CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Redakce

Foto: Pixabay

17. 04. 2023

0 komentářů

Bitcoin se pohybuje na hranici 30 tisíc dolarů, zatímco ether roste

 

Bitcoin se v uplynulém týdnu držel relativně stabilně kolem 30 000 USD, přičemž poprvé od června loňského roku se dostal nad tuto hranici. V polovině týdne se kryptoměna vyšplhala nad 30 500 USD, což však nemělo dlouhého trvání.

Loading



 

Ether však zažil silnější nárůst hodnoty, a to především díky úspěšnému upgradu Shapella (více o něm níže). Ether se na začátku týdne obchodoval pod hranicí 1850 USD, ale po upgradu prudce vzrostl – o zhruba 13 % – a nyní se obchoduje těsně pod hranicí 2100 USD.

Situace kolem etherea po Shapella

Jak si nyní ether a síť Ethereum stojí po dokončení upgradu Shapella? Reakce na odemčení etherového stakingu v rámci upgradu Shapella byla nakonec převážně umírněná. Cena etheru se později v průběhu týdne vyhoupla výše, ale to bylo pravděpodobně způsobeno spíše pozitivním vývojem na makroúrovni než citlivostí investorů na změny v síti.

Podle údajů společnosti CryptoQuant vzrostla skutečná hodnota ETH i bez ohledu na slibné odemčení podílů na etheru jen o malou částku. Údaje o odměnách za staking ukazují, že relativní poměr hodnoty stakovaného ETH je mnohem nižší než u konkurenčních kryptoměn, a to jen o něco méně než 15 % stakovaného etheru. V porovnání s dalšími významnými chainy, jako jsou Cardano a Avalanche, které mají 67 %, respektive 61 % objemu stakování.

I když je samozřejmě správné, že jsme očekávali určitou krátkodobou nestabilitu na trhu, je to dlouhodobý trend, na který bychom se zde měli zaměřit. Teorie říká, že odblokování stakingu pro investory povzbudí více lidí, aby své tokeny stakovali – protože je nyní mnohem jednodušší je v případě potřeby získat zpět. Uvidíme v průběhu několika příštích měsíců, zda se tato 15% hodnota podílů na stakingu pohne, nebo zda je již na přirozené tržní úrovni.

REKLAMA

Mastercard spouští NFT pro umělce

Poskytovatel platebních karet Mastercard spustil společně s vývojářem blockchainu Polygon program NFT pro umělce. Program, který byl poprvé představen v lednu, podpoří začínající hudebníky a poskytne jim nástroje pro využití technologie Web3 k rozšíření jejich publika.

Fanoušci nyní mohou získat „Mastercard Music Pass“, který jim umožní přístup k hudebním NFT a dalším sběratelským předmětům na podporu umělců. Umělci budou moci rozšiřovat své publikum díky přístupu ke vzdělávacím nástrojům a nástrojům umělé inteligence a navíc nabídnout fanouškům zážitky „k nezaplacení“.

Trh s NFT je již nějakou dobu utlumený. Nová nabídka společnosti Mastercard je prozatím poněkud málo podrobná, takže se teprve uvidí, nakolik bude úspěšná. Jednou z oblastí, kde se zdá být stále ještě lehká, jsou digitální hudební vlastnická práva.

Je to škoda, protože jde o oblast, která je pro začínající hudebníky nucené přijímat mizerné poplatky od předplatitelských platforem skutečně sporná. Technologie NFT blockchain by mohla být využita k lepší ochraně digitálních práv umělců, ale zdá se, že Mastercard od něčeho tak ambiciózního prozatím ustoupil.

Švédsko snižuje dotace na těžbu kryptoměn

Švédsko se stalo jednou z posledních zemí EU, která omezila dotace, jež pomáhají zajistit životaschopnost těžby kryptoměn na kontinentu.

Samozřejmě lze argumentovat tím, že dotace by neměly být arbitrem životaschopnosti a těžaři by měli být schopni postavit se na vlastní nohy. Pro skandinávský region to však bude sloužit jako rána pro tento sektor. Ukončení dotací se rovná zvýšení daně na kilowatthodinu o 6000 %.

Sektor těžby kryptoměn prošel v poslední době poměrně radikálními změnami: v některých regionech došlo k zákazům, v jiných k ukončení finanční podpory a trh přetvořily změny v sítích, jako je Ethereum.

Do budoucna bude pozornost zaměřena mnohem více na bitcoin. Vzhledem k významným obavám o životní prostředí v této oblasti bude muset těžební průmysl prosazovat čistá energetická řešení, která umožní těžbu bez zvyšování zátěže fosilními palivy.

Autor: Simon Peters, analytik kryptorhů eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *