CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Veronika Hejná

15. 04. 2020

6 komentářů

Cestovky budou před krachem zachraňovat jejich klienti

 

Pandemie koronaviru se nejvíce podepisuje na cestovním ruchu. Zájezdy se ruší a klienti, kteří nevědí, v jaké finanční situaci budou za pár měsíců, chtějí zpět své peníze. Cestovní agentury, kanceláře a další podnikatelé v cestovním ruchu vyzvaly v otevřeném dopise premiéra Babiše, aby jim nastalou situaci pomohl řešit. Výsledkem je Sněmovnou schválený návrh zákona lex voucher.

Loading



 

Cestovky nemohou peníze vracet. Nemají z čeho

Cestovní kanceláře nemohou finanční prostředky za zrušené zájezdy vracet, protože je již nemají. Už je totiž zaslaly smluvním partnerům. Celosvětově umožňují poskytovatelé služeb – letecké společnosti, hoteliéři a resorty – využití předplateb v jiném termínu, peníze ale nevrací.

„Každý den rušíme velké množství prodaných zájezdů. Uvědomujeme si však, že právě teď je víc než kdy jindy potřeba vystoupit ze zajetých kolejí, reagovat na aktuální situaci, hledat ta nejefektivnější řešení a pomáhat,“ apeluje Jaroslaw Czernek, předseda představenstva cestovní agentury Invia, která otevřený dopis premiérovi iniciovala.

Odpovědí byl před Velikonocemi ve Sněmovně schválený návrh zákona, který má poskytnout ochrannou dobu, po kterou mohou cestovky vystavit voucher na náhradní zájezd. „Je však otázkou, zda budou kanceláře schopny tyto poukazy následně plnit,“ podotýká advokátka Jana Sedláková z advokátní kanceláře SEDLAKOVA LEGAL a iniciátorka projektu Právo v roušce. Nejedná se totiž o nové finanční prostředky, ale pouze o odsun povinnosti vrátit peníze klientům v čase. Ti se tak stávají bezúročnými věřiteli cestovek.

Pokud klient voucher v ochranné době do konce srpna 2021 nevyužije, vrátí mu do 14 dnů po jejím uplynutí cestovní kancelář peníze. „Pokud ani po uplynutí této doby zákazník vrácenou částku neobdrží, vzniká mu nárok na úroky z prodlení dle zákonné výše,“ doplňuje k tomu Sedláková.

REKLAMA

Musíte voucher přijmout? Jestli zákon schválí i Senát, tak ano

Už dříve byl voucher Ministerstvem pro místní rozvoj navrhován jako jedna z alternativ.

„Poukazy na zájezd jsou chráněny pojištěním pro případ úpadku cestovní kanceláře a zákazníci se tedy nemusí obávat je přijímat. Proto přijímaní voucherů jako rozumné řešení zákazníkům doporučujeme. I v jiných členských státech EU zákazníci přijímají poukazy, na jejichž základě si po odeznění současné mimořádné situace mohou objednat zájezd podle svého výběru,“ uvedlo ministerstvo na svých webových stránkách.

Pokud projde zákon o voucherech (lex voucher), budou si zákazníci muset najít namísto vrácení peněz jiný zájezd, anebo počkat na vrácení peněz do srpna 2021. Pouze ti, kteří spadají do kategorie zvláště zranitelných osob podle § 3 odst. 3 návrhu lex voucher, mohou finanční prostředky získat před uplynutím ochranné doby. Jde například o seniory nad 65 let, těhotné ženy, nezaměstnané, rodiče na mateřské nebo rodičovské nebo samoživitele.

Zájezd, který bude možné za voucher získat, má být „rovnocenný“ původnímu zájezdu. Za zájezd vyšší úrovně by si musel zákazník připlatit.

REKLAMA

Splátky smluvní ceny musíte platit dál, říká ministerstvo

Pořád platí, že smlouvu je třeba dodržovat, proto pokud zákazník nechce od smlouvy odstoupit a platit stornopoplatky, musí cenu zájezdu zaplatit, případně postupovat podle platebního kalendáře a řádně platit splátky. Jinak je možné, že od smlouvy odstoupí cestovka pro nedodržení platebního kalendáře a zákazník budu muset opět zaplatit stornopoplatky, uvádí na svých stránkách ministerstvo.

Lex voucher umožňuje požadovat vouchery i za zaplacené stornopoplatky. Oproti původnímu návrhu, který předpokládal vystavení voucheru ve výši zaplaceného stornopoplatku, schválené znění počítá s tím, že bude cestovka povinna vystavit poukaz minimálně na 10 % z částky stornopoplatku. Voucher za stornopoplatky ale není možné přeměnit na peníze.

Vezměme si tedy příklad, ve kterém jste za zájezd zaplatili 80 tisíc Kč. Od smlouvy jste odstoupili ještě před datem, v němž se měl zájezd uskutečnit, a zaplatili cestovce stornopoplatek ve výši 30 tisíc Kč. Pak máte 3 měsíce na to, abyste požádali o vystavení voucheru ve výši 3 tisíc Kč. Ten potom můžete využít na zájezd dle svého výběru.

Poukazy na zájezdy už od února

„Datum 20. února 2020 bylo zvoleno s ohledem na epidemiologickou situaci, kdy již docházelo k šíření onemocnění zejména v Itálii, což mělo zásadní dopad na trh zájezdů,“ uvádí k tomu Ministerstvo pro místní rozvoj na svých webových stránkách.

Problém je však v tom, že ve znění, v němž byl zákon schválen Poslaneckou sněmovnou, může být napadán z důvodu retroaktivity.

„Právní teorie rozeznává zpětnou účinnost pravou a nepravou. Pravá zpětná účinnost není v českém právním řádu přípustná, neboť Česká republika se hlásí k tomu, že je právním státem, jehož součástí je i princip právní jistoty a ochrany důvěry účastníků právních vztahů v právo,“ upozorňuje advokát Ladislav Drha. „Pravá retroaktivita totiž znamená, že skutečnosti, které nastaly v minulosti se budou posuzovat a řídit právními předpisy, které se staly platnými a účinnými až později, tj. poté, co se již tyto skutečnosti odehrály,“ dodává.

Tento návrh se tedy může dostat do rozporu s našimi ústavními zákony. Pokud lex voucher ve stávajícím znění projde v Senátu, je už nyní jasné, že jeho účinnost bude provázet řada debat a sporů. Možná se dočkáme i zásahu ze strany Ústavního soudu. A to neprospěje ani cestovním kancelářím, ani jejich klientům.

Loading

Vstoupit do diskuze 6 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

lex voucher

Ochrana pro cestovky končí. Za nevybrané vouchery musí vrátit peníze

Foto: Shutterstock Pouze do konce srpna budou cestovní kanceláře pod ochranou podle kontroverzního zákona nazývaného Lex Voucher, který byl loni přijat ke zmírnění dopadů koronaviru na odvětví cestovního ruchu. Posledním srpnovým dnem končí ochranná doba a nevyužije-li zákazník možnosti náhradního zájezdu do 31. srpna, cestovka musí vrátit […]

Text: Veronika Hejná

16. 08. 2021

V ekonomice je hodně peněz

V ekonomice je hodně peněz a co dál

foto: Shutterstock V ekonomice je hodně peněz. To se může zdát jako výhoda, alespoň tak to naše vláda před rokem povídala. Z této krize se proinvestujeme, dáme miliónek sem, další tam, pětitisícovku důchodcům, a to by bylo, aby ten ekonomický růst zase nebyl. A on ani tak […]

Text: Hana Bartušková

31. 05. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Úsměvné

    15 dubna, 2020

    Je poměrně snadné postoupit smlouvu na osobu spadající do některé z chráněných kategorií 😉

    Odpovědět

  • Úžasné

    15 dubna, 2020

    A to je všechno, co k tomu máte?

    Odpovědět

  • Senát

    16 dubna, 2020

    Tak Senát Lex voucher o poukazech a ochranné době schválil.

    Odpovědět

  • Anonym

    28 dubna, 2020

    A jaký to má vliv na člověka který řádně vyplnil a zaslal storno smlouvu a dodržel vše i těch 65 dní? A CK mu to potvrdila???

    Odpovědět

  • Odpověď

    1 června, 2020

    Žádný. Dostane voucher jako všichni ostatní.

    Odpovědět

  • storno poplatky a beznaděje důchodců

    31 května, 2020

    Všichni moudří a bohatí by mě mohli poradit, co mám dělat. Zařizovala jsem v lednu Tunis 2x dva manželské páry. Jsme ročníky l949 2x: 1x 1951 a 1×1936. S odletem dovolené 4.9.2020. V současné době by nám Ck Fischer umožnil storno za částku 1490,- Kc/os. a vzal by si ještě 4x 690,- Kc, které jsme zaplatili za pojištění u ERV se sídlem v Praze. Přitom klientům píši, jak jim jde o nás, a neví, jak by nás obrali. Teď bychom přišli 2x o 4360,- s tím, že prý bude hůře, tzn. budou zvyšovat storno poplatky. Do 31.8. bych to stornovala bez poplatku. Ještě zkusím pojišťovnu. Pevné zdraví všem. Pomůže evropská komise, že neprávem cpou lidem vouchery. Nevěřím ve spraveldenost. Jeden okabátí druhého bez mrknutí oka.

    Odpovědět