CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

23. 02. 2022

0 komentářů

Jaký časový test splnit pro osvobození od daně z příjmu?

 

Při výpočtu daně z příjmu ve vašem daňovém přiznání se můžete setkat s tzv. časovým testem. Časový test je doba, která vás osvobodí u realizované investice od daně z příjmu. Ve zkratce, pokud danou investici realizujete po době časového testu, tak z příjmu z této investice neplatíte daň z příjmu. Dva hlavní časové testy týkající se investic jsou v českém daňovém řádu 3leté období držení cenných papírů a 5leté (10leté) vlastnictví nemovitosti.

Loading



 

Cenné papíry držte 3 roky

Pro investice do cenných papírů osvobozené od daně z příjmu platí jedna z následujících podmínek:

  • Od daně z příjmu je osvobozen prodej cenných papírů, pokud příjem z tohoto prodeje nepřesáhl 100 000 Kč za rok. Tedy příjem z prodaných cenných papírů (podílové listy fondů, akcie nebo dluhopisy) nesmí přesáhnout limit 100 000 Kč, pak neplatíte z realizovaného zisku daň z příjmu. Limit se netýká zisku, tedy čistého příjmu, ale hrubého příjmu, tedy částky, za kterou jste cenné papíry v daném roce prodali. Od této částky poté odečítáte nákupní cenu cenných papírů a z vyšlého rozdílu platíte daň z příjmu.
  • Druhou podmínkou pro osvobození je fakt, že jste cenné papíry (podílové listy fondů, akcie nebo dluhopisy) drželi déle než 3 roky. Po této době už vůbec nezáleží na tom, kolik peněz jste za prodej těchto cenných papírů získali. Příjem z prodeje je automaticky osvobozen od daně z příjmu. Pokud nakupujete postupně například akcie nebo podílové fondy, pak platí, že cenné papíry, které jste nakoupili jako první, také jako první prodáváte. Tedy účetně FIFO.

Nemovitost mějte 5 nebo 10 let

Časový test najdete i u investic do nemovitostí. Tam platí, že pokud takovou investiční nemovitosti držíte už pět let, tak při jejím prodeji neplatíte daň z příjmu. Tento časový test se prodloužil před rokem na dvojnásobek. A u nemovitostí nakoupených po 1. lednu 2021 platí, že tyto prodáte bez daně z příjmu až po deseti letech vlastnictví nemovitosti.

Pokud nemovitost nemáte jako investiční, ale trvale v ní bydlíte, platí ještě další pravidlo. Od daně z příjmu jste osvobozeni, pokud jste v nemovitosti měli 2 roky a déle trvalé bydliště. Tento časový okamžik můžou splnit i vaši příbuzní, po kterých jste nemovitost zdědili.

Od daně z příjmu jste také osvobozeni, pokud peníze utržené z prodeje nemovitosti použijete na nákup nemovitosti pro vlastní bydlení. Peníze můžete použít jak na nákup hotové nemovitosti, tak i na nákup pozemku, na kterém budete stavět nemovitosti pro vlastní bydlení.

REKLAMA

Prodloužení lhůty od 1. ledna 2021

Pokud ale máte v držení investiční nemovitosti, které držíte pro realizaci příjmu z pronájmu nebo pro příjem z prodeje v budoucnosti, tak od 1. ledna 2021 platí desetiletá lhůta pro osvobození od daně z příjmu. Rozhodný je v tomto ohledu datum zápisu vlastnického práva do katastru nemovitostí. Pokud k zápisu došlo ještě v roce 2020, platí 5leté období. Pokud k zápisu došlo 1. 1. 2021 a později, musíte dodržet 10leté období pro osvobození od daně z příjmu.

Navíc při platbě daně z příjmu z prodeje nemovitostí zákon vůbec nepočítá s inflací. Jako náklad sice můžete uplatnit náklady na pořízení nemovitosti, tedy její kupní cenu. Ale zákon vůbec nepočítá s tím, že během posledních let se mohla cena nemovitosti i zněkolikanásobit. Pokud tedy prodáváte nemovitost, může vás výše daně z příjmu nemile překvapit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Daňové odpočty 2023

Nezapomeňte na daňové odpočty u finančních produktů

Blíží se konec roku 2023 a s tím související daňové přiznání nebo roční zúčtování daně za ukončené daňové období. Pro uplatnění daňového zvýhodnění nebo daňového odpočtu je nutné splnit podmínky v roce 2023. Máte tedy ještě měsíc a půl pro to, abyste maximalizovali svoje odpočty u finančních […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 11. 2023

investice a daňové přiznání

Které investice musíte uvést do daňového přiznání

Základním pravidlem pro danění investic a pro podání daňového přiznání: pokud jste u dané investice už zaplatili daň z příjmu srážkově při výplatě investice, tak už nemusíte tento příjem udávat do daňového přiznání. Jiné příjmy musíte uvést ve svém daňovém přiznání a zaplatit z nich daň z […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

27. 10. 2023

Zdanění důchodu

Jak vysoký důchod musíte uvést v daňovém přiznání

Jaké je zdanění důchodu? Starobní důchody jsou v České republice osvobozeny od daně z příjmu. Starobní důchodci nejen neplatí daň z příjmu, ale také nemají povinnost podat daňové přiznání, pokud mají pouze příjmy ze starobního důchodu. Výjimkou je pouze situace, kdy je starobní důchod v nadstandardní výši.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 04. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *