CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 04. 2023

0 komentářů

Bitcoin se vrací k růstu, vydrží to?

 

Bitcoin od začátku letošního roku téměř zdvojnásobil svou hodnotu. V pozadí jeho růstu stojí nestabilita amerického bankovního sektoru, vysoká inflace v mnoha světových ekonomikách a také celková situace nejistoty kolem fiat měn. Jak moc jsou tyto vlivy životaschopné a jak moc budou ovlivňovat cenu bitcoinu a altcoinů v dalších měsících?

Loading



 

Samotná podstata kryptoměn, a bitcoinu jako nejznámější z nich, je taková, že cena těchto digitálních aktiv je velmi kolísavá. Jedná se o decentralizovaná aktiva, která nejsou regulována centrálními bankami nebo vládami. Což znamená, že jsou dost citlivá na vývoj tržních sil, ale také na politické faktory, vývoj celé světové ekonomiky a podobně.

V minulosti bitcoin prokázal, že je schopen se pohybovat v širokém cenovém rozpětí během krátkého období. V roce 2017 se cena bitcoinu zvýšila z 1 000 dolarů na více než 20 000 dolarů za pouhých 12 měsíců, aby se v roce 2018 zhroutila a ztratila více než 80 % své hodnoty během několika měsíců. Tento dramatický pád ukázal, že investice do bitcoinu přináší značné riziko.

Konec kryptoměnové zimy?

Další růst zaznamenal bitcoin během roku 2021, pak ale začal postupně klesat. Toto období se začalo označovat jako kryptoměnová zima. Tedy období, kdy ceny kryptoměn čeká spíše stagnace nebo dokonce pokles. Taky období sníženého zájmu o kryptoměny, které by mohlo trvat několik měsíců až let. Znamená současný růst to, že kryptoměnová zima skončila a máme se těšit na kryptoměnové jaro?

Pokud něco, tak současný růst ukazuje na to, že bitcoin slouží jako alternativa současnému bankovnímu systému. A i když investoři kvůli inflaci po bitcoinu moc nesahali, tak nestabilita bankovního systému se už v kryptopoptávce projevila. Pád banky rovnal se růst ceny bitcoinu. Na druhou stranu současný růst pravděpodobně není příliš hnaný spekulativní poptávkou investorů. Emoce jsou tenkrát menší a lépe kontrolované.
bitcoin 2023

zdroj: Google

REKLAMA

Růst směrem ke 100 000 USD?

Ozývají se hlasy, že doba stagnace trvající téměř rok je u konce. A že růst bitcoinu se teď už nezastaví. Cena může klidně dosáhnout i 100 000 USD, do konce dekády by mohl stát i přes čtvrt milionu USD. V těchto odhadech bych ale byla raději trošku opatrnější. Přece jenom, i když bitcoin vyrostl, tak stále se ještě ani nevrátil na hodnotu, kterou měl před rokem. Z pohledu dlouhodobějšího vlastně stále víceméně stagnuje.

Pravdou ale je, že po každé cenové korekci se bitcoin zatím vždy vzpamatoval. A při dalším růstovém cyklu překonal svá dosavadní maxima. Pokud něco historie bitcoinu ukázala, tak to, že zdvojnásobení hodnoty během pár měsíců se může změnit i na zhodnocení o stovky procent během jednoho roku. Není to zaručené, ale možné určitě ano.

Jaký byl kdy největší růst bitcoinu?

  • V roce 2013 se cena bitcoinu zvýšila z přibližně 13 USD na více než 1 200 USD, což byl nárůst více než 9 000 %. Tento nárůst byl způsoben rostoucí poptávkou a zájmem ze strany nových investorů. Taky tak začala popularita bitcoinu a období, kdy se nekupovaly jen malé části, ale rovnou celé bitcoiny.
  • V roce 2017 se cena bitcoinu během několika měsíců zdvojnásobila a pak se zvýšila na více než 20 000 USD za jeden bitcoin. Tento nárůst byl způsoben vysokou poptávkou a omezenou nabídkou bitcoinu. Bylo to období masově se šířícího povědomí o bitcoinu a na to navazující široce rostoucí poptávky po „novém“ aktivu.
  • V roce 2020 se cena bitcoinu v průběhu roku zvýšila o více než 300 %. Tento růst způsobila především rostoucí institucionální akceptace bitcoinu a zájem ze strany velkých investorů. Bitcoin se stal populární nejen u jednotlivých individuálních investorů, ale také u finančních institucí, začaly vznikat kryptoměnové deriváty a velcí institucionální hráči se přestali tvářit, že krypto neexistuje.
  • V první polovině roku 2021 se cena bitcoinu zvýšila z přibližně 29 000 USD na více než 64 000 USD. Tento nárůst byl způsoben rostoucím zájmem ze strany institucionálních investorů a zvyšující se poptávkou po digitálních měnách jako alternativě k tradičním investičním aktivům. Růst byl hodně podobný tomu v předchozím roce.

Vyplatí se bitcoin koupit právě teď?

Podle všech indicií jsou kryptoměny právě na vzestupu. Zatím to vypadá, že rok 2023 bude pro bitcoin dobrým rokem. Posunem oproti minulých letech je také to, že řada finančních poradců a odborníků vám tentokrát bitcoin jako dlouhodobou investici doporučí. I když ho stále vnímáme především jako spekulativní a hodně riziková investice.

Pokud už se pro investici do bitcoinu rozhodnete, protože bitcoin bude mít dobrý rok, tak pamatujte na několik základních finančních kryptopravidel. Bitcoin berte pouze jako doplněk investičního portfolia, svou vahou by neměl překročit 10 %. A do kryptoměn investujte pouze takové množství peněz, které můžete ztratit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *