CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

10. 05. 2022

0 komentářů

Vysokou inflaci vyřeší měnová reforma

 

V Česku teď zažíváme období rekordní inflace a také období rostoucího státního dluhu. Až to začalo vyvolávat polemiky, jestli náhodou vláda nebude řešit problémy státních financí nějakou tou měnovou reformou

Loading



 

Když se zmíní v českém prostředí měnová reforma, tak se nejčastěji vybaví měnová reforma československé koruny v roce 1953. Ta měla zastavit poválečné znehodnocování koruny, vypořádat se s černým trhem a také částečně i s bohatstvím obyvatelstva. Také vyřešila státní dluh a znehodnotila soukromé úspory. Ve své podstatě to bylo vyhlášení státního bankrotu. Občas se objeví spekulace, že za současné vysoké inflace a stále rostoucího státního dluhu i dnes ČR směřuje k takové měnové reformě.

Co je to vlastně měnová reforma?

Měnová reforma je nahrazení jedné měny jinou měnou, často s jinou hodnotou. K měnové reformě se v posledních desetiletích uchylují většinou státy s vysokou inflací, které škrtají v hodnotě bankovek řádové nuly. Příkladem je například turecká lira, která v roce 2005 přišla o nul hned šest.

Součástí měnové reformy ale můžou být i další opatření. Například to, že starou měnu je možné vyměnit za tu novou pouze v určitém množství. Tak se chovala československá reforma v roce 1953, která tímto způsobem vyřešila v začínajícím socialismu nežádoucí míru úspor obyvatelstva.

Ve své podstatě je měnovou reformou i přijetí společné měny eura. Jedna národní měna je nahrazena nadnárodní měnou, eurem, která má jinou hodnotu a které má navíc novou centrální banku.

REKLAMA

Kdy můžeme čekat měnovou reformu?

Teorie i historie se shodují často v tom, že k měnové reformě dochází při vysoké inflaci a hyperinflaci, také při rozpadu společného státu, kdy vznikají samostatné měny, a také při vytvoření měnové unie a společné měny. Měnovou reformou je také tzv. dolarizace měny, tedy kdy stát přijde jednostranným rozhodnutím měnu cizího státu. V Evropě takto například měnu reformovala Černá hora v roce 2002, když přijala euro. Častěji ale takto státy přijímají spíše americký dolar, proto také dolarizace.

Některé z následujících okolností většinou předchází měnové reformě:

  • vysoká inflace, hyperinflace a roztočení měnové spirály, nejčastěji je to způsobeno velkým množstvím peněz v ekonomice,
  • neúměrné zadlužení státu, které stále roste,
  • neudržitelnost státních financí a ztěžující se správa státního dluhu, ta je spojena s rostoucími úroky a s rostoucí cenou peněz,
  • vznik dvojího trhu, tzv. černého trhu, kde nemusí platit existující peníze,
  • klesající kredibilita současné politické reprezentace často spojená s ekonomickými problémy a také s následnou změnou státního systému,
  • klesající závislost a akceschopnost centrální banky a snižující se efektivita měnové politiky,
  • politické vyjednávání vedoucí k měnové integraci či naopak disintegraci.

Měnová reforma je způsob, jak se stát a centrální banka vyrovnávají s problémy vlastní měny. V současné době je měnová reforma přijímána pozitivně, pokud jde o měnovou integraci či dezintegraci. Ale vnímána spíše jako velmi radikální a extrémní řešení problémů s vlastní měnou, pokud jde o jednostranný akt daného státu. A je často spojena také se stáním bankrotem, diskreditací daného státu a snížením ratingů.

Příklady měnových reforem v posledních letech:

  • přijímání společné měny eura v evropských státech,
  • přijetí dolaru jako státní měny Ekvádoru, Salvádoru,
  • denominace turecké liry v poměru 1 000 000 : 1,
  • denominace rumunského leu 10 000 : 1,
  • několika denominací ve Venezuele
  • a další.

České měnové reformy

Nejznámější českou měnovou reformou by dozajista ta v roce 1953. Dlouho se zatloukalo, že žádná reforma nebude, až nakonec velká část obyvatelstva přišla o výraznou část svých úspor. Vyřešil se tím ale problém poválečné inflace a také dvojích cen. Může se někdy stát, že zažije takovou měnovou reformu i naše generace? Reálné to sice moc není, ale google trends ukáže, že se se tato možnost na internetu hledá.

Přitom ale pravděpodobnost, že by vláda řešila českou inflaci finanční reformou, je opravdu velmi malá. Vlastně nejspíš ještě menší. V současné době je nepředstavitelné, že by vláda vyspělé ekonomiky ve středu Evropy vyhlásila měnovou reformu. To už je mnohem pravděpodobnější, že přijmeme euro. Ostatně v eurozóně je inflace o pár procentních bodů nižší. I to státní zadlužení tam v současné době klesá, zatímco u nás výrazně roste.

Pokud se teda nějaké měnové reformy v dohledné době dočkáme, půjde spíše o společnou evropskou měnu než o novou generaci české koruny.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vynutí si nakonec společná měna i politickou integraci?

Měnová reforma nahrazující korunu eurem byla na spadnutí. Česká národní banka už přestávala tisknout korunové bankovky. K očekávané a vcelku dost propagované měnové reformě nakonec nedošlo. Právě zachování si koruny jako vlastní měny a suverénní kurzový závazek ČNB na oslabení koruny ovlivnil tuzemskou zaměstnanost a inflaci. Letošní […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

16. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *