CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Veronika Hejná

01. 03. 2023

0 komentářů

WCA je v konkurzu, reorganizace neprošla. Věřitelům běží čas

 

WCA International Matouše Poláka skončila v konkurzu. Městský soud v Praze zjistil úpadek a prohlásil konkurz na majetek společnosti 27. února 2023. Věřitelé mají nyní jen da měsíce na přihlášení pohledávek. Lhůta pro podávání přihlášek končí 27. dubna 2023.

Loading



 

Reorganizace neprošla

Podle informace pro klienty zaslané bývalým jednatele WCA Matoušem Polákem z října loňského roku se firma nachází v insolvenci. Úpadek chtěla WCA řešit reorganizací s tím, že v rámci reorganizace je uspokojení věřitelů vyšší. Podle Poláka by bylo třeba, aby projekty, do nichž WCA investovala, dospěly. Pak teprve totiž přinesou výnos.

Městský soud v Praze však rozhodl, že se úpadek má řešit formou konkurzu. „To svědčí o tom na co Asociace dlouhodobě poukazuje. Tedy, že klientům ze strany WCA není sdělována pravda. A sliby, že v reorganizaci se věřitelům vrátí velká část majetku se ukážou jako plané. Celkově WCA vybralo od svých klientů lehce přes dvě miliardy korun, přičemž minimálně okolo půl miliardy jim vrátilo,“ uvádí předseda výkonného výboru Asociace pro transparentnost investičního trhu (ATIT) Jan Eisenreich. Podle Eisenreicha reorganizace v případě WCA nemohla být řešením, je totiž určena úpadkům, jejichž podnik vykonává činnost a funguje, což není případ WCA.

Dluhy za miliardu a půl, v majetku jen pohledávky

Zatímco v insolvenčním řízení lze očekávat přihlášky za miliardu a půl, majetek WCA nemá. Největší položkou majetku jsou pohledávky, otázkou však zůstává, zda se je podaří zpeněžit. „Naprostá většina majetku byla vyvedena pryč – téměř půl miliardy do společnosti WCA Holding, další desítky milionů do dalších společností. Vyšší desítky milionů, bez jakéhokoliv dokladu či opory v účetnictví, pak obdržel samotný Matouš Polák,“ říká předseda ATIT Jan Eiseinreich.

„Celá kauze je nadále prověřována Policií ČR, Národní centrálou proti organizovanému zločinu, a i závěry policejního vyšetřování mohou mít vliv na insolvenční řízení a také na právní posouzení přihlašovaných pohledávek,“ míní advokát Matěj Kopřiva z ostravské kanceláře JGK advokáti.

Co bude dál?

Dnem uveřejnění usnesení Městského soudu v Praze, jimž se zjišťuje úpadek, začala věřitelům běžet dvouměsíční lhůta pro přihlášení pohledávek.  „Vzhledem k předpokládanému množství věřitelů, kterých může být až 6000, a skutečnosti, že se dosud přihlásil jen jejich zlomek, doporučujeme, aby věřitelé začali své pohledávky přihlašovat okamžitě,“ radí Marek Gocman z advokátní kanceláře JGK advokáti. Prozatím se do insolvence přihlásilo okolo 130 věřitelů.

REKLAMA

Lhůta je pro přihlašování pohledávek propadná. Kdo tedy nepřihlásí pohledávku včas, nezíská v rámci konkurzu žádné peníze. Schůze věřitelů se má konat 24. května 2023 v Praze. „Následně se bude insolvenční správce snažit svolat si zpět do majetkové podstaty dlužníka co nejvíce majetku – bude tedy rozparovat jednotlivé smlouvy a právní jednání, jimiž byl majetek z WCA vyveden. Nevyhne se podle nás ani podání trestních oznámení,“ uvádí Eisenreich. Ze zpeněženého majetku bude správce následně uspokojovat pohledávky věřitelů.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Přístup státu k dluhům škodí ekonomice naší země

V posledních letech jsme svědky populistického přístupu k dluhové problematice. Aktuálně je v řešení novela insolvenčního zákona, která vyvolává zejména mezi odbornou veřejností intenzivní debatu. Jedna strana bezvýhradně a za všech okolností podporuje dlužníky, ta druhá apeluje na zákonodárce, aby se v legislativních změnách neunáhlili. Vynechejme nyní samotné technikálie celého […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 08. 2023

Novela insolvenčního zákona: Dluhy zdravých a práceschopných neplatičů zaplatí všichni občané

Plošným zkrácením doby oddlužení z pěti let na tři roky riskuje vláda nedůvěru občanů, hrozbu morálního hazardu, deziluzi společnosti a její rozdělení na řádně splácející a neplatiče. V době, kdy se oznamují úsporná opatření, která mají pomoci omezit rozpočtový schodek, snižovat veřejný dluh a zlepšovat ekonomickou situaci země, je […]

Text: Redakce

Foto: Pixabay

19. 05. 2023

Insolvenční řízení Fair Credit pokračuje, lhůta pro přihlášení pohledávek je za svoji polovinou

Finanční potíže, které vedly ke krachu společnosti Fair Credit International, SE (dnes CEPO Green3, SE) ze skupiny Fair Credit, zasáhly zprostředkovaně celou řadu investorů. Investoři, kteří vlastní pohledávky vůči bývalému poskytovateli drobných půjček, jsou nyní v nepříjemné situace. Nemají jistotu, zda dostanou zpět své peníze, a zároveň […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 03. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *