CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Jak uvést do daňového přiznání dividendy ze zahraničních akcií

 

Při investování do akcií můžete realizovat dva druhy příjmů. Jedním z příjmů z investice je okamžik, kdy akcie prodáte, a realizujete tak příjem z prodeje. Druhým příjmem je pak pravidelná výplata dividendy na držené akcie. Oba tyto příjmy je přitom nutné za splnění určitých podmínek zdanit a také uvést v daňovém přiznání.

Loading



 

Je nutno říct, že zdanění příjmů z cenných papírů (akcií) je rozdílné u fyzické osoby, která akcie nakupuje a prodává v rámci osobních investicí, a u právnické osoby, která má tuto činnost jako své podnikání. Následující text se zabývá zdaněním investic pouze fyzických osob.

Jak se daní prodej akcií

Akcie jsou cenné papíry a příjmy z jejich držení či z jejich prodeje spadají dle § 8 zákona o daních z příjmů do tzv. příjmu z kapitálového majetku. Tyto příjmy samozřejmě podléhají 15% dani z příjmu, za určitých podmínek jsou ovšem od daně osvobozeny.

Kdy je prodej akcií osvobozen od daně z příjmu?

  • Pokud je příjem z prodeje nižší než 100 000 Kč za rok. Tento limit je počítán pro veškerý kapitálový majetek, ze kterého máte daný daňový rok příjem. POZOR: limit je pro příjem z prodeje, nikoliv pro realizovaný zisk.
  • Od daně je osvobozen příjem z prodeje cenných papírů, které držíte více než 3 roky. Pokud tak tedy vaše investice splňuje časový test tří let, není nutno příjem danit ani uvádět v daňovém přiznání.

Do daňového přiznání se poté uvádí pouze příjmy, které nejsou osvobozeny od daně z příjmu, tedy ty, které nesplňují test množstevní (100 000 Kč příjmu za rok) ani časový (držení 3 roky). Pokud jsou vámi realizované příjmy od daně z příjmu osvobozené, není nutno je uvádět ani v daňovém přiznání.

REKLAMA

Jak se daní výplata dividend

Dividendy vyplácené na držené akcie se daní podobně jako například úroky vyplácené u spořicího účtu. Povinnost odvést 15% daň má v takovém případě ten, kdo dividendy vyplácí, tedy firma, jejíž akcie držíte. Dividendy byste měli obdržet na účet již ponížené o zaplacenou daň. A není nutno je uvádět v daňovém přiznání. Alespoň tak to platí pro dividendy vyplácené firmou, která je daňovým subjektem v ČR. Jiný režim ale platí pro dividendy přijaté ze zahraničí.

Jak se daní dividendy ze zahraničí

Pokud vlastníte akcie firmy, která není daňovým rezidentem České republiky, a od této firmy realizujete výplatu dividend, tak vždy musíte tento příjem uvést do svého daňového přiznání a za určitých podmínek musíte i zaplatit daň z příjmu. A to bez ohledu na to, zde byly tyto příjmy už zdaněny při výplatě v zahraničí. I už v zahraničí zdaněné dividendy musíte uvést ve svém daňovém přiznání jako příjem z kapitálu.

Vzhledem k tomu, že tento příjem musíte v Česku uvést ve svém daňovém přiznání a také musíte zaplatit daň z příjmu, velmi snadno se stane, že z vyplacených dividend zaplatíte daň dvakrát. Jednou v zahraničí při výplatě, kdy vám daň strhne vyplácející firma. A podruhé v České republice, kdy příjem uvedete v daňovém přiznání.

Dobrou zprávou ale je, že pokud má ČR s danou zemí uzavřenou smlouvu o dvojím zdanění, tak si v zahraničí zaplacenou daň můžete započíst proti české daňové povinnosti, a nemusíte tak platit daň dvakrát. Seznam zemí, se kterými má Česká republika uzavřenou smlouvu o dvojím zdanění, pak najdete na stránkách Ministerstva financí České republiky. Při zdaňování dividend z těchto zemí byste měli postupovat dle dané mezinárodní smlouvy. Přičemž mezi nejdůležitější části patří článek 10, věnující se výplatě divident, a také články 22 a 23, které se zpravidla věnují metodice vylučující dvojí zdanění.

REKLAMA

Pro započtení daně je nutné dodat potvrzení od zahraničního plátce dividend o zaplacení daní v zahraničí. A toto potvrzení musí být přílohou k daňovému přiznání, aby mohl být proveden zápočet v zahraničí zaplacené daně.

Také si přečtěte: Jak se daní zahraniční dividendy

Jak v daňovém přiznání uvést výplatu dividend ze zahraničí

Dividendy se stejně jako příjem z prodeje akcií uvádí do daňového přiznání dle §8 zákona o daních z příjmu jako příjem z kapitálu. V daňovém formuláři jde poté o řádek č. 38. Tam uvedete pouze souhrnnou částku obdržených dividend. Kritérium pro uvedení je pouze to, že dividendy vyplácel subjekt, který není daňovým rezidentem v České republice.

Do daňového přiznání se pak uvádí hrubá částka před stržením daně v zahraničí, převedená na české koruny. Z této hrubé částky počítáte českou 15% daň z příjmu. Zápočet daně z příjmu zaplacené v zahraničí pak uvádíte do přílohy 3 a tuto zaplacenou daň musíte doložit potvrzením od vyplácejícího subjektu.

Jaký použít kurz pro přepočet na české koruny? Jednotný kurz, který vyhlašuje každoročně Generální finanční ředitelství.

Loading

Vstoupit do diskuze 22 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Příjmy z cenných papírů

Jak se daní příjmy z cenných papírů?

Cenné papíry, především akcie, podílové fondy nebo ETF, jsou velmi oblíbenou formou investice. Podle toho do čeho investujete, můžete mít pravidelné příjmy z držby těchto cenných papírů. Nebo naopak můžete mít příjem z prodeje těchto cenných papírů. Jak se tento příjem daní, jak se z něj platí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024

Jak vybrat ty nejlepší dividendové akcie v roce 2024

Vybrat ty nejlepší dividendové akcie vyžaduje důkladný průzkum trhu a analýzu. S ohledem na změny v ekonomickém prostředí v roce 2024 mohou investoři dosáhnout optimálních výnosů kombinací stabilního historického vývoje, finanční stability a růstu dividendových výplat. Zde jsou klíčové faktory, na které by měli odborníci na investování […]

Text: Filip Kučera

07. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • JAN FAJGL

    26 ledna, 2021

    Dobrý den, chtěl bych investovat do akcií firem a fondů v USA, které vyplácejí dividendy. Jakým způsobem se získává potvrzení o stržení daní z dividend vydaných americkými firmami ?

    Děkuji předem za odpověď.

    Odpovědět

  • Karel

    26 ledna, 2021

    Stačí výpis od brokera.

    Odpovědět

  • David

    8 ledna, 2022

    u Fio brokera neni rocni vypis, takze se daji ty 4 vypisy za kazde ctvrtleti?

    Odpovědět

  • Jiří

    14 ledna, 2022

    Ano, minulý rok to paní z finančního úřadu stačilo.

    Odpovědět

  • Jan P.

    1 února, 2021

    Zdravím, jak je to prosím v případě, že dostanu dividendu ze zahraničí (cit. „a od této firmy realizujete výplatu dividend, tak vždy musíte tento příjem uvést do svého daňového přiznání“), ale celkové jiné příjmy (§7-10) nejsou vyšší než 6000 CZK (a člověk by tedy neměl mít povinnost podat daň. přiznání)? Příklad je jednoduchý – člověku přijde jedna dividenda za pár korun třeba z Německa – skutečně musí podávat přiznání?
    Nedaří se mi v zákoně najít přímo paragraf/bod, který by za těchto podmínek nařizoval podat přiznání, nebo který by tuhle kombinaci nějak řešil.
    Díky za reference.

    Odpovědět

  • Karel

    1 února, 2021

    § 38g 1) a 2)

    Odpovědět

  • Jenda

    4 března, 2021

    paragraf jsem si celý přečetl, ale stejně nepochopil, zda pár korun (v řádu desítek korun) z dividend uvádět do DP…

    Odpovědět

  • Karel

    5 března, 2021

    § 38g 1) se týká např. studentů a důchodců, kteří nemají celkové roční příjmy větší než 15 tis. Ti nemusí podávat DP a z toho vyplývá, že nebudou danit ani dividendy. Do toho limitu se nepočítají osvobozené příjmy a příjmy daněné srážkou.

    § 38g 2) se týká zaměstnanců, kteří za určitých podmínek nemusejí podávat DP. Zúčtování daně za ně dělá zaměstnavatel, pokud o to požádají do 15.2. Ti pak nemusí jiné příjmy do 6 tis. řešit. Do toho limitu se nepočítají osvobozené příjmy a příjmy daněné srážkou.

    To jsou dva případy, kdy nemusíte podávat DP. Jestli z nějakého důvodu DP podáváte, pak musíte zdanit všechny příjmy, tedy i tu malou dividendu.

    Odpovědět

  • Jan

    7 dubna, 2021

    Takže stačí po novém roce přepočítat dividendu podle kurzu FU a pokud nepřesáhne 6000kč, tak mi může DP zpracovat zaměstnavatel jako vždy?

    Odpovědět

  • Jaromír

    20 dubna, 2021

    Toto mě také zajímá- dejte vědět jestli to takto opravdu je, byl by to velký +, nechce se mi dělat DP, když ho dělá zaměstnavatel.

    Odpovědět

  • Anonym

    16 prosince, 2021

    R

    Odpovědět

  • Daniel

    4 ledna, 2022

    Též by mě zajímalo, mohl by, prosím, někdo odpovědět?

    Děkuji!

    Odpovědět

  • Jiří

    25 března, 2021

    Zdravím nejsem si jistý a potřebuji poradit jestli musím danit vyplácení dividendy už na účtě svého brokera nebo až když si částku pošlu na svůj bankovní účet, předem děkuji.

    Odpovědět

  • Lubos

    14 dubna, 2021

    Ucet u brokera je tez vas ucet, a pokud vam na nej byla vyplacena dividenda, pak je to vasim prijmem bez ohledu jestli si penize pak prevedete jinam. Takze odpoved danit urcite musite.

    Odpovědět

  • Petr Janů

    15 června, 2021

    Zde uvedení není pravdou – rozdíl mezi cenou nákupu a prodeje se daní podle § 10 – Ostatní příjmy, nikoli dle § 8 do kterého spadají např. dividendy. Navíc je článek v závěru neúplný – za každý stát odkud šla výplata se musí udělat výpočet samostatně a pro tento se odečte jimi stržená daň maximálně do výše stanovené příslušnou smlouvou o zamezení dvojího zdanění, a to i pokud vám strhli více. Tedy např. pokud je to z USA, tak si můžete započítat max. 10 % a tedy zbývajících 5 % dodanit v rámci CZ daňového přiznání. Pokud vám strhnou, což se také stává více % daně, než uvádí smlouva, tak to český daňový úřad nezajímá a musíte o refundování příslušné části požádat zahraničního plátce.

    Odpovědět

  • Marek

    21 června, 2022

    Dobrý den. Píšete, že daně v USA jsou 10 %, ale dividendy z USA mám dle výpisu z FIO již daněny 15%. Daňová povinnost je tedy splněna. Na účet je mně připsaná již dividenda po sražení s uvedením sražené částky. Musím podávat daňové přiznání, když mám daně zaplaceny? A jaké je riziko, když přiznání v tomto případě nepodám.

    Odpovědět

  • ALEX

    23 září, 2021

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli jsem OSVČ tak vyplacené dividendy mám dávat do DP jako OSVČ nebo zvlášť jako fiz.osoba.
    Jestli jako OSVČ má to vliv na obrat mého podnikání?
    Děkuji!

    Odpovědět

  • Dana

    13 října, 2021

    Dividendy (drzene dele nez 1 rok), nepodlehaji dani pokud jste v 10%, 12% anebo 22% danove tabulce v USA, anebo vydelavate mene nez $ 80 000,- dollaru/rok. Pro jednotlivce v danovem rozmezi 22%, 24%. 32% a 35% je dan 15%. Pokud vydelate vice nez $ 208 425, – dan se zvysi na 20%.

    Qualified dividends are tax-free for individuals in the 10%, 12%, and 22% tax brackets (or those earning less than $80,000 per year). For individuals in the 22%, 24%, 32%, and 35% tax brackets, dividends receive a 15% tax rate. Dividends are taxed at a 20% rate for individuals whose income exceeds $209,425 (those who fall in either the 35% or 37% tax bracket).54

    Nejsem si jista jak danit dividendy v CR, kdyz v USA jsem od dane osvobozena … Muze nekdo poradit?

    Dekuji,
    Dana

    Odpovědět

  • Investor

    5 ledna, 2022

    Úplně nejlepší by bylo, kdyby se úplně zrušily daně z dividend pro drobné investory, např. do částky 500 tisíc až 1 milion Kč za rok i od zahraničních firem. Pak by bylo vhodné vrátit časový test zpět na půl roku. To by mohl být základ či jeden z parametrů např. důchodové reformy.

    Odpovědět

  • JAN

    25 dubna, 2022

    Dobrý den.
    Pokud bych byl dobrovolně nezaměstnaný a měl bych jenom příjem ze zahraničních dividend, měl bych možnost uplatnit slevu na poplatníka?
    Jiné příjmy nemám, jenom z dividend.
    Děkuji za info.

    Odpovědět

  • Jan

    15 června, 2022

    Dobrý den,
    Počítají se do limitu 6000 pro podání DP i dividendy z českých akcií ( jsou již zdaněné) nebo jen dividendy zahraniční?

    Odpovědět

  • Roman

    18 června, 2023

    Dobrý den, řeším teď z FÚ daň z dividend. XTB mi z dividendy strhlo automaticky 35%. Když podle Vašeho příkladu zadám do řádku 38 celou částku, připočítá mi el. formulář dalších 15%, takže mám dividendu zdaněnou 50% (dvojí zdanění), navíc správně bych měl platit jen těch 15%. Přitom by mi dle mého názoru měl FÚ vrátit rozdíl mezi 35% a 15%, což znamená, že by se mi měldoplatek daňe z příjmu snížit o 20% daně z dividend, ne zvýšit o dalších 15%. Jak mám prosím postupovet, děkuji, Roman.

    Odpovědět