CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Redakce

04. 02. 2014

2 komentáře

Fincentrum & Forbes Investici roku 2013 ovládla nízká volatilita

 


 

Již čtvrtý ročník analýzy Fincentrum & Forbes Investice roku 2013 se nesl ve znamení velmi dobrých výnosů akciových trhů a poměrně nízkých výnosů konzervativních nástrojů, jako jsou státní dluhopisy. U dluhopisových fondů se dařilo zejména těm, které investovaly v zahraničí, čímž jim pomohla intervence České národní banky a oslabení koruny.

„V rámci letošní Investice roku jsme hodnotili 728 podílových fondů, které jsou dostupné na trhu běžným drobným investorům. Analýza srovnává jednoduchou metodou jednotlivé fondy na trhu mezi sebou i napříč různými kategoriemi a ukazuje spotřebitelům cesty jak uvažovat při zhodnocení volných finančních prostředků,“ uvádí k cílům investice Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

„Loňský úspěch vítězných fondů je dobrou vizitkou jejich strategie i konkrétních rozhodnutí jejich manažerů. Investor by však nikdy neměl zapomínat na otázku, zda dokážou svůj výkon zopakovat letos a v následujících letech. Neměl by podcenit odbornou analýzu trhu, zohledňující zejména dobu investice či riziko dočasné ztráty a ochotu investora ji nést,“ dodává Petr Kříž, vedoucí partner sektoru finančních služeb PwC Česká republika – odborného partnera ocenění.

Metodika

Základem pro výsledky Fincentrum & Forbes Investice roku 2013 je roční výnos fondu po odečtení poplatků. Z této hodnoty je odečtena 12měsíční sazba PRIBID platná ke konci roku 2012. Výsledkem je „nadvýnos“, který ukazuje přidanou hodnotu fondu v porovnání s bezrizikovou investicí na finančním trhu.

Pro jasné srovnání fondů investujících do různých tříd (například akciové a dluhopisové fondy) je potřeba vydělit nadvýnos průměrnou volatilitou konkrétního fondu. Výsledkem je míra čistého nadvýnosu v přepočtu na jednotku celkového rizika – takzvané Sharpe ratio, na jehož základě je stanoveno konečné pořadí.

Výsledky analýzy Investice roku 2013

V letošním hodnocení si vedl nejlépe J&T MONEY CZK otevřený podílový fond, který je zaměřen na investiční myšlenky skupiny J&T. Fond je vhodný pro investory požadující výnos nad úrovní zhodnocení bankovních vkladů, kteří jsou ochotni své prostředky investovat v horizontu minimálně jednoho roku a kteří jsou ochotni akceptovat související riziko koncentrace v investicích, na které je zaměřena skupina J&T.

Kromě Otevřeného podílového fondu J&T MONEY CZK dosáhli zajímavých hodnot akciový fond Franklin Templeton Investment Funds – Franklin European Small – Mid Cap Growth Fund, který je vhodný spíše pro zkušenější dynamicky zaměřené investory. V jeho portfoliu jsou především akcie evropských podniků s malou a střední kapitalizací. Pro konzervativní investory, kteří preferují nižší riziko, mohou být zajímavé Conseq Invest Konzervativní dluhopisový fond a KBC Multi Interest CSOB CZK Medium.

 Kompletní přehled výsledků Fincentrum & Forbes Investice roku 

Kategorie

Vítězný fond

Hrubý výnos

Nadvýnos

Nadvýnos / riziko

Konzervativní krátkodobý fond 2013

Conseq Invest Konzervativní dluhopisový fond

1,03 %

0,04 %

0,08

Konzervativní dluhopisový fond 2013

KBC Multi Interest CSOB CZK Medium

1,24 %

0,55 %

0,78

Progresivní krátkodobý fond 2013

GE MONEY Konzervativní fond

2,11 %

1,37 %

3,32

Progresivní dluhopisový fond 2013

ESPA BOND EUROPE – HIGH YIELD

17,31 %

15,66 %

2,29

Akciový fond 2013

Franklin Templeton Investment Funds – Franklin European Small – Mid Cap Growth Fund

48,49 %

42,30 %

3,87

Zajištěný fond 2013

Nevyhlašuje se – žádný fond neměl kladný nadvýnos

Smíšený fond 2013

J&T MONEY CZK otevřený podílový fond, J&T INVESTIČNÍ SPOLEČNOST, a. s.

5,73 %

4,41 %

4,56

Investice roku 2013

(hlavní cena)

J&T MONEY CZK otevřený podílový fond, J&T INVESTIČNÍ SPOLEČNOST, a. s.

5,73 %

4,41 %

4,56

Conseq Invest Konzervativní dluhopisový fond má za cíl poskytovat investorům běžný příjem a stabilní hodnotu ve střednědobém období – investicemi do dluhopisů a krátkodobých cenných papírů denominovaných hlavně v českých korunách. Portfolio tvoří z 90 % dluhové cenné papíry investičního stupně, především kratších splatností, obchodované na regulovaných trzích především v ČR a v dalších evropských zemích. Fond investuje do státních dluhopisů, obligací nestátních emitentů, dluhopisů nezajištěných i jištěných vybranými aktivy nebo nemovitostmi, depozit či depozitních certifikátů a směnek.

Komentář odborníka: Konzervativní krátkodobé fondy zažily v roce 2013 těžké období. Většina krátkodobých dluhopisových fondů dosáhla hrubého výnosu 0 – 1 %, korunové fondy peněžního trhu dokonce ani nepřekonaly své náklady. Ani nejlepší krátkodobé fondy nedokázaly konkurovat nejlepším spořicím účtům na trhu. 

Fond KBC Multi Interest CSOB CZK Medium investuje do pevně úročených nástrojů denominovaných v českých korunách a v eurech. Investice v eurech jsou zajištěny proti měnovému riziku. Portfolio fondu tvoří převážně podnikové dluhopisy, přičemž minimální podíl státních dluhopisů činí 20 %. Investice mohou být i sektorově koncentrované. Dluhopisy vydané podniky nebo státy, do kterých fond investuje, mají úvěrové hodnocení s nízkým stupněm investičního rizika. Podstatnou část portfolia tvoří dluhopisy s variabilním kupónem, které pružněji reagují na změnu úrokových sazeb.

Komentář odborníka: Konzervativní dluhopisové fondy, které si chtěly vydělat alespoň na své náklady, se musely v roce 2013 více orientovat na korporátní dluhopisy s investičním ratingem než na státní dluhopisy, jejichž výnos byl velice nízký. Většina konzervativních dluhopisových fondů tak v roce 2013 měla záporný hrubý výnos.

GE Money Konzervativní Fond je fondem krátkodobých dluhopisů, jehož cílem je zajistit investorům mírně vyšší výnosy než poskytují výnosy bankovních vkladů v českých korunách. Investuje zejména do podnikových dluhopisů, státních dluhopisů, do státem garantovaných cenných papírů a do cenných papírů akceptovaných emisní bankou a do hypotečních zástavních listů a bankovních vkladů.

Komentář odborníka: Vítěz kategorie těžil zejména z nízké variability denních výnosů, které dosáhl díky investici podstatné části portfolia v bankovních depozitech a více než 90% zajištění v CZK. Zároveň orientací zejména na maďarský trh si fond zajistil výnos, o kterém se mohlo ostatním korunovým fondům jen zdát. Právě kvůli orientaci na Maďarsko, které nemá investiční rating, je fond zařazen mezi progresivní fondy.

Fond ESPA BOND EUROPE – HIGH YIELD investuje do dluhopisů, které jsou vydávány evropskými podniky ve tvrdých měnách. Fond nakupuje dluhopisy podniků bez sektorového omezení. V rámci konceptu zajištění se správcovská společnost snaží v závislosti na tržní situaci podle svého uvážení zajistit měnové riziko vůči euru a riziko změn úrokových sazeb. Z hlediska rating emitentů jsou dluhopisy řazeny do spekulativního stupně.

Komentář odborníka: ESPA BOND EUROPE-HIGH YIELD dosáhl v roce 2013 hrubého korunového výnosu více než 17 % nejen díky investicím do evropských korporátních dluhopisů spadajících ratingem do spekulativního pásma, ale také díky zajištění do EUR, kdy ke korunovému výnosu přispělo listopadové oslabení koruny vůči euru po aktivitách ČNB.

Cílem fondu Franklin European Small – Mid Cap Growth Fund je zvyšovat hodnotu investic ve středně dlouhém až dlouhodobém horizontu. Jeho portfolio tvoří akcie a jim podobné cenné papíry vydávané malými a středně velkými společnostmi se sídlem nebo výkonem podnikatelské činnosti v Evropě s nízkou a střední tržní kapitalizací  (mezi 100 milionů a 8 miliard EUR). Podíl majetku investovaného do různých odvětví se v čase mění podle toho, jaká odvětví nabízejí atraktivní investiční příležitosti. Fond je zařazen do rizikové kategorie 6.

Komentář odborníka: V roce 2013 nejlepších výsledků dosáhly sektorové fondy zaměřené na biotechnologie a zdravotnictví a fondy zaměřené na vyspělé trhy. Fondy zaměřené na rozvíjející se trhy, většinou ztrácely, výjimkou byly některé fondy zaměřené na střední východ. Z vyspělých trhů byl nejstabilnější vývoj růstu v Evropě a díky nižší volatilitě např. oproti fondům zaměřeným na Japonsko, které zaznamenaly především skokové změny, tak zvítězil fond zaměřený na evropské akcie.

Divokou kartou Forbes se stal Amundi Funds Index Equity North America – AE. Cílem Divoké karty není dát investiční doporučení, ale nabídnout další alternativu investování. Tento fond je již podle jména zaměřen na velké společnosti ze severní Ameriky, z čehož 90 % portfolia tvoří akcie firem z USA – což je nejrozvinutější akciový trh na světě, jehož akcie by určitě neměly chybět v portfoliu žádného investora. Jeho hlavní devizou jsou ale velmi nízké náklady, které na českém trhu najdeme jen těžko. V tomto směru dokonce s přehledem překonává také produkty nabízené v rámci důchodového spoření, které jsou rovněž prezentovány jako velmi levné. Fond prakticky kopíruje výnos indexu MSCI North America, čímž se eliminuje možný nepříznivý vliv chyb lidského faktoru v osobě portfolio manažera.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Zákulisí českých FKI. Co investorům mohou nabídnout?

Investiční nástroje pro kvalifikované investory (FKI) poskytují investorům pestřejší škálu investičních možností a větší flexibilitu než standardní investiční fondy, které jsou dostupné veřejnosti. Tím, že mohou diverzifikovat své portfolio do různých aktiv s nízkou korelací s tradičními akciovými a dluhopisovými fondy, představují FKI lákavou alternativu. Je však […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024

Prestižní žebříček nejúspěšnějších fondů na českém trhu – Swiss Life Select Investice roku 2023

Již počtrnácté proběhlo hodnocení nejúspěšnějších fondů českého investičního trhu – Swiss Life Select Investice roku 2023. Na základě ukazatelů výkonnosti a rizik se na prvním místě v kategorii akciové fondy umístil J&T Opportunity, mezi smíšenými fondy získal první místo Amundi CR Balancovaný, za nejlepší progresivní dluhopisový fond byl […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

21. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • poradce

    5 února, 2014

    Skoro 50% pa je slušný výsledek. Vydrží podle vás akcie růst i letos?

    Odpovědět

  • Anonym

    12 února, 2014

    Jasně, že vydrží. Při referenční sazbě pro celou ekonomiku 0% p.a. je růst o 50% naprosto přiměřený.

    Odpovědět