CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Hana Bartušková

18. 11. 2019

4 komentáře

Hledat svatý grál? To je cesta do pekel, míní Jiří Helich

 

Po kauzách ZOOTU a EMTC se stále častěji mluví o korporátních dluhopisech. Jde o zajímavou investiční možnost, nebo o zaručenou cestu, jak se šeredně spálit? Proč je podnikatelé vydávají a kde se vzala jejich špatná pověst? Nejen na tyto otázky odpovídá Jiří Helich z ceskedluhopisy.cz.

Loading



 

Proč podnikatelé sahají k vydávání dluhopisů? Jaké mají jiné možnosti?

Vydání dluhopisů je jedna z cest, jak získat finance na rozvoj podnikání. Zároveň musíte mít smysluplný důvod, jak finance využít, protože jinak nezaujmete potenciálního zájemce. Samozřejmě jsou i další možnosti získání financí do firmy a to jiným typem půjčky či úvěru nebo třeba odprodáním části podílu ve firmě potenciálnímu zájemci.

Jsou banky skutečně tak přísné na začínající podnikatele?

Podle toho, čím nás masíruje reklama, tak ne (smích). Záleží, jakou máte startovací pozici. Pokud jste i začínající podnikatel, za kterého se zaručí silná firma či můžete zastavit svou nemovitost, pak je to cesta relativně snadná. Ale získat bankovní úvěr na rozvoj ve chvíli, kdy ještě firma nemá ta „správná“ čísla je obtížné.

Chcete peníze na nové strojní vybavení? Není problém, ukažte, že umíte výrobky vyrobit. A máte zakázky? Neumíte vyrobit produkty bez tohoto zařízení? Tak přijďte, až budete moci. Že na to potřebujete rozšířit strojní vybavení?…Je to začarovaný kruh, což vám potvrdí většina těch, kteří si podobné martyrium prošli a naopak se bude divit většina těch, kteří znají tuto problematiku maximálně z televize.

Také si přečtěte: Co je to korporátní dluhopis a na co si dát při výběru pozor

REKLAMA

Kudy vede pro podnikatele cesta k vlastní emisi dluhopisů?

V podstatě má firma dvě základní možnosti. Nastudovat si potřebné zákony a pustit se do toho sami. Nebo se spojit s někým, kdo danou problematiku ovládá. To může být právní kancelář nebo někdo jako my, kdo se dané problematice věnuje. Prvním krokem je vydání emise, ale to máte pouze vydané dluhopisy „v šuplíku.“ Druhým neméně důležitým krokem je pomoc s propagací, distribucí a dalšími činnostmi souvisejícími s oslovením potenciálních zájemců. Tady vám už většinou právník nepomůže a proto se potenciální zájemci obrací na nás.

Proč by měly dluhopisy zajímat někoho, kdo by rád investoval? V čem je jejich největší přednost?

Dluhopisy mají své výhody a nevýhody, stejně jako každý investiční nástroj. A podle toho je třeba k nim přistupovat. Mezi největší přednosti bych vyzdvihl velkou variabilitu a možnost vybrat si dluhopis společnosti, která má podle mého smysl a bude se jí dařit. Dále je to pevně stanovený úrok společně s pravidelnou výplatou, kde si mohu vybrat nejen roční výplatu profitu, ale může být i na měsíční bázi. A také dostupnost, protože zajímavé dluhopisy můžete pořídit již od jednotek tisíc korun a naučit se tak s dluhopisy pracovat v rámci své investiční strategie.

Korporátní dluhopisy nemají nejlepší pověst. Z čeho pramení negativní názory?

Je pravdou, že aktuální situace je podobná spíše honu na čarodějnice než informování o možnosti využití dluhopisů. Máme za sebou nedobré kauzy dluhopisů s prospektem, ať již společnost ZOOT či Bártovo EMTC. Tady si dovolím poznamenat, že obě emise měly prospekt schváleny ČNB. Často si lidé myslí, že prospektová emise je bezpečnější než emise bez prospektu. V tom to ale není.

Když si vezmeme, že dnes je v rámci republiky vydáno odhadem 1500-2000 emisí, musí statisticky vzniknout i ty problematické. V současnosti víme o cca dvaceti třiceti emisích. Kolik procent je to z celku? Zde jsou z části na vině i média, protože snáze se informuje o tom, že investoři dluhopisu xy nedostali své peníze než o tom, že bylo splaceno deset jiných emisí úspěšně.

REKLAMA

A samozřejmě v neposlední řadě hrají roli peníze. Byla omezena možnost nabídnout dluhopisy klientům obchodníků na finančním trhu a finančním poradcům. V tu chvíli nemají tito obchodníci provize z produktu, který si klient vybere sám a raději mu nabídnou jiný zprovizovaný. Není se čemu divit.

Také se mi nestalo, že by mi v bance řekli, abych šel do banky naproti, že budu mít lepší podmínky. Spíše uslyším výhody „oproti jiným institucím.“ Tím neříkám, že dluhopisy jsou bez problémů, jen že si dluhopis jako nástroj nezaslouží kampaně, které jsou proti němu vedeny. Má svoje pro a proti, jako všechno.

Co je předpokladem pro to, aby se člověk stal úspěšným investorem?

Záleží, co pro nás znamená úspěšný investor. Pro mě to není někdo, kdo měl štěstí při jedné dvou investicích a vydělal „balík.“ Úspěšný je podle mého každý investor, který si připravil svou investiční strategii a daří se mu ji naplňovat. Co je pro to potřeba? Rozum, trpělivost, důslednost a v neposlední řadě i trocha štěstí.

Jakou chybu investoři nejčastěji dělají a umí se z ní poučit?

Zmíním dvě nejčastější chyby. Jednou z nich je situace, kdy se dotyčný dívá pouze na výnos z investice, či je to pro něj hlavní parametr výběru. Je důležité se dívat na projekt, na aktivity a zázemí, které stojí za vznikem výnosu. Umí se poučit? Asi jak kdo.

Pokud se investice nepovede, jsou dva hlavní scénáře. Ten první je, že se poučím, nezatrpknu a příště budu zodpovědnější. Druhý scénář je, že zatrpknu a všechno je na nic, všichni jsou blbci (přitom ten blbec je někde úplně jinde) a nikdy už nic neudělám, protože to nefunguje. Druhou velmi častou chybou je, že lidé hledají „svatý grál,“ zlatou trefu, ale to je cesta do pekel. Pokud chci být jako investor úspěšný, je to dlouhodobá aktivita.

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Zajištěné korporátní dluhopisy

Zajištěné korporátní dluhopisy, aneb co je to agent pro zajištění

Kvůli zásahům do ekonomických plánů mohou v současné době některé firmy využívat k překlenutí krizové doby korporátní dluhopisy. Ty jsou však vnímány spíše jako rizikový investiční nástroj. Zcela novou kvalitu nicméně dostávají, pokud se emitenti rozhodnou využít možnosti zajistit pohledávky vlastníků dluhopisů zástavním právem nebo jiným druhem […]

Text: redakce

14. 10. 2020

Jaké podmínky musí splňovat korporátní dluhopisy při emisi?

Jaké podmínky musí splňovat korporátní dluhopisy při emisi?

Nedávná krizová opatření zasáhla v různé míře do rozpočtu a ekonomických plánů mnoha firem. Některé musely odložit chystané investice a některým se dokonce aktuálně nedostává prostředků na běžný provoz či údržbu. Získat alespoň část chybějících financí je možné prostřednictvím emisí dluhopisů. 

Text: redakce

29. 07. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Dluhopisy Tiny.cz

    6 prosince, 2019

    Zdravím.
    Kdo má dluhopisy firma Tiny.cz v Žacléři, prosím ozvěte se. Děkuji.

    Odpovědět

  • arkanek

    6 prosince, 2019

    Zdravím.
    Kdo má dluhopisy firmy Tiny.cz v Žacléři, prosím ozvěte se na arkanek@email.cz. Děkuji.

    Odpovědět

  • Anonym

    9 září, 2021

    Tiny-CZ je bez budovy,majitel vše rozprodal,držím palce

    Odpovědět

  • arkanek

    10 září, 2021

    Jak jste se to dozvěděl? Napište prosím email.. Děkuji

    Odpovědět