CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Petr Zámečník

29. 03. 2017

0 komentářů

Akciové fondy: Zlaté doly táhnou fondy do záporu

 

Akciové podílové fondy v březnu zaznamenaly lehkou korekci. Hlavním tahounem poklesů jsou zlaté doly. Nedaří se ale ani Brazílii a Rusku. Naopak po propadech se vzpamatovává Itálie.

Loading



 

Index ICZ pravidelných investic do akciových podílových fondů zaznamenal v březnu korekci o 0,27 % a zakončil na 1 143,3 bodech. Největší propady přitom zaznamenaly zlaté doly a akcie těžařských společností. Důvodem je sestup ceny zlata z únorového maxima nad 1 250 USD/oz. až pod 1 200 USD/oz. v březnu. Z nich se sice navrátila zpět, přesto se těžaři nezotavili.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování

Index ICZ - březen 2017: 1 143,3 bodu

Zdroj: Investujeme.cz

Navzdory korekci Index ICZ zůstává poblíž rekordních čísel. Vyšších hodnot zhodnocení pravidelné investice dosahovaly jen v únoru až květnu 2015, načež následoval 25% propad završený v lednu 2016 hodnotou Indexu ICZ na 893,8 bodech.

Březnové výsledky Indexu ICZ dokládají vysokou volatilitu zlata a rozvíjejících se trhů. Není náhodou, že zlaté doly, Brazílie i Rusko patří mezi nejčastěji nejvíce rostoucí i nejčastěji nejvíce klesající podílové fondy. Akciové fondy zaměřené na brazilské společnosti byly v únoru v první desítce nejvíce rostoucích podílových fondů, zlaté doly se na výsluní dostaly v lednu po mnoha měsících poklesech a ruské fondy slavily v prosinci nástup Donalda Trumpa.

Tabulka 1: Deset nejvíce ztrátových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond Znehodnocení mezi 20. 2. 2017 a 20. 3. 2017
AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL GOLD MINES USD -10,85%
Franklin Gold and Precious Metals Fund (USD) -10,49%
Parvest Equity Brazil -7,91%
HSBC GIF Brazil Equity A USD -7,25%
Franklin Natural Resources (USD) -7,05%
CS EF USA Value B -6,70%
AMUNDI FUNDS EQUITY BRAZIL -6,11%
Franklin MENA Fund (USD) -5,47%
HSBC GIF Russia Equity A USD -5,07%
Raiffeisen Russland-Aktien -4,93%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Politická situace v Itálii je sice stále napjatá a po prosincovém referendu o ústavních změnáh a následném odstoupení italského premiéra Matteo Renziho investoři netrpělivě očekávají předčasné parlamentní volby. Rizika jsou ale již do cen italských akcií započítána a naopak v březnu došlo ke korekci.

Mezi první desítkou nejvýnosnějších fondů měsíce března vedle Itálie nevyniká žádný sektor ani region. Rozdíly výnosu mezi ziskovými fondy jsou zanedbatelné. Celkem alespoň s nulovým výnosem zakončilo hospodaření 210 z 343 sledovaných podílových fondů.

Tabulka 2: Deset nejvíce ziskových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond Zhodnocení mezi 20. 2. 2017 a 20. 3. 2017
FF – Italy A-ACC-Euro 5,50%
CS EF Italy B 5,21%
Pioneer Funds – Italian Equity 4,78%
Infond Frontier, akciový podfond 4,25%
HSBC GIF Euroland Equity A EUR 4,11%
FF – Iberia A-ACC-EUR 3,83%
FF – Asian Special Situations Fund A-ACC (EUR) 3,77%
Raiffeisen TopDividende-Aktien 3,76%
HSBC GIF Euroland Equity Smaller Companies A EUR 3,73%
HSBC GIF Indian Equity A USD 3,67%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Rizika investic následujícího období

Řečeno slovy čínského rčení, čekají investory zajímavé časy. Donald Trump si předsevzal velké změny v americké politice, ale i jeho spolustraníci mu před velké cíle kladou nečekané překážky. Hlasování o zrušení ObamaCare bylo odloženo – a možná bude i zrušeno, a obdobně mohou dopadnout i daňové změny.

V Evropské unii naproti tomu vrcholí britské přípravy na přípravu Brexitu. A vyjednávání o budoucí (ne)spolupráci budou nepochybně tvrdá. K tomu nevole vůči sjednocené Evropě roste i v dalších státech.

Naštěstí situaci zklidnily výsledky březnových voleb v Nizozemí, které nevyhrál radikální euroskeptik Geert Wilders se svou Stranou pro svobodu. Stejně tak drtivé vítězství německé kancléřky Angely Merkelové v Sársku ukázalo, že lidé sice mají spoustu výhrad vůči současné podobě Evropské unie, ale o sjednocenou Evropu přesto stojí. A předvolební preference ztrácí i Marine Le Penová, která chce Francii vyvést z Evropské unie.

Pro investory v České republice je nejnapínavější sledování České národní banky (ČNB) a její přípravy na výstup z kurzového závazku. Kolik bude stát česká koruna po jeho ukončení? Budeme mít levnější zboží z dovozu i dovolené v zahraničí? A nebo naopak vše podraží pod vlnou výprodejů neúspěšných spekulantů?

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *