CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Zámečník

26. 04. 2016

0 komentářů

Akciové fondy: V čele biotechnologie a zlato

 


 

Investicím se v posledních měsících daří. Akciové podílové fondy se vzpamatovaly z propadů v druhé polovině loňského roku, které Index ICZ pravidelného investování v lednu 2016 přivedly až pod hranici 900 bodů, a rostou již třetí měsíc v řadě. Byť se nejedná o dvouciferné růsty, přehoupl Index ICZ v dubnu úvodní tisícibodovou hranici a usadil se na 1010,2 bodech po růstu o 2,6 %. Od drtivého 11% propadu v letošním lednu tak posílil již o 13,02 %.

Graf 1: Vývoj Indexu ICZ pravidelného investování do akciových fondů

index-icz-duben-2016

Zdroj: Investujeme.cz

Růst zaznamenaly téměř všechny akciové fondy. Nedařilo se pouze 20 ze sledovaných více než 300 podílových fondů. Oproti březnu 2016 se ale nejednalo o masivní růst. Dvouciferného zhodnocení dosáhly pouze tři akciové fondy. Z oborů se nejvíce dařilo biotechnologiím, za kterými povyrostly i širší fondy zaměřené na zdravotnictví, a těžařům zlata.

Tabulka 1: Deset nejvíce ziskových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond

Zhodnocení mezi 20. 3. 2016 a 20. 4. 2016

ESPA Stock Biotec

13,62%

Franklin Biotechnology Discovery

11,79%

Franklin Gold and Precious Metals Fund (USD)

10,59%

AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL GOLD MINES USD

7,95%

Parvest Equity World Health Care

7,77%

AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL RESOURCES CZK

7,11%

Raiffeisen HealthCare-Aktien

6,95%

GE Money EMEA Equity Investment Fund

6,71%

HSBC GIF Brazil Equity A USD

6,64%

AMUNDI FUNDS EQUITY INDIA INFRASTRUCTURE

6,46%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových fondů

Biotechnologie patří mezi vysoce volatilní (a tudíž rizikové) investice. Vysoká volatilita biotechnologií vede k tomu, že se na ně zaměřené podílové fondy řadí velmi často buď mezi nejvíce rostoucí, nebo naopak mezi nejvíce ztrátové.

Těžaři zlata těží ze stabilizace ceny žlutého kovu. Ta v průběhu ledna a února zkorigovala z předešlých propadů až ke 1 240 USD/oz. a již dva měsíce se drží kolem této úrovně. Otázkou ale zůstává, zda se na těchto cenách zlato udrží, nebo zda bude pokračovat v sestupu započatém v polovině roku 2011, kdy se odrazilo od (nominálního, nikoli reálného) historického maxima nad 1 800 USD/oz. Nezapomínejme, že zlato stálo ještě kolem roku 2000 přibližně 250 až 300 USD/oz.

Ztrátových fondů bylo jen 20. Navíc jejich ztráty nedosahovaly děsivých hodnot, jak tomu bylo naposledy v lednu 2016. Největší poklesy zaznamenaly podílové fondy zaměřené na jihovýchodní Asii, které nesvědčí čínské zpomalování ekonomiky. Žádný z fondů ovšem nepoklesl ani o 5 %, nejedná se tedy o nic dramatického.

Tabulka 1: Deset nejvíce ztrátových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond

Znehodnocení mezi 20. 3. 2016 a 20. 4. 2016

HSBC GIF Taiwan Equity A USD

–4,01%

Parvest Equity Indonesia USD

–2,17%

Templeton Asian Dividend Fund

–2,11%

Franklin European Small-Mid Cap Growth

–1,32%

PineBridge Asia ex Japan Equity Fund

–1,01%

AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL AU

–0,99%

CS EF European Property B

–0,87%

NN (L) Utilities

–0,86%

NN (L) Greater China Equity

–0,68%

PineBridge Greater China Equity Fund

–0,67%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových fondů

Co bude dál?

Minulý vývoj akciových fondů nedává příliš mnoho vodítek do budoucna. Americké akcie ale dosahují svých historických maxim a mají nejdražší ocenění od roku 2009. To nevěstí nic dobrého, zejména v perspektivě, kdy americký Fed pravděpodobně nebude zvyšovat letos úrokové sazby 4×, jak si naplánoval, ale 2×, neboť se obává ochlazení ekonomického růstu. Tomu nepřispívá ani zpomalující čínská ekonomika. Zdá se tak být pouze otázkou času, kdy se trhy otočí a začnou korigovat na patřičné úrovně.

„Ať oceníme trh jakoukoli metodou, zdá se drahý. Blíží se okamžik, kdy bude lépe dát od akcií ruce pryč,“ uvádí Ed Yardeni, šéf Yardeni Research. Na druhou stranu drahé ocenění akcií může být opodstatněné vzhledem k výnosům dluhopisů a dalších alternativních investic. „Ve srovnání s jinými investičními možnostmi, především dluhopisy, jsou ceny amerických akcií ještě stále relativně příznivější,“ uvádí Marek Hatlapatka, analytik Cyrrus. S tím souhlasí i Martin Pavlík, manager Conseq: „Pokud vezmeme v úvahu bezprecedentně nízké úrokové sazby, tak se akcie amerických společností tak drahé nezdají.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Peníze neustále pracují, pokud je neřídíte, nejspíše pracují ve váš neprospěch. Jak je pořádně „zapřáhnout“?

Konečně je kolem nás mnohem více slyšet o tom, že začíná být celkem běžné zhodnocovat své peníze. Pomohla k tomu i vysoká inflace posledních let a mediální „masáž“ kolem ní. Hlavní ale je, že jsme začali. Investování totiž není jen pro milionáře. Týká se každého, komu měsíčně zbývají […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 01. 2024

Investiční výhled na 1. čtvrtletí: Co se stalo s budoucností?

V posledním čtvrtletí loňského roku vyzývala společnost Saxo investory, aby si vytvářeli dlouhé pozice v dluhopisech. Naši stratégové si totiž uvědomují, že se světová ekonomika nedokáže vypořádat s rekordně vysokými reálnými výnosy, protože produktivita ani počet obyvatel nerostou dostatečným tempem. S historicky dlouhým zpožděním za měnovou politikou se vysoké výnosy […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

17. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *