CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Petr Fejtek

01. 08. 2010

0 komentářů

Fondy jako na prázdninách

 


 

Ale ani fondy peněžního trhu, ani zajištěné však zatím nezlomily dlouhodobou nepřízeň jak klientů, tak našich potenciálních zájemců a za měsíc ztratily ruku v ruce skoro 800 milionů korun. Lepší stránkou statistiky jsou slušné přílivy do dluhopisových i akciových fondů – dluhopisové získaly 330 a akciové dokonce přes 350 milionů korun.

Jó dluhopisy, to je téma samo o sobě a není to jistě úplně špatná volba. Ale jasně u nich platí smutné heslo: lépe už bylo. Jenže vykládejte to lidem, když vidí ISČS Sporobond s více než 10% ziskem za posledních 12 měsíců. Takže většinu inkasoval právě on – vždyť pobočky Spořky jsou na každém rohu.

Ostatní dvě velké banky z velké trojky také, ty však vsadily na „sesterské“ produkty: jednorázové pojistky. Zejména Komerční pojišťovna jich prodala za první pololetí za neuvěřitelných skoro 5 miliard korun. Celý prodej jednorázovek přesáhl 13,5 miliardy korun s meziročním nárůstem o 73 %. Banky je zkrátka klientům bouchaj jak Baťa cvičky a lidé kupují pseudojistoty jak spartakiádní cvičenci… a rádi. O čem je ostatně celý blábol investičního životního pojištění: lidé je kupují ze dvou třetin se zajištěným fondem – jen dráž a s kreditním rizikem.

Přitom průměrný výnos zajištěných fondů ČSOB za poslední rok (červen 2009 až červen 2010) byl 7,06 %. To není vůbec špatné, ale podle zpětného zrcátka se jezdit nemá. Což všichni vědí, jen u investic toho nedbají.

Nu a co takových 18 % ISČS Sporotrendu? Také docela dobře fungují, přestože i tady jde o loňské sněhy. Začátek posledního týdne předvedl rychlostní vložku, abychom naznačili souvislost s rallye (u akcií se ovšem říká po americku rally). Teprve poosmé v celé historii dokázal totiž DJIA tři dny v řadě růst o trojciferné číslo (tedy o více než 100 bodů). S&P 500 také překonal důležitou hranici 1100 bodů a navíc i 200denní klouzavý průměr.

REKLAMA

Ovšem nebylo to moc platné, kvalt vypadl, přestože výsledková sezóna zatím bliká pozitivně: ze 60 % společností z indexu S&P500, které již své hospodářské výsledky za 2.čtvrtletí zveřejnily, jich 75 % překonalo odhady analytiků. Opatrnosti však nezbývá, protože vzápětí přicházejí až moc frekventované zhoršené výhledy na další období.

Lepší náladě nepomohla ani béžová kniha FED, která realisticky přiznává, že americká ekonomika v určitých oblastech zpomaluje růst. Možná měl FED lepší křišťálovou kouli než analytici, protože skutečně páteční oznámení o růstu HDP za 2Q o anualizovaných 2,4 % místo očekávaných 2,6 %. Zaostala osobní spotřeba, roste obchodní deficit – trhy to však přijaly bez protestů.

I náš PX v úterý nakoukl nad 1200 bodů… (poprvé od května – byl tam ovšem také už před pěti lety), v pátek však přechod studené fronty nadšení zchladil. Máme na loňskou 25% pražskou rally už raději zapomenout?

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *