Pondělí 27. září. Svátek má Jonáš.

Z REGISTRU NESPOLEHLIVÝCH PLÁTCŮ DPH BYLO VYMAZÁNO 683 FIREM

Investice 15.11.2016 | 09:38 0 Komentářů

V registru nespolehlivých plátců DPH, který slouží jako nástroj v boji proti daňovým únikům v oblasti DPH, bylo ke konci října 6 443 podnikatelských subjektů. Od počátku jeho fungování bylo z černé listiny vymazáno 683 firem, tedy necelých 11 procent z aktuálního celkového počtu. Statistiky dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode, která se zabývá poskytováním ekonomických informací o firmách.

Zbavit se označení „nespolehlivý plátce“ mohou firmy nejdříve po uplynutí jednoho roku od rozhodnutí správce daně, pokud subjekt celý rok neporušil své povinnosti vztahující se ke správě DPH,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že z registru nespolehlivých plátců bylo od jeho vzniku vymazáno celkem 683 firem. Třetina z nich má registrovanou adresu na virtuálním sídle. „Počty firem, které se znovu stanou spolehlivými plátci DPH, začaly výrazněji narůstat v letošním roce. Měsíčně se jednalo o 31 až 57 subjektů,“ dodala Petra Štěpánová z Bisnode.

Nejvíce nespolehlivých plátců DPH poradenská společnost Bisnode ke konci října evidovala mezi živnostníky (1 079) a společnostmi s ručením omezeným (4 871). „Z pohledu právní formy se nálepky nespolehlivého plátce DPH lépe zbavují živnostníci než společnosti s ručením omezeným. Podíl polepšených živnostníků se blíží 15 procentům, zatímco v případě společností s ručením omezeným se jedná o necelých deset procent,“ uvedla dále analytička Bisnode.

Největší podíl mezi polepšenými firmami je na Vysočině (26 procent) a Královéhradeckém kraji (23 procent). Naopak nejméně v Praze (5 procent), Olomouckém (5 procent), Karlovarském (5 procent), Středočeském (6 procent) a Libereckém (7 procent) kraji.

Kraj

Počet polepšených dříve nespolehlivých plátců DPH

Počet nespolehlivých plátců DPH celkem k 31. 10. 2016

Podíl polepšených