CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

08. 09. 2022

0 komentářů

Končí pandemický technologický optimismus?

 

Mnohé technologické firmy, které v době pandemie výrazně rostly, na tom dnes nejsou již tak dobře. Je to konec technologického optimismu? Patrně ne, ale musíme se lépe dívat.

Loading



 

Pandemie koronaviru a s ní přicházející lockdowny prakticky po celém světě přinesly mnoho potíží pro celé ekonomiky a firmy se s nimi musely vypořádat. Tato doba však přinesla tolik proklamované příležitosti. Zaměstnanci v mnoha oborech zůstávali doma, v čemž mnozí spatřovali možnost pro větší efektivitu. Řada z nás si pamatuje i různé porady přenášené přes různé platformy „na dálku“.

Právě technologické společnosti měli dost možná nejvíce důvodů k optimismu.  Na dosavadní vítěze a poražené pandemie se podíval britský týdeník The Economist. Nálada se promítala pochopitelně také na burze v cenách akcií. Ty patřící k technologickým firmám rostly. Magazín zmiňuje portfolio tvořené pěticí z nich (Netflix-netřeba představovat, Robinhood – platforma pro obchodování s akciemi, Peloton – výrobce interaktivních domácích kol, Zoom – komunikační platforma a Shopify – nákupy), které od začátku pandemie do srpna 2021 vyrostly o více než tři sta procent, NASDAQ pak o více než osm desítek.

Jenže doba se mění. Dnes je pětice od svých maxim vzdálena o více než 80 procent – NASDAQ pro srovnání o 18 procent. Například akcie Zoomu se pohybují na úrovni předpandemických čísel. Zřejmě i proto, že se zaměstnanci již houfně vracejí do kanceláři, ačkoli v roce 2020 byl miláčkem Wall Street. Robinhood propouští zaměstnance a i Netflix má plnou hlavu starostí s předplatiteli, kteří přecházejí ke konkurenci.

Digitalizace jede dál

The Economist přiznává, že tu samozřejmě můžeme hledat vliv aktuální ekonomické a geopolitické situace, ale nabízí také další důvody. Poslední měsíce totiž prý nepotvrdily, že by „nový normál“ byl efektivnější, proto optimismus klesá. Zároveň ale nelze propadat technologické skepsi, digitalizace totiž nadále pokračuje a skutečnými vítězi patrně nebudou ty firmy, které jsou nejvíce vidět.

Na vrcholu se ocitají firmy, které posuny k digitalizaci umožňují – tvůrci digitální infrastruktury, cloudová řešení (tady se podle britského týdeníku očekává letos výrazný růst), kyberbezpečnostní firmy nebo platební platformy. Například tři čtvrtiny majitelů Iphonů používají Apple Pay – oproti polovině v roce 2019.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice 2023

Jak se vedlo investicím v roce 2022 a povede se jim letos stejně?

Na začátku roku vždy finanční experti dávají rady, do čeho by se mělo investovat v daném roce. Ekonomie je ovšem věda značně nepředvídatelná, tedy přesněji je to věda, která nedokáže předvídat budoucnost. Vyplatily se tedy loňské tipy? A vyplatí se tyto investice realizovat i letos? Jaké budou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 02. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *