CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Ekonomická recese s covidem-19 přinesla překvapivě rekordní rok akcií

 

Rok 2020 přinesl hned několik anomálií. Pandemie covid-19 přinesla rekordní ekonomický útlum po celém světě. Zavírání továren, pokles letecké dopravy o 90 % nebo ekonomické lockdowny celých oblastí, to vše přineslo rekordní ekonomický pokles, který ale byl extrémně krátký, příští rok by snad už světová ekonomiky měla zase začít růst. K tomu se ropa prodávala za nulu, zlato překročilo hranici 2 000 USD. A akciové indexy koncem roku začaly trhat rekordy.

Loading



 

I když koncem roku hodně investorů vykázalo obdivuhodné zisky, tak investice v loňském roce rozhodně vyžadovaly pevné nervy a klidné rozhodování. S velkým odstupem, když se podíváme jen na výsledná čísla na konci roku, bychom si mohli myslet, že to byl rok jako každý jiný. Akcie rostly, indexy trhaly nové rekordy. Přitom ale rozhodně toto nebyl rok jako ty předchozí. O to více je pozoruhodné číst výsledná čísla amerických i dalších indexů.

Loňský rok také ukázal, že v dnešním světě není vše tak jisté, jak si myslíme. A že akcie, i ty zavedené, ziskové a na trhu etablované, můžou spadnou o desítky procent, z ničeho nic, stačí si jen přivézt z dovolené rýmičku.

Rekordní dolů i nahoru

Globální, americké i německé akciové indexy přepisovaly v prosinci minulého roku rekordy. Přitom ještě v březnu a dubnu to s nimi nevypadalo nijak růžově. To například široký americký index S&P 500 ztrácel třetinu své hodnoty. To se mu ale podařilo velmi rychle znovu získat a koncem roku si připsal meziročně 16 %.

Evropskému indexu STOXX 600 se až tak nevedlo, skončil ve ztrátě 4 %, Ale německý DAX 30 zhodnotil o 12 %, akcie rozvojových trhů v indexu MSCI Emerging Market vyrostly o 16 %, a MSCI World o 14 %.

REKLAMA

Technologické akcie vedou

Nejvíce loni zhodnocovaly především akcie technologických gigantů. Facebook, Apple, Amazon, Google nebo Microsoft vedly růst technologických akcií a táhly také růst amerických akciových indexů. Těchto pět gigantů občas dosáhlo až na čtvrtinu celkové tržní kapitalizace indexu S&P 500.

Technologický index Nasdaq Composite dosáhl rekordního výsledku a svým růstem atakoval 50 % nárůstu. Ostatně technologické akcie byly jedny z prvních, které začaly po jarním lockdownu a první koronavirové korekci zase růst. Tento sektor totiž profitoval ze samotného lockdownu, společenský a ekonomický život se totiž z velké části přesunul do online prostředí. Rostlo tam vše, od zábavy a online komunikace až po nakupování.

Také si přečtěte: Tesle se letos daří

Energie zažily šok

Největším šokem pro trhy s energiemi byl pravděpodobně jarní pokles ceny ropy, která se dostala svou cenou v dubnu až do záporných čísel. A producenti ropy vám i zaplatili za to, že jim odeberete zásoby. Bylo to dáno razatním poklesem poptávky po ropě v důsledku koronavirových lockdownů a rychlým zaplněním skladovacích kapacit.

REKLAMA

Stejně jako ceny ropy klesaly i ceny akcií energetických firem. V pozadí tohoto poklesu byl právě koronavirový pokles poptávky po energetických komoditách. A z tohoto externího šoku se bude energetický sektor ještě delší dobu vzpamatovávat. Když k tomu přidáme trendy a vývoj posledních let, která byla mnohem více ekologičtější a zelenější více než ropná, je možná na čase se ptát: Přinesl koronavir zelenou revoluci?

Jsou akcie právě teď drahé?

Takové hezké zhodnocení by samozřejmě potěšilo kdejakého investora. Nastupuje ale pak otázka, jestli to náhodou akcie nepřestřelily a nejsou drahé až moc a výrazně nadhodnocené. Momentálně cena akcií dosahuje až třicetinásobku ročních zisků, což je výrazně nad historickým průměrem. V dohledné době tak buďto dojde ke zvýšení zisků nebo k cenové korekci na akciovém trhu.

Samotné ceny akcií ještě nemusí znamenat masivní prodeje a další poklesy. Přece jenom díky vakcinaci a díky novému americkému prezidentovi panuje na finančních trzích výrazně optimistická nálada. Každopádně takto vysoké ceny mohou znamenat větší cenovou citlivost akcií na případné další vlny pandemie nebo jiné negativní události.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *