CZK/€ 25.275 +0,04%

CZK/$ 23.761 +0,23%

CZK/£ 29.274 -0,83%

CZK/CHF 26.071 -0,05%

Co může ohrozit nebo naopak posílit vaše investice v roce 2021?

 

Aneb každá hrozba může být nakonec příležitostí. A příležitosti jsou prostě příležitosti. Žijeme v nejisté době. Kdo by si byl býval před rokem představil, že ta nemoc v Číně, co plnila zprávy, ochromí na téměř celý rok celou světovou ekonomiku. A sice to vypadá, že vakcinace pokračuje a po covid-19 si brzy ani nezakašleme, stejně je možné, že koronavir neřekl ještě poslední slovo. A nejen další vlny koronaviru, ale i ostatní faktory můžou v tomto roce zásadně ovlivnit vaše investice.

Loading



 

Přijde další vlna koronaviru a lockdownů a nebude poslední

Ve vakcinaci sice vkládáme velké naděje, pravdou ale je, že to postupuje pomalu. A to nejen v České republice, ale i v okolních zemích EU. Na vině je zpomalení dodávek vakcín, pomalé schvalování dalších vakcín pro evropský trh i nedostatečná připravenost a pomalá koordinace očkování. To vše může zásadním způsobem ovlivnit váš každodenní život.

Už prvního ledna se před úřady práce začaly tvořit fronty a nezaměstnanost nejspíš brzy poroste. Zatím ji sice držela na uzdě vládní opatření, ale lockdowny jsou dlouhé a ještě delší, mnohá hospoda tak neotevře, kdejaký živnostník se raději nechá zaměstnat, jestli tedy bude mít kde. A ztráta zaměstnání může docela určitě ovlivnit i vás.

Akciové trhy zkorigují své koronavirové zisky

Během první vlny koronaviru se akciový trh radikálně propadl. Brzy ale začal zase růst a akciové indexy získaly během loňského roku až maximální zisky. Růst trhu táhly především technologické akcie v rámci indexu Nasdaq. Objevují se ovšem náznaky toho, že cena mnoha akcií je nadhodnocená a že by mohlo dojít ke korekci.

Proti korekci ovšem mluví několik skutečností. Vakcinace a také nový americký prezident přináší do světového chaosu trochu toho řádu a trhy očekávají čitelnější a předvídatelnější budoucnost. A na tu reagují růstem. Koronavirové lockdowny navíc mimořádně přejí právě technologiím a je možné, že přinesly zásadní technologický zlom, který prostě přinese další růst těchto společností na akciovém trhu. Je ale třeba mít se mnohem víc na pozoru, protože ta nejistota, kterou koronavirus přinesl, asi jen tak nezmizí.

REKLAMA

Farmaceutický průmysl poroste

Že populace ve vyspělém světě stárne není žádným tajemstvím. A že potřebuje stále větší a náročnější lékařskou péči, tak to už s tím tak nějak souvisí. V souvislosti se stárnutím populace se například také často mluví o tom, že kvalifikovaná zdravotní sestra bude brzy velmi potřebným a nedostatkovým zbožím, a bude tak patřit mezi nejlépe placené profese.

Pokud rok 2020 něco ukázal, tak to, že farmaceutický průmysl dokáže reagovat rychle na zdravotní výzvy a stejně rychle dokáže reagovat i akciový trh. Akcie například AstraZeneca, jednoho z výrobců koronavirových vakcín, meziročně rostly o 34 % a rozhodně to není ojedinělý růst. Farmaceutické akcie tak představují nejen velmi dobrý nástroj na diverzifikaci, ale i slibný potenciál pro růst celkové hodnoty investičního portfolia.

Koruna oslabí, nebo naopak posílí

Jedno zasáhne váš běžný život, protože najednou bude všechno dražší, hlavně dovozy a že toho Česko dováží opravdu hodně. To druhé zase zasáhne vaše zahraniční investice, které ztratí na své hodnotě. Ať tak nebo tak, volatilní kurz koruny může přinést nejen problémy, ale i příležitosti. A často se vyplatí volit investice kurzově zajištěné.

Česká národní banka plánuje v letošním roce úrokové sazby spíše zvedat. Tomu přihraje do karet stabilizovaná situace kolem koronaviru, sílící inflace v důsledku současné expanzivní monetární politiky a ekonomický růst, který se snad opět podaří nastartovat. Silná koruna by pak mohla být zásadní příležitostí pro realizaci zahraničních investic.

REKLAMA

Budou volby

Podobně jako americké volby měly loni dopady na finanční trhy, tak i naše české parlamentní volby budou mít dopad v naší české ekonomické kotlince. Na průběh loňských amerických voleb finanční trhy reagovaly celkovým uklidněním a následným růstem. Ty české parlamentní volby budou mít vliv spíše na kurz koruny a na celkové postavení české ekonomiky v té světové. Zásadně ale ovlivní především to, jak budou investoři vnímat Českou republiku v dalším období.

Bitcoin dále poroste a zlato začne klesat

Momentálně je riziko splasknutí bitcoinové bubliny údajně jedno z nejnižších za jeho existenci. Velcí hráči na trhu totiž začali do bitcoinu směřovat diverzifikaci svého portfolia, a bitcoin tak částečně přejímá roli zlata. Ostatně cena zlata je v současnosti na hranici svého maxima. Zatímco dříve představovalo zlato investici pro zajištění proti inflaci, tak v současné době se stále častěji stává touto alternativou právě bitcoin a další kryptoměny.

Trhy totiž čekají pokračující kvantitativní uvolňování, to nejspíš povede k silné inflaci a ke znehodnocování běžných investic. Tomu nahrává přirozeně deflační bitcoin, který pravděpodobně dále poroste. I když ho v tomto roce stejně jako zlato nejspíš čeká menší korekce, fakt, že je součástí stále většího množství investičních portfolií, mluví pro to, že postupně dochází ke snižování rizikovosti kryptoměn.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice 2023

Jak se vedlo investicím v roce 2022 a povede se jim letos stejně?

Na začátku roku vždy finanční experti dávají rady, do čeho by se mělo investovat v daném roce. Ekonomie je ovšem věda značně nepředvídatelná, tedy přesněji je to věda, která nedokáže předvídat budoucnost. Vyplatily se tedy loňské tipy? A vyplatí se tyto investice realizovat i letos? Jaké budou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 02. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *