CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Miloslav Šimek

24. 06. 2009

38 komentářů

Co brání 50% ročnímu zhodnocení? Riziko a psychika!

 


 

Podívejme se na report z obchodování, na který jsme se dívali v článku Obchodujete aktivně? 40% úspěšnost stačí k zisku. Pokud jej někdo studoval podrobněji, možná mu vyvstaly otázky. Co ještě nebylo řečeno a zůstalo opomenuto? Padlo zde něco o riziku? Nikoliv, a přitom je to velmi důležité.
Pan Novák doma přemýšlel a počítal. A asi jako každý se už viděl, jak se jeho finance budou zajímavě zhodnocovat s použitím vzorců a výpočtů, které jsou otestovány. Vypočetl si, že kdyby s touto metodou zhodnocoval svůj kapitál 100 tis. Kč pět let po 50 % ročně… pak by měl tři čtvrtě milionu. Až se mu podlomila kolena. Pokud by samozřejmě zůstala výkonnost strategie přibližně na stejné úrovni.

Přišlo mu to příliš snadné a tušil, že to bude mít nějaký háček. Vzpomenul na zmínku o dobré psychologii a zkoušel si představit sám sebe v situaci deseti ztrát za sebou. Po pravdě – nedošel k jinému závěru než co mu řekl pan Ostrý, musel by to prožít, aby poznal sám sebe. Procházel si pozitivní očekávání a uvědomil si, že už v souvislosti s ruletou se setkal se systémem, který zaručoval zisky, ale nakonec se ukázalo, že existují omezení heren, která takový systém ve skutečnosti znemožňují používat. Jak tedy pan Ostrý může mít jistotu, že nenastane takových ztrát víc než deset? Nic nezaručuje, že propad jeho kapitálu nemůže být větší něž 7 000 Kč. S touto myšlenkou přichází první uvědomění, že i přes to všechno je zde stále riziko.

Přesně s těmito myšlenkami se vrací pan Novák a je zvědav, zda se mu povede zaskočit pana Ostrého. To, že má k dispozici takovou metodu s pozitivním očekáváním, vůbec nic neznamená s ohledem jistoty, že vydělá.

Další schůzka začala právě na toto téma. Pan Ostrý ukázal panu Novákovi pouze jeden z několika systémů, které má k dispozici a uznal správný směr jeho přemýšlení. Samozřejmě, že existuje riziko možného propadu kapitálu o víc než 7 tis. Kč. Pokud by toto nastalo, má pan Ostrý připraven plán, co bude dělat s danou strategií. Počínaje snížením obchodní pozice, odstavením strategie na dobu, než se obnoví její výkonnost, až po její kompletní vyřazení. Tohoto scénáře si je vědom, a proto má svůj kapitál diversifikovaný.

Co to v praxi znamená? Celý obchodní účet má rozdělen na několik částí, jejich výše není náhodná, ale vypočítává se právě z reportu. Každou dílčí část pak obchoduje jinou strategií či jako dílčí portfolio (kombinace 2 – 3 strategií), dle ekvitních křivek a na základě posouzení, jak se které strategie k sobě hodí z reportů.  Důvodem je omezení rozkolísanosti obchodního účtu.

REKLAMA

Cílem obchodníka je mít pokud možno stabilně růstový účet bez výkyvů. Netřeba se honit za super zhodnocením přes 100 % p.a. s rizikem velkých propadů. Obchodníci jsou též jen lidé a chtějí mít také svůj klid.

Proto se používá diversifikace kapitálového účtu. Pokud se nedaří jedné, dvěma strategiím, ostatní pomohou udržet účet v růstovém směru, popř. uhlídají ztráty v přijatelných mezích. Pravděpodobnost, že by veškeré strategie přestaly fungovat na jednou, je opravdu malá. A i kdyby, jak bylo uvedeno výše, ví pan Ostrý předem, co v takové chvíli udělá. Má totiž plán! Navíc vzhledem k tomu, že mu strategie fungují již nějaký ten rok, tak si tzv. na sebe již vydělaly.

Příště se tedy podíváme podrobněji na „ekvitní křívky“ strategií a portfolia, zanalyzujeme blíže, co z nich lze vyčíst. Jak je asi zřejmé, být obchodníkem obnáší mnohem více, než si mnozí lidé myslí. Není to pouze o tom stále něco kupovat a prodávat. To je totiž až úplně to poslední…

Loading

Vstoupit do diskuze 38 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Gekko

    26 června, 2009

    kdyby to bylo tak snadné, kdo by mi umyl auto, když by všichni bezpracně vydělávali miliony?

    Odpovědět

  • FL

    27 června, 2009

    Ono v zasade jednoduche to je, vzdyt to muze jit jen nahoru nebo dolu, jde o to mit vyhodu na svoji strane. (napr moneymanagement)

    Proc maji lide pocit, ze vydelavat miliony musi byt slozite? jejich ego jim to nedovoluje,proto hledaji ty nejslozitejsi cesty jen kvuli tomu,aby vetsina z nich rekla, ze to vlastne nejde.

    Jde to.

    Odpovědět

  • emigrant

    27 června, 2009

    Souhlasim, jde to, ale je to tezsi nez si clovek dokaze predstavit, ja mam hlavne problem s realizovanim zisku. Vstupy mi jdou, ale jak mam neco prodat kdyz je to v zisku a muze to jit vejs… Stop lossy resim, ale ne vzdy, na nejakych akciich to neni dobry (bio a penny). Ucim se porad, pomaha mi k tomu TA, na fundament neverim. Stejne tak neumim moc odhadnout, „ze to pujde dolu“ proto uz moc nesortuju. Tahle prace me bavi a jinou delat nechci, je fakt ze mi to zabere kazdej den premysleni, hledani informaci, studovani grafu, ve vysledku vic nez 8 hodin prace-ale zase to vic vynasi.

    Odpovědět

  • obchodnik

    27 června, 2009

    na fundament neveris? a co tak asi hybe trhem?von to asi nebude uplne kdejaky trojuhlenik, ze? 😉

    Odpovědět

  • Anonym

    27 června, 2009

    FL, tak kolik milionu uz jste vydelal, kdyz to neni slozite? ;-))

    Odpovědět

  • emigrant

    29 června, 2009

    Ja? Od unora jeden.

    Odpovědět

  • emigrant

    29 června, 2009

    V pulce brezna koupeno DNDN s nakupkou 4.2, prodano v cervnu za 25,5, zacatkem brezna nakupovano CENX s prumernou nakupkou 2.1, prodano v pulce cervna za 7.5, koncem unora nkupovano ATPG s prumernou cenou 3.4 prodano za 9, v breznu koupeno AAPL za 101 prodano za 139.6. Jeste drzim CTIC s nakupkou 0.31 a cekam na chaos nebo na schvaleni leku, plus drzim jeste nekolik Bio akcii. Zdar! Bio jsou dobra prilezitost.

    Odpovědět

  • Anonym

    29 června, 2009

    Pekne. Jen mi nejde do hlavy, kdyz na fundamenty neverite, proc kupujete vybrane bio akcie. ;-))

    Vami popsany pristup k investovani je velmi blizky memu a je dle meho nazoru daleko efektivnejsi nez automaticke obchodni systemy.

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    P.S. Dotaz smeroval na FL, ne na Vas, ale nevadi.

    Odpovědět

  • emigrant

    30 června, 2009

    Podle mne u BIO nejde ani tak o fundament jako o hru/sazku, bezny clovek nemuze videt pod poklicku techto firem a muze se ridit jen panikou na techto akciich, kdyz vidim velkej zajem o urcitou akcii tak po malem pruzkumu koupim ci nekoupim, neprojizdim vyrocni zpravy atd… Ted byl treba ruch okolo SYMW, nakonec jsem koupil za nejakej ten dolar za 0.0006, ted jsem pulku prodal za 0.0025, tri dny=4x tolik, ano toto je hodne riskantni, ale lze to ukocirovat, jen si clovek musi davat pozor aby nekoupil u techto penny vetsinovej podil :-))))

    Odpovědět

  • obchodnik

    27 června, 2009

    fora a weby jsou plne trader milionaru. budme radi ze ne a ze s vervou davaji svoje penize na trh. 😉

    Odpovědět

  • FL

    27 června, 2009

    Velmi pekny clanek, psany trosku polopate a pana ostreho a novaka bych radeji vynechal, je to az moc \“sedlacke\“=)

    nuze k tematu :

    je to naprosto jednoduche. Neni to o nicem jinem, nez si najit vyhodu, muze to byt klidne 51% uspech s 1:1 pomerem zisk/risk nebo trebas jen 40% s 1:3

    Jde o to myslet pouze a jen ve statistice a pravdepodobnostech. uplne jednoduchy a znamy priklad, je hod minci. jen napr. panna : 1000 kc
    vydelas, orel 500 kc prodelas…dlouhodobe to vydelava. toto neni o nicem jinem, existuji traderi, profici, kteří dokazi obchodovat s jakymkoliv systemem, na jakemkoliv trhu, jakemkoliv timeframe a porad jsou ziskovy. proc? znaji predevsim sami sebe a money managementem.
    Da to velmi prace, ale odmena stoji za to. Dnes, kdyz vidim banky, jez nabizeji zhodnoceni klientu kolem 2-3%p.a..

    Je to i o psychice, ja osobne vydelal na demu nekolik milionu kc,mozna desitek, na realnem ucte porad bojuju jen ve statisicich. Je uzasne, rozpoznavat sve emoce, posouvat sve hranice nekam dal a stavat se lepsim a lepsim traderem. I kazdy ztratovy obchod, je velmi prinosny, je potreba ho rozebrat, zjistit kde se zlepsit.

    Obchodnici,investori si porad mysli, ze najdou perfektni system, zvlastni je, ze kdyz clovek si rozebere ten jeden, kousek po kousku a upravi ho po \“svem\“ a zameri se na ty opravdu dulezite veci jako psycho. nebo moneymanagement, najednou ten \“obycejny system\“ funguje a vydelava.

    Dalsi krasna vec je \“prevzeti zodpovednosti\“.. neni nic hezciho nez se celem postavit ztrate a hledat prostor pro zlepseni do dalsiho obchodu, naopak pri ziskovem hledat prostor na \“lepsi\“ vstupy nebo spise vystupy…

    fascinujici je to svet…

    Odpovědět

  • Anonym

    27 června, 2009

    „fascinujici je to svet…“

    Aneb jak porad dokola opakuji, stejne to delate primarne kvuli adrenalinu, podobne jako naprosta vetsina traderu, jen si to mozna sam neuvedomujete.

    Odpovědět

  • FL

    27 června, 2009

    Pane Traxlere.
    Vas nema cenu resit. Kdybych chtel adrenalin tak si pujcim sportovni auto nebo skocim padakem. Pokud nazyvate 1% max 2% risk (stop loss) jako adrenalin tak se probudte.

    Odpovědět

  • Anonym

    27 června, 2009

    Ale adrenalin neni o riziku, ten je o pocitech, o prozitku… presne o tom \“fascinujicim svete\“. 😉

    Myslim, ze jsem nikdy nikde nerikal, ze traderi miluji riziko. Naopak. Oni se ho vetsinou primo desi. Ale je to pro Vas urcita forma adrenalinu – dobrodruzstvi.

    Netusim, jak efektivni mate vysledky. Ale schvalne si zkuste odpovedet… kdybyste tri roky po sobe byl stale na svych (neco vydelal, neco prodelal, ale celkove sul nul)… sekl byste s tim, nebo byste vytrvale studoval a snazil se nadale najit tu pravou obchodni strategii? (Ciste hypoteticky, jen se zkuste zamyslet nad tim, jak byste se Vy osobne v takove situaci zachoval.)

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • FL

    28 června, 2009

    Proc si myslite a kde jste prisel na to, ze to je pro mne adrenalin???

    Odpovědět

  • Anonym

    28 června, 2009

    Stacilo tu posledni rok cist Vase prispevky. 😉

    Odpovědět

  • obchodnik

    27 června, 2009

    neskutecne moc se mylite, jen si to mozna sam neuvedomujete.

    Odpovědět

  • FL

    27 června, 2009

    obchodniku, ok diky za cenny nazor, ktery pro me vubec nic neznamena 🙂
    urcite se zde najde tisic lidi, ktery budou rikat duvody proc to nedelat,ale to me netrapi…

    Odpovědět

  • obchodnik

    28 června, 2009

    chce se to nejdrive naucit poradne koukat, na koho jsem reagoval, ze? 😉 takze jesete jednou sleduj ke kteremu prispevku vede ten komentar

    Odpovědět

  • FL

    28 června, 2009

    ááách… 🙂

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    27 června, 2009

    Zdravím,
    pokud jde o ten adrenalin, reagoval jsem zde:
    http://www.investujeme.cz/clanky/obchodujete-aktivne-40-uspesnost-staci-k-zisku/nazory/33822/

    víc k tomu asi netřeba dodávat, je to zkrátka otázka pohledu, přístupu, znalostí i schopnost postavit se k výzvě čelem.

    Odpovědět

  • Anonym

    28 června, 2009

    Znalosti a schopnost postavit se vyzve celem do diskuze na tema „traderi a adrenalin“ nepletme. Nebo osobne tedy nechapu spojitost.

    Jinak ve sve reakci uvadite jednu vec… ze pro nektere lidi je burza konickem… ja bych rekl, ze pro naprostou vetsinu traderu je burza konickem (jsme zase u toho adrenalinu). Samozrejme ze nikdo nechce prohrat, kazdy chce vyhrat, to je podobne, jako kdyz za konicka mate fotbal, nebo treba dnes tak modni golf. Ale porad to nedelate primarne pro vyhru. 😉

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    28 června, 2009

    Zřejmě máme zcela jiný pohled, což je dobré pro diskusi a jinak to ani být nemůže. Vždy se najde skupina lidí stojící na opačné straně pomyslné „barikády“.

    Ono to s tím dost souvisí. V reakci jste uvedl (k předchozímu článku) – proč se tomu někdo věnuje třeba několik let, i když nedosáhne mezitím v kratší době úspěchu. Je to zkrátka výzva, a o to větší, čím negativnější statistiky jsou.
    Jeden se toho bojí a utíká před tím, druhý to vezme jako výzvu.

    Pokud v téhle souvislosti zmiňujete např. sporty – a snahu vyhrát, nejde de facto o nic jiného než o určité uspokojení vlastního ega. Zde však mnoho neriskujete. Ovšem jít si uspokojovat vlastní ego na trhy, může být velmi, velmi krátká cesta. Na něj je třeba jaksi zapomenout, jinak člověka zničí dřív než se někam vůbec pohne. Tedy další výzva – dokázat jej potlačit. A takhle bych mohl pokračovat dál. Zkrátka trhy buď člověka přimějí k určité pokoře, potlačení vlastního ega včetně adrenalinu – nebo jej zničí (v lepším případě jen finančně).

    Burza vs. koníček:
    Budou i tací, kteří ji tak budou brát. Na druhou stranu – jiní ji budou brát jako „klasickou práci“ a koníčky budou mít rozhodně jiné – sport, cestování, volný čas celkově. Trhům dají jen nezbytně nutný čas ( po nějakých x letech zkušeností).

    Zřejmě budete stále zastávat názor, že na trhy jdou lidi primárně kvůli adrenalinu nikoliv kvůli zisku. Vyvracet Vám to nebudu. Můj pohled je však přesně opačný.

    Odpovědět

  • FL

    28 června, 2009

    pane Šimku, mě přijde, že máte velmi zajímavý názor, řekněme takový „nezkažený“, otevřen všem různým pohledům.
    Takovýchto lidí/názorů je velmi málo, avšak jsou nejcennější.

    Odpovědět

  • Anonym

    28 června, 2009

    Ok, tak opustme slovo adrenalin… a zustanme u slov „fascinuje“ a „vyzva“, to je v podstate to same, co ja myslim tim slovem „adrenalin“.

    Odpovědět

  • FL

    28 června, 2009

    tak mozna mate spatny slovnik a vyklad slov 🙂

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    28 června, 2009

    Že by jedna z obchodních technik – parafrázování? 😉
    To znám velmi dobře. Nemíchal bych vše dohromady, každé z těch slov postihuje trochu odlišnou věc/situaci.

    Odpovědět

  • Anonym

    28 června, 2009

    Ti, pro které je trading adrenalinem, většinou brzy skončí.

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    29 června, 2009

    Co znám lidi z mého okolí, tak o adrenalin nejde. Jde o výhru, o vydělávání peněz. Někdo to dělá pro obživu, někdo tam buduje strategické dlouhodobé rezervy.
    Že je to baví, je bonus navíc.

    Odpovědět

  • obchodnik

    27 června, 2009

    tohle mi prijde jak nejaky vyplach mozku. porad ty stejny poucky o tom jak staci jen 40% pri RRR 1:3 a bla bla bla. tyhle psycho blaboly jako prevzeti zodpovednosti? kde ti tim vyplachli hlavu? financnik, CW? vsichni jsou tak trochu ve stresu a je jedno jestli je to retail nebo big boys. tyhle psycho blaboly se jen dobre prodavaji ovcim. trading je uplne o necem jinem. jelikoz je to tak easy, tak bys mel behem chvile z tech tvych „x set tisic“ udelat x milonu do konce roku bez problemu

    Odpovědět

  • FL

    27 června, 2009

    Ty jsi trosku mimo vid 🙂 tak me pouc, o cem to tedy je 🙂

    Odpovědět

  • obchodnik

    28 června, 2009

    milej zlatej, ja uz sen na trhu dost dlouho na to, abych vedel o cem to je. ty ses typickej prototyp novacka, ktery objevil kouzlo tradingu. ani bych se nedivil kdyby jsi obchodovat bud fx nebo nejaky e-mini. precetl tunu knizek,hlavne ta psychologie je dulezita :), financika, Turka atd a ted bud na demu XTB nebo mozna live zkousi jak to pujde. az budes konstatne alespon par let live obchodovat, takovyhle kydy sem psat nebudes. tak drzim palce, at se tu objevis i za 5let idealne s jachtou 🙂

    Odpovědět

  • obchodnik

    28 června, 2009

    mozna rada do zacatku. zapomen na vsechny ty ceske weby a soustred se na sebe a HLAVNE, ber to jako byznis a BER to smrtelne vazne. pokud k tomu budes pristupovat jako frikulin nevydelas ani dolar.emoce, nervy k obchodovani patri a nejde to omezit.nema cenu skakat ze systemu na system, jen protoze, ze ted mi neco nefunguje.je toho vic, popsal bych tunu papiru 🙂

    Odpovědět

  • FL

    28 června, 2009

    ja neobchoduju zrovna mesic, beru to jako byznys a vazne. ceske weby temer nenavstevuji.a mam jeden system u ktereho jsem temer rok, dalo to cas najit to sve, ale stoji to za to.
    ne a na xtb demu opravdu nejsem a ucet se 10.000 kc na mini opravdu nemam.
    🙂

    Odpovědět

  • obchodnik

    28 června, 2009

    za tebe mluvi styl prispevku. tezko se to popisuje, nicmene pokud ti to vydrzi par let, tak si to tady po sobe precti a pochopis co jsem mel na mysli. tak at ti to slape.

    Odpovědět

  • FL

    28 června, 2009

    no me tenhle byznys uz par let fascinuje 🙂

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    27 června, 2009

    to FL:
    Jj, pojal jsem to lidověji, aby to bylo jaksi bližší, s nádechem toho, jaké myšlenky se asi honí člověku hlavou, když stojí na úplném začátku.

    Odpovědět

  • OTTO

    30 června, 2009

    Věřím, že riziko a psychika jsou jen důsledky neznalosti, nedostatku praxe atp.
    To vše způsobuje strach ze ztráty a je to strach oprávněný.

    Aby mohl člověk jezdit autem musí absolvovat autoškolu, naučit se předepsané minimum dovedností a při závěrečné zkoušce komisař posoudí jestli jsou dovednosti dostatečné pro to aby obdržel řidičský průkaz a mohl začít řídit sám, bez pomoci a dohledu. Každý nováček pak musí mít na autě jeden rok na zadním skle Zetko, aby ostatní řidiči věděli, že se jedná o začátečníka a je velká pravděpodobnost, že může dělat na silnici nepředvídatelné akce, přestupky, zkrátka chaos.

    Jak jistě víte stejných akcí se častokrát dopouští i další řidiči, např. pánové s kloboukem, sváteční řidiči a tzv. piráti, kteří se přestupků dopouštějí častokrát záměrně.

    Když chce někdo spekulovat na burze, nepotřebuje řidičák, tedy naučit se nutné minimum a složit zkoušku, že toto minimum umím v praxi používat.

    Nikdo nevyžaduje aby začátečníci byli označeni Zetkem, čímž by ostatní byli upozorněni na to, že je velká pravděpodobnost, že jejich reakce mohou být nesmyslné a není dobrý nápad se podle nich řídit.

    Zkrátka na burze není zjevné kdo je kdo.
    Zkušený spekulant pozná kdo je kdo podle reakcí.

    Další záludnost je v tom, že mnoho lidí věří, že lidé na burze nakupují, nebo prodávají proto aby vydělali peníze.

    Ano nejpočetnější skupina co do počtu je na burze dnes kvůli zisku.

    Ale skupina která disponuje největším kapitálem na burze není kvůli zisku. Nechtějí ztráty, ale nepotřebují ani závratné zisky. Stačí jim malé, ale jisté zisky, které pokryjí inflaci, poplatky a daně. Této skupině jde především o udržení majetku a držení majetku v cených papírech, akciích, komoditách, nebo měnách je možné realizovat nejlépe přez burzu a to je důvod proč tam jsou.
    Kdyby to šlo realizovat pohodlně bez burzy tak by neměli důvod na burzu chodit.

    Zbývá nám poslední důležitá skupina. K dalším skupinám se rozepisovat nebudu, protože jejich význam je minimální.
    Tedy třetí skupina je méně početnější než ta první co chce vydělat peníze, ale třetí s první skupinou „soupeří“ o to která skupina disponuje větším kapitálem.
    Třetí skupina je na burze protože musí koupit, nebo prodat to co se na burze obchoduje.
    Např. firma zpracovávající ropu ji musí koupit. Tato firma taktéž musí koupit dolary, protože za ně se ropa prodává a musí prodat měnu kterou inkasuje od svých zákazníků.
    Mnoho firem zkrátka musí koupit své vlastní akcie, nebo prodat své vlastní akcie z nejrůznějších důvodů.
    Mnoho firem musí koupit akcie jiné firmy, nebo firem, cené papíry, komodity, měny atp. také z mnoha nejrůznějších důvodů.

    Základní otázka je vždy o tom, která skupina způsobila to co se děje na trhu.

    Fundamentální analýza je skvělá k identifikaci velikosti odklonu ceny od reálu.
    Technická analýza je skvělá k určení tzv. teploty instrumentu tedy jaké jsou šance, že se nereálná cena bude dále zvyšovat, nebo snižovat ikdyž její správná, reálná cena je jinde ( tedy jak dlouho ta komedie vydrží ).

    Věřím, že 90% lidí, kteří přišli na burzu, proto aby vydělali peníze o všechny peníze přišli.
    Ten zbytek se zkrátka naučil, že pokud chce někdo na burze vydělat peníze musí umět poznat kdo je kdo, co dělá, proč to dělá a co bude dělat potom.

    Potom je třeba udělat to samé, tzv. svézt se.

    Já osobně se neodvažuji tvrdit, že je to jednoduché, protože to jednoduché není.
    Jednoduchá je dost možná teorie, ale praxe jednoduchá není.

    Co se adrenalinu týče tak adrenalin a ztráta jsou sourozenci. Pokud někdo na burze prožívá adrenalin tak to svědčí o tom, že nespekuluje, ale že hazarduje. U hazardu je vždy na 100% jisté že je jen otázka času než přijdete o všechno a je jedno jak závratně se vám v průběhu dařilo.

    Já osobně pokud zpozoruji adrenalin tak je to pro mne znamení, že jsem někde udělal chybu a odcházím z trhu i za cenu ztráty.

    Je najivní si myslet, že budou na burzu přicházet lidé pro to, aby tzv. zaplatili školné a sbírali zkušenosti a to je bude stát peníze ( ztráty ) a tím se učili a zlepšovali.

    Na druhou stranu je stejně najivní si myslet, že je to jde jinak.

    Odpovědět