CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

Text: Jan Traxler

14. 11. 2018

0 komentářů

Fond-show: Franklin Biotechnology Discovery

 

Velmi úspěšný akciový fond Franklin Biotechnology Discovery je vhodný jako doplněk dlouhodobého dynamického portfolia. Za posledních 10 let vydělal 14 % p.a. (v dolarech). Má přiměřenou nákladovost a už 18 let stejného portfolio manažera.  

Loading



 

Fond Franklin Biotechnology Discovery, spravovaný společností Franklin Templeton, je akciový fond zaměřený výhradně na odvětví biotechnologií. Má variantu dolarovou (ISIN: LU0109394709) a eurovou (ISIN: LU1803069274) a spravuje cca 2 miliardy dolarů. O portfolio fondu se od počátku stará portfolio-manažer Evan McCulloch, kterému aktuálně pomáhají Wendy Lam a Steve Kornfeld.

Společnost Franklin Templeton Investments patří k nejstarším a nejrenomovanějším investičním společnostem na světě. Jejich nejstarší fondy fungují od roku 1948 a mohou se pochlubit čistými výnosy kolem 10 % p.a.

Tabulka 1: Základní údaje Franklin Biotechnology Discovery

Správce fondu Franklin Templeton International Services
Manažer fondu Evan McCulloch, Steve Kornfeld, Wendy Lam
ISIN LU0109394709 (USD), LU1803069274 (EUR)
Vznik fondu 3. 4. 2000 (USD)
Velikost fondu 2 mld. USD
Rating Morningstar ***
SRRI (1-7) 7

Investiční strategie Franklin Biotechnology Discovery

Fond Franklin Biotechnology Discovery investuje do akcií firem, které se věnují výzkumu, vývoji, výrobě a prodeji různých biotechnologických či biomedicínských výrobků, služeb a procesů nebo se uvedené činnosti podílejí aspoň z 50 % na jejich zisku. Portfolio fondu aktuálně tvoří akcie 92 společností, převážně z USA. Největší váhu mají akcie společností Alexion Pharmaceuticals, Celgene, Biogen, Vertex Pharmaceuticals, Illumina, Regeneron Pharmaceuticals, Amgen, Gilead Sciences, Neurocrine Biosciences a Array Biopharma.

Biotechnologie zažívají v poslední dekádě velký rozmach, jejich potenciál však zdaleka není vyčerpaný. Ačkoliv obecně jsou biotechnologické akcie řazeny mezi rizikovější díky vysoké volatilitě, jejich výhoda je, že se nechovají cyklicky. Léky kupujeme bez ohledu na ekonomickou situaci.

Graf 1: Rozložení portfolia fondu Franklin Biotechnology Discovery

Franklin Biotechnology Discovery - složení portfolia

Historický vývoj hodnoty podílových listů Franklin Biotechnology Discovery

Fond vznikl v roce 2000, takže už zažil dva velké propady na trzích. V letech 2000 – 2003 spadla hodnota podílových listů na polovinu. Propad v letech 2007 – 2009 ustál fond bez velkých ztrát. Ovšem v roce 2015 postihla celé odvětví silná korekce, tehdy fond ztratil 35 %. Přesto od roku 2000 vydělal 5,9 % p.a. a za posledních 10 let vydělal 14 % p.a. (v USD).

V posledních pěti letech fond výkonností mírně zaostává za benchmarkem, kterým je index Nasdaq Biotechnology. Od počátku fungování za tímto indexem zaostává zhruba o 0,3 % p.a., tedy srovnatelně s běžným akciovým ETF.

Graf 2: Vývoj hodnoty podílových listů Franklin Biotechnology Discovery

Franklin Biotechnology Discovery - vývoj hodnoty podílových listů

Tabulka 2: Historické výnosy (v USD)

1 rok -6,27 % ~ -6,27 % p.a.
3 roky -8,92 % ~ -3,07 % p.a.
5 let 37,31 % ~ 6,55 % p.a.
10 let 268,02 % ~ 13,92 % p.a.
od založení 190,00 % ~ 5,89 % p.a.

Rizika spojená s investicí do Franklin Biotechnology Discovery

Odvětví biotechnologií patří k nejvíce volatilním, proto je SRRI fondu 7, tedy nejvyšší rizikový stupeň, zatímco většina akciových fondů spadá do páté kategorie.

S investicí je dále spojeno měnové riziko. Fond má měnovou variantu v EUR nebo USD. V obou případech fakticky investuje do akcií amerických společností v USD. Eurová varianta fondu ale zajišťuje měnové riziko mezi EUR a USD. U dolarové varianty tedy investor podstupuje riziko ze značně nevyzpytatelného vývoje kurzu USD/CZK, u eurové z vývoje kurzu EUR/CZK.

Tabulka 3: Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek max. 5,75 %
Výstupní poplatek není
Poplatek za správu 1,50 %
Výkonnostní odměna není
TER (celková roční nákladovost) 1,81 %

Závěrečné hodnocení Franklin Biotechnology Discovery

Akciové trhy v říjnu postihla velmi silná korekce, která se pochopitelně nevyhnula ani tomuto fondu. Navíc reálně hrozí, že říjnová korekce byla teprve začátek hlubšího propadu akcií. Zdá se, že se medvěd po 10 letech chystá vylézt z brlohu. Na větší investice do akcií dle mého názoru dnes není vhodná doba.

Jako každý jiný akciový fond je i tento vhodný spíše pro pravidelné investice na delším časovém horizontu a pouze pro investory s dynamickým rizikovým profilem. Jeho potenciál je dlouhodobě stále zajímavý. Ovšem biotechnologie mají svá specifická rizika, zejména co se týče schvalovacího procesu nových léčiv, ale také v možné cenové regulaci léčiv. Biotechnologie tedy mohou tvořit doplněk dynamického portfolia, ale jeho základy by měly být vystaveny široce diverzifikovaným globálním akciovým fondem.

Autor je privátní investiční poradce ve společnosti FINEZ Investment Management a externí analytik společnosti OK KLIENT.


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů Franklin Templeton Investments. Data k vývoji hodnoty podílových listů a výkonnosti fondu jsou platná k 31. 10. 2018, data o složení portfolia fondu jsou platná k 30. 9. 2018.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *