CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 01. 2024

0 komentářů

Valorizace důchodů od ledna 2024

 

Státní důchody (starobní, invalidní, sirotčí a vdovské) se tradičně valorizují vždy od 1. ledna. Jaká byla valorizace v roce 2024? A jaké jsou podmínky pro to, aby se důchod valorizoval?

Loading



 

Mimořádná valorizace v roce 2023

Díky vysoké inflaci se státní důchody valorizovaly už v polovině roku 2023. Valorizovaná částka byla poprvé vyplacena v červnu 2023. Důchody v červnu vzrostly následovně: o 2,3 % se zvýšila procentní výměra, ta se také zvýšila o pevnou částku 400 Kč, základní výměra důchodu zůstala ve výši 4040 Kč.

Touto valorizací se zvýšil průměrný důchod o 755 Kč měsíčně. Průměrný důchod tak prolomil hranici 20 tisíc korun měsíčně. A od června 2023 je průměrný důchod ve výši 20 216 Kč.

Valorizace v roce 2024

Řádná valorizace státní důchodů proběhne nyní v lednu 2024. Od prvního ledna jsou postupně vypláceny důchody již v nové vyšší výměře. O valorizaci není třeba žádat, OSSZ ji provádějí automaticky a rovnou vyplácí vyšší výměru. Nová výměra se příjemcům na účet zasílá elektronicky, příjemcům na poštu pak tradičně poštou.

Všechny důchody vzrostly od ledna o 360 Kč. O tuto částku se totiž zvyšuje základní výměra důchodu, která tak od ledna bude ve výši 4400 Kč. Procentní výměra důchodu zůstává nezměněna. Všechny důchody se tak zvyšují stejně.

REKLAMA

Pozn: Pokud osoba pobírající starobní důchod dosáhne v lednu 2024 85 let, tak se procentní výměra důchodu zvyšuje o 1000 Kč.

Pokud vám oznámení o valorizaci přijde elektronicky a potřebujete papírové potvrzení o nové výši důchodu, tak o toto můžete zažádat: elektronicky na webu ČSSZ, telefonicky v call centru ČSSZ (800 050 248) nebo osobně na některé z poboček OSSZ.

Doplatek od začátku ledna

Státní důchody se vyplácí vždy na následující období. A jsou vypláceny postupně celý měsíc. Důchody, které již byly vyplaceny v prosinci, tak budou v lednu ještě dále doplaceny při lednové výplatě. A to o částku, která patřila k lednovým dnům, až do nové vyšší výplaty. Doplatek bude vyplacen stejným způsobem a ve stejném termínu jako řádná výplata důchodu.

Důchodová reforma už letos?

Výše důchodů byla v posledních letech předmětem mnoha diskuzí. Zatímco předchozí vláda Andreje Babiše důchody zvyšovala a to i nad zákonnou valorizaci, tak vláda Petra Fialy spíše přemýšlí, kde ušetřit a jak stabilizovat státní finance. Důchody se tak zvyšují jen o zákonnou částku dle růstu cen a růstu ekonomiky. A zatím se chystá důchodová reforma.

K určitých úpravám důchodového systému už došlo. Od letošního roku stát podporuje nový produkt pro zajištění na stáří, mění se systém podpory penzijního spoření, už loni došlo k zavedení výchovného. V příštích letech by pak mohlo dojít ke zvyšování důchodového věku nebo k postupnému snižování důchodů. V plánu je také zvýhodnění důchodů nízkopříjmovým skupinám nebo osobám pečujícím o malé děti. Tyto změny ale zatím schváleny nebyly. O dalších změnách v důchodovém systému by poslanci mohli hlasovat už letos.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Změny v důchodech

Konečně důchodová reforma, která bude mít nějaký dopad?

S českým důchodovým systémem se to má zhruba takto: víceméně všichni víme, že to není udržitelné, ale předchozí vlády neměly dost odvahy do toho pořádně zasáhnout. Navíc lidé v produktivním věku, kteří se blíží svým věkem spíše k hranici důchodu než ke své maturitě, si nejistotu starobních […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 06. 2023

Zdanění důchodu

Jak vysoký důchod musíte uvést v daňovém přiznání

Jaké je zdanění důchodu? Starobní důchody jsou v České republice osvobozeny od daně z příjmu. Starobní důchodci nejen neplatí daň z příjmu, ale také nemají povinnost podat daňové přiznání, pokud mají pouze příjmy ze starobního důchodu. Výjimkou je pouze situace, kdy je starobní důchod v nadstandardní výši.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 04. 2023

důchody

Bude se zvyšovat věk odchodu do důchodu?

Vláda Petra Fialy je v úřadě něco málo přes rok. A začínají se ozývat první návrhy, jak tato vláda hodlá řešit důchodový systém a důchody a jak by tento důchodový systém ráda reformovala. A by byl udržitelnější, spravedlivější a nezatěžoval tolik státní pokladnu.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

03. 03. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *