CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

27. 10. 2023

1 komentář

Které investice musíte uvést do daňového přiznání

 

Základním pravidlem pro danění investic a pro podání daňového přiznání: pokud jste u dané investice už zaplatili daň z příjmu srážkově při výplatě investice, tak už nemusíte tento příjem udávat do daňového přiznání. Jiné příjmy musíte uvést ve svém daňovém přiznání a zaplatit z nich daň z příjmu. Existuje ale několik výjimek a pravidel pro osvobození od daně z příjmu i investic.

Loading



 

Investice se srážkovou daní

Běžné investice, u kterých platíte srážkovou daň z příjmu jsou například spořicí účty, terminované účty, stavební spoření, penzijní připojištění nebo příjmy z úroku na běžném účtu. Tyto investice jsou zdaněny už při výplatě a není nutné je znovu uvádět do daňového přiznání.

Dividendy se srážkovou daní z příjmu

Stejné pravidlo platí i pro příjmy z dividend u investice do akcií. Platí to ovšem pouze pro domácí výplatu dividend. Pokud přijímáte dividendy ze zahraničních akcií, tak i tyto bývají zdaněny srážkovou daní, dle daňových pravidel země výplaty. Jako příjem ze zahraničí musíte ale tento příjem uvést v daňovém přiznání a případně i zaplatit daň z příjmu.

Daňové přiznání musíte v tomto případě podat i jako zaměstnanec. Daň z příjmu neplatíte u dividend ze země, se kterými má Česká republika smlouvu o zamezení dvojího zdanění. V takovém případě se často již zaplacená daň v zahraničí započte vůči vyměřené české dani. Více o tom, jak daní příjmy ze zahraničních investic můžete najít v našem článku na toto téma.

Další investice a daňové přiznání

Pro všechny další příjmy z investic víceméně platí, že tento příjem musíte zdanit a také uvést do daňového přiznání. Které musíte podat i jako zaměstnanec, který jinak povinnost daňového přiznání nemá. Do daňového přiznání tak uvádíte především následující příjmy:

REKLAMA

  • příjmy z cenných papírů,
  • příjmy z obchodování z kryptoměn,
  • příjem z prodeje nemovitosti,
  • příjmy z pronájmu nemovitosti
  • a další.

I v tomto případě ale platí několik výjimek. Které pokud splníte, tak jste osvobozeni od daně z příjmu. Konkrétně jde o tyto případy.

  • Prodej cenných papírů do 100 000 Kč za rok je osvobozen od daně z příjmu. Do limitu se počítá příjem z prodeje. Pokud limit překročíte, tak musíte celou částku prodeje uvést v daňovém přiznání.
  • Prodej cenných papírů, které jste vlastnili déle než 3 roky, je od daně z příjmu osvobozen.
  • TIP: Přečtěte si více o limitu pro daň z příjmu u cenných papírů.
  • Při prodeji nemovitosti jste osvobozeni od daně z příjmu, pokud jste danou nemovitost vlastnili déle než 5 nebo 10 let, měli jste v ní 2 roky a více trvalé bydliště a nebo příjem z prodeje použijete na nákup nemovitosti pro vlastní bydlení.
  • TIP: Kdy je příjem z prodeje nemovitosti osvobozen od daně z příjmu.

Podání daňového přiznání

Pokud nejste osvobozeni od daně z příjmu z dané investice a pokud jste tuto daň už nezaplatili srážkovou daní při výplatě, tak máte povinnost podat daňové přiznání. A to i v případě, když jste zaměstnanec a zaměstnavatel vám dělá roční zúčtování daně. Ve mzdové účtárně ale nemůžete toto roční zúčtování daně podepsat. Je nutné si pouze vyzvednout potvzení o zdanitelných příjmech a poté podat daňové přiznání.

Daňové přiznání se podává do 1. dubna každého roku za již uplynulé daňové období. Tedy za rok 2023 bude nutné podat daňové přiznání do 1. dubna. Pondělí 1. dubna 2024 je Velikonoční pondělí, termín se tedy posouvá na nejbližší pracovní den, na úterý 2. dubna. Daňové přiznání můžete podat osobně, poštou nebo elektronicky.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Škodolibka domácí

    27 října, 2023

    A jak se (ne)daní tohle?

    07/2023 prodej CZK a nákup USD za 21,35. Prodej USD a nákup CZK za 23,35 10/2023.

    Odpovědět