CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Petr Zámečník

26. 07. 2017

0 komentářů

Akciové fondy: Svítání Brazílie a úpadek realit

 

V červenci 2017 se akciovým podílovým fondům příliš nedařilo a navázaly na letošní sérii mírných sestupů. Nejvíce propadaly fondy zaměřené na reality. Naopak se dařilo volatilním brazilským akciím.

Loading



 

Od ukončení intervencí České národní banky (ČNB) proti české koruně se akciovým fondům příliš nedaří. Není divu. Česká koruna posílila z úrovně 27 Kč za euro k 26 Kč za euro, což znamená propad o 3,7 %. Aby se zahraniční fondy dostaly do plusu, musí nejprve překonat tuto kurzovou ztrátu – a růst v průměru alespoň o 1 % měsíčně. Přitom dlouhodobý růst akciových trhů dosahuje cca 8 %, navíc podílové fondy nejsou spravovány zadarmo.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování

Index ICZ - červenec 2017: 1 103,2 bodu

Zdroj: Investujeme.cz

Index ICZ pravidelných investic do akciových podílových fondů v červenci 2017 poklesl meziměsíčně o 1,49 % na 1 103,2 bodu. Záporný výsledek přitom vykázalo 72,7 % sledovaných akciových fondů. Mezi desítkou podílových fondů s největším propadem se v největším počtu umístily podílové fondy zaměřené na akcie realitních a developerských společnosti z celého světa.

Tabulka 1: Podílové fondy s největším poklesem v uplynulém měsíci

Podílový fond Znehodnocení mezi 20. 6. 2017 a 20. 7. 2017
Templeton Korea -6,95%
NN (L) Utilities -6,20%
Parvest Equity World Utilities -6,19%
NN (L) Global Real Estate -6,10%
Parvest Real Estate Securities Pacific EUR -5,29%
NN (L) Food & Beverages -5,24%
AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL MINIMUM VARIANCE -5,09%
Parvest Equity Indonesia USD -4,87%
Franklin Global Real Estate (USD) -4,77%
Allianz German Equity -4,59%
FF – Global Telecomm. A-ACC-EUR -4,59%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Do počtu mezi nejvíce propadajícími fondy dominují zaměřené na reality, ovšem zdatně jim sekundují utility. Poklesy ostatně nejsou příliš dramatické. Nejvíce poklesl fond Templeton Korea, což je pravděpodobně důsledkem přetrvávající neblahé bezpečnostní situace na Korejském poloostrově v souvislosti s testováním severokorejských raket dlouhého doletu.

KLDR se ekonomicky již vyčerpala a na zbrojení dává dle dostupných údajů přibližně čtvrtinu HDP, což žádná země nemůže dlouhodobě vydržet. Otázkou zůstává, jak nebezpečný a tragický bude její pád i pro okolní země…

Rostoucích podílových fondů nebylo zdaleka tolik jako klesajících. Vykazují ale mnohem jednoznačnější směřování. S přehledem se na čelních příčkách umístily fondy zaměřené na Brazílii a Latinskou Ameriku obecně.

Po výrazných propadech v červnu se otočila situace u těžebních společností. Kupříkladu BGF World Mining Fund kompenzoval červnovou ztrátu ve výši 7,35 % červencovým růstem o 9,4 % a stal se nejrychleji rostoucím fondem měsíce.

Tabulka 2: Podílové fondy s největším růstem v uplynulém měsíci

Podílový fond Zhodnocení
BGF World Mining Fund 9,40%
AMUNDI FUNDS EQUITY BRAZIL 7,68%
Parvest Equity Brazil 6,88%
PineBridge Latin America Fund 5,88%
AMUNDI FUNDS EQUITY LATIN AMERICA 5,62%
HSBC GIF Brazil Equity A USD 5,44%
NN (L) Materials (CZK)* 5,43%
Templeton Latin America 5,35%
Aberdeen Global – Brazil Equity (USD) 5,33%
BGF Latin American Fund 5,20%
Generali Fond nových ekonomik 5,20%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Investice do podílových fondů je jednou z nepřístupnějších cest ke zhodnocení finančních prostředků pro většinu lidí. Vždy je ale třeba respektovat investiční horizont a rizikový profil investora (jeho schopnost přijmout investiční riziko). I v rámci akciových fondů jsou různě rizikové investice. Je to patrné i ze statistik Indexu ICZ pravidelného investování.

Nejvíce rizikové (volatilní, kolísavé) jsou podílové fondy, které se nejčastěji nacházejí v desítce nejrychleji rostoucích a klesajících podílových fondů. V poslední době mezi ně patři Brazílie a Latinská Amerika, ovšem na podobné úrovni jsou těžaři zlata či těžaři obecně, biotechnologie či rozpínající se Rusko a k diktátorskému režimu směřující Turecko.

Rizikové investice (ve smyslu volatility) mohou sice přinášet vyšší výnos, ale mohou také velmi rychle a hluboko propadat. Investor v takové situaci především nesmí panikařit. A není vhodné na takto rizikové investice sázet větší objem majetku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy zhodnocovaly druhý kvartál v řadě

Za posledních 12 měsíců zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 14,8 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Je zde znatelný trend zlepšujícího se vývoje investic. Zatímco ve třetím kvartálu roku 2023 vykázaly fondy pokles zhruba o […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024

Zákulisí českých FKI. Co investorům mohou nabídnout?

Investiční nástroje pro kvalifikované investory (FKI) poskytují investorům pestřejší škálu investičních možností a větší flexibilitu než standardní investiční fondy, které jsou dostupné veřejnosti. Tím, že mohou diverzifikovat své portfolio do různých aktiv s nízkou korelací s tradičními akciovými a dluhopisovými fondy, představují FKI lákavou alternativu. Je však […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *