Středa 12. května. Svátek má Pankrác.

Zájem o konzervativní investice roste, obavy z vývoje v eurozóně přetrvávají

Lidé investující do podílových fondů stále více vyhledávají konzervativní investice, nechtějí v současné době příliš riskovat. Raiffeisenbank zaznamenala výrazný nárůst zájmu o Raiffeisen český fond konzervativních investic, kde se objem investic od počátku roku zvýšil o 40 procent a přesáhl dvě miliardy korun.

Investoři se stále častěji odklánějí od investic do akciových podílových fondů a vyhledávají spíše konzervativní typy investic. „Nejsilnější příliv prostředků zaznamenáváme na dluhopisových a zajištěných fondech, do kterých směřuje většina z nákupních pokynů našich klientů do podílových fondů. Nejvýraznější nárůst zájmu je o Raiffeisen český fond konzervativních investic, kde majetek od počátku roku vzrostl o více jak 40 %  a  nyní přesahuje 2 miliardy korun. Fond se tak svým objemem zařadil mezi největší korunové fondy investující do dluhopisů s kratší dobou do splatnosti,“ uvedl Michal Ondruška, ředitel Asset Managementu Raiffeisenbank.

Za oblibou konzervativních forem investování stojí podle něj zejména jejich příznivá výkonnost v posledních letech. „Zároveň přetrvávají obavy a nejistoty ohledně situace zadlužených zemí eurozóny a následné obavy ze zpomalování hospodářského růstu, a to nejenom v Evropě, ale i např. v Číně,“ doplnil Michal Ondruška.

Na druhou stranu je třeba zmínit, že rizikovější aktiva, jako jsou např. akcie, jsou  nyní na relativně zajímavých cenách a z dlouhodobého pohledu jsou podhodnocené, za zajímavé regiony považujeme trh USA, státy Latinské Ameriky, asijské rozvíjející se trhy a v neposlední řadě Rusko, mezi sektory preferujeme např. technologie a energetický sektor,“ uzavřel Michal Ondruška.

Raiffeisenbank  umožňuje klientům investovat do více než  tří desítek korunových i cizoměnových fondů Raiffeisen.