti (6,2 %). Narůstá i zájem o crowdfunding. Výsledky průzkumu se odvíjejí od množiny 1300 hledaných klíčových slov z internetových vyhledávačů.

Při výběru komodit vedou cenné kovy. Pro českou populaci stále nejzajímavější investice do zlata (55 %) či stříbra (10 %). Tyto dva cenné kovy zaujímají téměř dvě třetiny poptávky.

Ondřeje Slezáček, portfolio manažer Partners, pro server Investujeme.cz uvádí, že u široké veřejnosti je zlato vnímáno jako jakási kotva pro případ hlubokých až katastrofických krizí. „Není tedy divu, že v uplynulém krizovém roce poptávka po zlatu násobně rostla, ale spíš si myslím, že byla hnána strachem než racionálním uvažováním. Bohužel velkou chybou je totiž o zlatu uvažovat jako o investici, jelikož samo o sobě žádnou investiční hodnotu (z definice budoucí příjmy vyjádřené v současné hodnotě) nemá,“ vysvětluje.

Lidé přesto v době krizí inklinují k tradičním komoditám – zlatu a stříbru. „Když hrozí inflace, investoři se vrhají na zlato a jeho ceny prudce rostou. Drahé kovy jsou také relativně odolnou investicí proti recesi, protože v důsledku otřesů na trhu papírová aktiva padají, zatímco zlato si udržuje svou hodnotu. Zlatu se obvykle nedaří na býčích trzích, ale investoři jej považují za bezpečnou záchranu v dobách krize,“ potvrzuje Jan Večerka z crowdfundingové platformy BrikkApp.

„Jedná se pouze o spekulativní nástroj, jehož cena je určena aktuální náladou trhu, a který je vhodný jako doplněk investičního portfolia (max. 5 % celkového majetku) z důvodu jeho diverzifikace. Tak jak bude postupně během tohoto či následujícího roku odeznívat současná krize, očekávám, že bude klesat i poptávka po zlatu, a tedy jeho cena poklesne,“ podotýká Ondřej Slezáček z Partners.

Kde investiční zlato nakoupit?

Investiční zlato můžete nakoupit nejen v mincovnách a autorizovaných obchodech (zejména v Praze či Brně), ale také na e-shopech. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, mince a slitky vždy pořizujte od ověřených obchodníků, kteří mají s prodejem zlatých mincí i zlata samotného dlouhodobé zkušenosti.

REKLAMA

Kde ho prodat?

Výhodou zlata je jeho vysoká likvidita a možnost rychlého výkupu. To, co nakoupíte, můžete také jednoduše prodat zpátky. V takovém případě máte několik možností: buď najdete vlastního kupce, nebo jej prodáte bance. Populární je také komisní výkup od obchodníka.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • LukasFencl

    9 března, 2023

    Osobně souhlasím s panem Slezáčkem z Partners. Myslím si, že poptávka po zlatu klesne a přesně jak uvádí když už někdo uvažuje o koupi zlata, tak by měl mít promyšleno kam dál bude své investice vkládat. Nebral bych to jako jedinou možnou variantu.

    Odpovědět