CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

05. 04. 2023

0 komentářů

Bitcoin i za 100 tisíc? I to je možné, shodují se odborníci

 

Kryptoměny pády jim spřízněných bank nepoložily. Naopak, letošní rok by mohl být pro sektor dobrý.

Loading



 

Kryptoměny v posledních měsících zažívají velmi turbulentní období. Celému odvětví velmi uškodil pád kryptoburzy FTX. Ještě nedávno se proto mluvilo o jejich poklesu, ale podle aktuálních čísel se zdá, že je rozhodně nelze odepsat. Odborníci z oboru digitálních měn navíc očekávají, že minimálně nejznámější bitcoin zažije dobrý rok.

Dosavadní vrchol ceny jedné virtuální mince nastal v listopadu 2021, kde se obchodovala za skoro 67 tisíc dolarů. Od té doby cena výrazně poklesla, ztratila celých 60 procent. Za letošek však bitcoin vzrostl o 70 procent, což by podle odborníků nemusel být konec. „Myslím, že bitcoin letos pravděpodobně překoná historická maxima,“ uvedl například pro ekonomická server CNBC.com strategický šéf Marshall Beard kryptoměnové společnosti Gemini.

Letošní konečnou stanicí byl mohla být i hranice 100 tisíc dolarů za jednu minci. S tím, že dosavadní maxima by mohla být pokořena souhlasí i Paolo Ardoino, technologický ředitel firmy Tether, která vydává stejnojmenný stablecoin.

Sázka na (ne)jistotu?

Bitcoin (zatím) evidentně funguje i v aktuální situaci nejistoty na finančních trzích. Ačkoli na počátku stály banky se silnou vazbou na kryptoměnový sektor, bitcoin to nepoložilo. Spíše naopak.

REKLAMA

Někteří komentátoři to považují za důkaz, že kryptoměny mají skutečně co nabídnout, uvádí zmíněný server. „Myslím, že růst je vysvětlitelný tím, že lidé se vyděsili kolapsy bankovního systému,“ potvrzuje CEO of Bittrex Global Oliver Linch. Stabilita a nezávislost na bankovním systému je ostatně jedním z důvodů, proč kryptoměny vznikly.

Bývalý technologický šéf Coinbase Balaji Srinivasan dokonce uvedl, že by za 90 dnů mohl jeden bitcoin stát i milion dolarů. To pokud by se stal jakýmsi digitálním zlatem v době ekonomické nejistoty. Takový odhad však nemá širokou podporu. „Jsem k tomu trochu skeptický, protože upřímně řečeno bych v to ani nedoufal,“ řekl například Ardoino. Ekonomické problémy by musely být opravdu výrazné, což si nejspíše nikdo nepřeje.

Jak si kryptoměny povedou, ukážou následující týdny a měsíce. Je třeba ale pamatovat, že bitcoin byl v poslední době mimořádně volatilní a cena i předpovědi se rychle měnily.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *