CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Petr Zámečník

28. 08. 2019

0 komentářů

Akciové fondy: Donald Trump se postaral o největší letošní propad

 

Donald Trump se dostává do vlastní pasti a jeho obchodní partneři vrací úder. Rok před prezidentskými volbami americká ekonomika zpomaluje a horší vyhlídky potápí i akciové fondy.

Loading



 

Americký prezident Donald Trump si patrně vzal příliš velké sousto. Jeho snaha posílit americkou ekonomiku na úkor okolního světa v čele s Čínou pomocí protekcionismu se začíná obracet proti němu. Americké firmy jsou z valné části nadnárodní korporace, které jsou v Číně až příliš zaháčkované – buď výrobně, kde těží z nízkých nákladů, nebo odběratelsky, neboť čínský spotřebitel bohatne a miliarda lidí přestavuje zajímavou masu.

Poslední eskalace obchodní války mezi USA a Čínou začala 23. 8. 2019 odvetnými čínskými cly navýšenými na 5 a 10 % na americké zboží v celkovém objemu 75 mld. USD. Zasažena má být americká ropa, automobily, malá letadla či vybrané zemědělské produkty. Opatření má nabýt účinnosti částečně od 1. 9. a částečně od 15. 12. Čína tímto krokem reaguje na cla oznámená Donaldem Trumpem začátkem srpna.

Ovšem Spojené státy reakci na svou akci nenechají bez povšimnutí. „Donald Trump s odpovědí dlouho nečekal. Nejprve vzkázal americkým firmám, aby s čínským trhem pro jistotu vůbec nepočítaly a následně oznámil zvýšení cel (ze stávajících 25 na 30 % a plánovaných od 1. září na 15 z 10 %),“ popsal situaci Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Tento týden se napětí sice opět uvolnilo, když obě strany hovořily o obnově obchodních jednání, nicméně takovýchto klidů mezi bouřemi bylo od křížové výpravy Donalda Trumpa za americký průmysl již mnoho. Není tak divu, že se akcie i akciové podílové fondy rozkolísaly a investoři sledují Tumpův twitterový účet s prstem na klávese „prodej“.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Index ICZ - srpen 2019 - 1138,6 bodu

Zdroj: Investujeme.cz

Nejen rozvášněné americko-čínské vztahy, ale i digitální daň francouzského prezidenta Emmanuela Macrona zatěžující největší technologické giganty zpětně od začátku tohoto roku, protesty v Hong Kongu snažící se zabránit, aby odpůrci komunistické Číny mohli beze stopy zmizet na pevnině, či Boris Johnson táhnoucí Velkou Británii pryč z Evropské unie za každou cenu vedly k největšímu letošnímu propadu Indexu ICZ pravidelného investování do akciových fondů o 3,15 % na 1 138,6 bodu.

Tabulka 1: Nejztrátovější fondy uplynulého měsíce

Podílový fond Znehodnocení mezi 20. 7. 2019 a 20. 8. 2019
BGF Latin American Fund -11,75%
BGF World Mining Fund -11,00%
HSBC GIF Brazil Equity A USD -10,47%
AMUNDI FUNDS LATIN AMERICA EQUITY – A USD (C) -9,32%
Franklin Natural Resources (USD) -8,76%
Aberdeen Global – Latin American Equity (USD) -8,60%
Parvest Equity Latin America -8,37%
PineBridge Latin America Fund -8,31%
Parvest Energy Innovators EUR -8,29%
Aberdeen Global – Brazil Equity (USD) -8,10%

Zdroj: Index ICZ

Mezi nejztrátovějšími akciovými podílovými fondy převládají fondy zaměřené na Latinskou Ameriku. Té se dotýká nejen politika americké administrativy, ale řeší i řadu vlastních politických a ekonomických problémů – od korupčních skandálů po komunistickou diktaturu.

Do desítky nejztrátovějších fondů padly též akciové fondy zaměřené na přírodní zdroje a energetiku. To může indikovat zpomalení ekonomiky, neboť těžba nerostných surovin i energetika v recesi trpí vždy.

Tabulka 2: Nejziskovější fondy uplynulého měsíce

Podílový fond Zhodnocení mezi 20. 7. 2019 a 20. 8. 2019
AMUNDI FUNDS CPR GLOBAL GOLD MINES – AU (C) 5,22%
Franklin Gold and Precious Metals Fund (USD) 4,63%
NN (L) Food & Beverages 3,04%
FF – Global Health Care Fund A-ACC-EUR 2,89%
NN (L) Global Real Estate 2,85%
CS (Lux) Global Property Total Return EQ Fund EUR 2,79%
BGF World Healthscience Fund 2,74%
Parvest Equity World Emerging Small Cap 2,34%
AMUNDI FUNDS EQUITY KOREA 2,34%

Zdroj: Index ICZ

Růstovým fondům vládnou těžaři zlata. Cena zlata překonala hranici 1 550 USD/oz. a je nejvyšší od dubna 2013. Z toho těžaři zlata těží vyšší zisky. Ovšem ani toto není příliš radostný signál pro světovou ekonomiku. Růst ceny zlata je téměř vždy spojen s nejistotou a k drahým kovům se přesouvají investoři jako k bezpečnému přístavu.

Většina ostatních podílových fondů v první desítce nejziskovějších fondů měsíce patří k defenzivním oborům – potravinářství, zdravotní péče. Fondy zaměřené na realitní akcie korigují minulé propady. Růsty podílových fondů jsou nicméně poměrně nízké.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *