Pátek 23. dubna. Svátek má Vojtěch.

Podnikatelé a malé firmy vidí budoucnost nejlépe za poslední 3 roky

Banky Sberbank 25.09.2014 | 13:36 0 Komentářů

Podnikatelé a malé firmy s obratem 0,5 – 25 milionů korun jsou nejoptimističtější za poslední 3 roky. Mnohem více než loni a předloni očekávají lepší obchody, řada z nich plánuje investice a chystá nabírat zaměstnance. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu prováděného Sberbank CZ od roku 2012.

Změny ve vnímání ekonomické situace a hlavně výhledů do budoucna jsou zásadní. Jestliže loni očekávalo lepší následující rok jen 45 % firem, letos je to již 60 %. Nárůst je tedy téměř přesně o třetinu,“ uvedl Michal Pitucha, manažer výzkumu Sberbank CZ.

Smyslem výzkumu je pravidelně mapovat postoje, očekávání a nálady mezi podnikateli a malými firmami (s obratem do 25 milionů korun) a ukazovat tak na měnící se náladu ve světě podnikání. „V tomto smyslu se letošek jeví oproti dvěma předchozím letům jako zlomový. Že se podnikání daří, uvedlo 84 % respondentů, oproti 75 % v loňském roce a 79 % v r. 2012. Téměř 40 % firem či podnikatelů čeká, že jim příští rok poroste obrat,“ upřesnil Michal Pitucha.

Tab.: Pozitivní odpovědi v průzkumu

clipboard0409

Investiční úvěr od 5,99 % ročně

Průzkum také ukázal, že 43 % z firem, které plánují investice, na ně hodlá použít cizí zdroje. Sberbank CZ proto pro letošní podzim připravila akci pro podnikatele a malé firmy v podobě nezajištěného, neúčelového investičního úvěru za cenu od 5,99 % ročně.

„Vycházíme tak vstříc aktuální potřebě řady menších podnikatelů a živnostníků financovat investice úvěrem. Jeho dostupnost patří mezi nejdůležitější požadavky tohoto segmentu vůči bankám,“ uvedl Jiří Kubát, segmentový manažer Sberbank CZ. K dalším požadavkům náleží možnost zvolit si na míru výhodné konto pro podnikatele a dobře zhodnotit volné finanční prostředky na spořicím účtu. „Těmto potřebám naše standardní nabídka plně odpovídá. Klient si může přesně podle svých požadavků vybrat ze tří různých variant FÉR konta.  A spořicí účty, opakovaně vyhodnocené médii jako nejvýhodnější na trhu, jsou k dispozici také podnikatelům a firmám,“ dodal Jiří Kubát.