CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Filip Kučera

22. 02. 2023

0 komentářů

Paušální daň. Jen proklínaná daňová výjimka?

 

Ke dni 13. ledna 2023 evidovala Finanční správa 31 500 nových oznámení o vstupu do paušálního režimu daně z příjmů na rok 2023. Daně a odvody tak bude tento rok paušálně platit až 100 tisíc živnostníků. Má tato daňová výjimka opodstatnění?

Některým žadatelům o paušální režim byla žádost zamítnuta hned při vstupu z důvodu nesplnění podmínek, jiní ukončili svou živnost nebo se rozhodli pro tento rok v paušální dani nepokračovat.

Loading



 

Vyřazena byla také řada duplicitních podání. Nejvíce nových zájemců o paušální daň hlásí jako loni finanční úřady pro hlavní město Prahu (8115), Středočeský kraj (4515) a Jihomoravský kraj (3560).

„Díky zdvojnásobení limitu paušální daně se k ní letos přihlásilo zhruba 32 tisíc nových živnostníků. Jedinou trvalou měsíční platbou v internetovém bankovnictví tak letos bude řešit své daně a odvody okolo 100 tisíc OSVČ. Myslím, že paušální daň je přesně tím správným projektem symbolizujícím zjednodušení daňových povinností a méně byrokracie, na jehož rozšiřování i pro další skupiny podnikatelů bychom měli do budoucna pracovat,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura.

Strach z Velkého bratra

„Paušální daň je jednou z mnoha dnes tak často (a z mého pohledu správně) proklínaných daňových výjimek. Jde o nouzové řešení neschopnosti českého státu zautomatizovat přípravu daňových přiznání tak, aby problém vysoké administrativní zátěže zanikl,“ uvádí pro server Investujeme.cz ekonom České spořitelny Michal Skořepa. Na této neschopnosti se ovšem podle něj podílí i postoj části české populace, která ve strachu z jakéhosi Velkého bratra brání posunu směrem k elektronickým a online řešením.

Podle dalších odborníků bylo schválení paušální daně rozhodně krokem správným směrem. OSVČ se mohou o trochu více soustředit na své podnikání místo na byrokracii, která rok o roku roste.

Zvýšení hranice z 1 na 2 miliony korun

Hranice příjmů pro přihlášení k paušální dani se zvýšila z 1 na 2 mil. Kč ročně v souvislosti se souběžným zvýšením limitu pro plátcovství DPH. Zavedla se proto tři paušální pásma odvozená primárně od výše příjmů a sekundárně od výdajového paušálu poplatníka. V každém zvoleném pásmu platí živnostník rozdílně vysokou paušální zálohu.

V prvním pásmu odpovídajícím loňské paušální dani, které si mohou zvolit všechny OSVČ s ročními příjmy do 1 mil. Kč a stejně tak OSVČ s ročními příjmy do 1,5 mil. Kč a uplatnitelným 80% nebo 60% výdajovým paušálem a OSVČ s ročními příjmy do 2 mil. Kč a uplatnitelným 80 % výdajovým paušálem, bude měsíční záloha činit 6 208 Kč. V této částce činí daň z příjmů i nadále rovných 100 Kč.

REKLAMA

Druhé pásmo je určeno zejména pro OSVČ s ročními příjmy do 1,5 mil. Kč, které se z důvodu 40% výdajového paušálu nevešly do prvního pásma, a také pro OSVČ s ročními příjmy do 2 mil. Kč s uplatnitelným 60% výdajovým paušálem. Třetí pásmo je pak určeno pro ostatní OSVČ s ročními příjmy do 2 mil. Kč, které se kvůli uplatnitelnému 40% výdajovému paušálu nevešly do nižšího pásma. Ve druhém pásmu OSVČ hradí fixní paušální zálohy ve výši 16 000 Kč měsíčně, ve třetím pásmu 26 000 Kč měsíčně.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *