CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Budou se příští rok zvyšovat důchody?

 

foto: Shutterstock

Krátká odpověď je ano, určitě se zvyšovat budou. Zákonnou valorizaci totiž jasně určuje inflace a růst průměrné mzdy. Dle předběžných propočtů tak poroste od ledna 2022 průměrná výše důchodu asi o 450 Kč, což je zákonná složka valorizace. Vláda už ale avizovala, že by ráda zvyšovala o víc. Přece jenom je volební rok a voliči ANO si přece vyšší důchod zaslouží.

Loading



 

Otázkou ale zůstává, jak moc se budou tedy důchody zvyšovat. Zákonná valorizace je jasná, v loňských letech si ale vláda vždy zvykla ještě něco málo přidat. Včetně všimného, tedy rouškovného, 5000 Kč před loňskými Vánoci. Dá se tak čekat, že vláda nadlimitní valorizaci schválí. Pro se už vyslovila ministryně financí Alena Schillerová, která by přidala k průměrnému důchodu ještě další tři stovky. Shodla se na tom i koaliční rada vládních stran.

Je moudré zvyšovat důchody?

Když se podíváme na poslední ekonomickou krizi před dvanácti lety, tak tenkrát si vláda rozhodně nevyskakovala a nepřidávala, co přidat nemusela. Důchody se valorizovaly jen dle zákonné normy. A to často nepředstavovalo více než pár desítek korun, dokonce výše přiznávaného důchodu meziročně i poklesla. Současná vláda se ale chce z krize proinvestovat. Což nejspíš znamená mimo jiné i to, že přidáme důchodcům, co nám jen situace dovolí. Protože investice do důchodců se vyplatí.

Důchodci patří mezi tradiční voliče ANO, takže se není čemu divit, že jim před volbami bude chtít Andrej Babiš za pomoci Aleny Schillerové důkladně přilepšit. Nadzákonnou valorizaci potvrdila i ministryně Jana Maláčová. Přece jenom tři stovky na ulici jen tak nenajdete. A snad si budou pamatovat, kdo pamatoval na ně, aby mu to správně hodili. Oproti loňsku ale zatím vláda neplánuje mimořádný příspěvek rouškovného, uvidíme, jestli se v rámci předvolebního boje něco nezmění.

Opozice s tím moc nesouhlasí

Problémem současného nadzákonného zvyšování důchodů není ani tak kupování hlasů voličů, jako spíš zbytečné zatěžování státního rozpočtu. Během minulé krize z přelomu let 2008 a 2009 vláda důchody tak razantně nezvyšovala, naopak šetřila, kde to jen šlo. Oproti tomu současná vláda zvyšovala důchody velmi výrazně, což ale určovala především zákonná valorizace, která odrážela strmý nárůst průměrné mzdy v posledních letech. K tomu pak vláda vždy přidala něco navíc, pro rok 2021 to bylo 151 Kč ke každému důchodu.

Letos jsou ale volby a průměrných 150 korun by přece nemuselo stačit, vláda tak avizuje, že do valorizace přidá tři stovky. V letošním lednu penze rostly průměrně až o tisícovku, ale vlivem pandemické krize je zákonná valorizace menší, tak by to vláda chtěla důchodcům nějak vynahradit.

REKLAMA

Velká část opozice se přitom vyjádřila tak, že nadměrné zvýšení důchodů je kupování hlasů, politikaření před volbami a že na to náš státní rozpočet nemá.

„Nikdo ale neřekne, kde se na to vezme. Nejsou schopní připravit penzijní reformu, která by zajistila udržitelnost penzijního systému a možnost přidat stávajícím důchodcům, aniž by ohrozili důchody dnešních třicátníků a čtyřicátníků,“ Jan Skopeček, ODS.

„Je to zajímavá náhoda, že vždy před volbami se zvyšují důchody, letos navíc na dluh, protože jsme extrémně zadlužení,“ Markéta Pekarová Adamová, TOP09.

„Pojďme si reálně říct, jak se bude vyvíjet inflace. Odhadovat ji v polovině května je střelba od boku. To, že z toho paní ministryně dělá předvolební téma, chápu, protože už nic jiného nemá, ale měli bychom se držet reality,“ Marian Jurečka, KDU-ČSL.

„Je logické, že když chce někdo přidat, tak by měl říct také tu částku a zdroj, ze kterých to chce financovat,“ Jiří Dolejš, KSČM.

Reformu důchodů nemáme, ale zvýšení se dočkáme

Vládě ANO a ČSSD končí tento podzim volební období. Jednou z jejich priorit byla také reforma důchodů, pro udržitelnější a spravedlivější systém. Vláda tedy určitou reformu představila, ale dále do legislativního procesu tento návrh nepostoupil. Nehledě na to, že představený návrh byl spíše kosmetickou úpravou. A vedl víceméně jen ke srovnání výše důchodů a nějakou zásadnější reformu systému a jeho financování neobsahovat. Každopádně reformy důchodů se nejspíš od této vlády nedočkáme. A nečekejme ji ani od té příští vlády, protože ta bude muset řešit nejspíše jiná témata, jako například koronavirovou obnovu a neustále narůstající deficit státního rozpočtu.

Vypadá to, že současná vláda si reformu starobních důchodů představovala v podstatě jen tak, že bude důchody zvyšovat a už nebude řešit, kde se na důchody vezme. Však tento rok i ten další to ještě zvládnou financovat na dluh a vývoj v následujících dekádách už přece nebude starost té současné vlády, ale spíše těch vlád budoucích. Neboli při „reformě“ důchodového systému vláda upřednostnila zájmy starších generací před zájmy současné aktivní a mladé generace. A to vše pod průpovídkami, že starat se o starší, o své rodiče a prarodiče, by přece mělo být samozřejmostí.

Takže ano, i v příštím roce důchody porostou. Minimálně průměrně o čtyři stovky. A nejspíše i o víc.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

valorizace důchodu 2024

Valorizace důchodů od ledna 2024

Státní důchody (starobní, invalidní, sirotčí a vdovské) se tradičně valorizují vždy od 1. ledna. Jaká byla valorizace v roce 2024? A jaké jsou podmínky pro to, aby se důchod valorizoval?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 01. 2024

průměrný důchod v roce 2024

Proč je státní důchod nespravedlivý?

Český důchodový systém je postaven na průběžném financování a navíc na poměrně výrazné solidaritě. Často tak bývá označován za nespravedlivý. 

Text: Hana Bartušková

Foto: Pixabay

14. 12. 2023

důchodové spoření 2024

Jak mít vyšší důchod?

Trošku nemístná otázka. Alespoň v dobách chystané důchodové reformy, kdy se opět diskutuje o tom, že na důchody nebude, že současní třicátníci důchody skoro žádné nedostanou a že je třeba změnit výpočet a nastavení celého systému. Pokud ale vezmeme v úvahu současný český penzijní systém, tak jsou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

13. 09. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *