CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

13. 04. 2016

HK ČR odmítá povinné zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách akciových společností

V reakci na zrušení povinné účasti zaměstnanců v dozorčích radách, které začalo platit od 1. ledna 2014, upravila řada zaměstnavatelů pravidla informování zaměstnanců přímo v kolektivních smlouvách. HK ČR nepodporuje neustálé změny pravidel, které vnáší do právního a potažmo podnikatelského prostředí nejistotu. Připomínáme, že zákon o obchodních společnostech a družstvech obchodních korporacích je účinný teprve od 1. ledna 2014.

Důrazně navíc upozorňujeme, že si předkladatelé zákona neuvědomují finanční dopady, které bude zákon na podnikatelské subjekty mít. Akciové společnosti budou opět nuceny změnit své zakladatelské dokumenty a znovu provést notářský zápis.

Mají-li mít zaměstnanci zákonem garantované právo na zastoupení v dozorčích radách, s jistou mírou nadsázky by obdobně bylo možné ze strany zaměstnavatelů požadovat recipročně právo vyslat své zástupce do orgánů odborových organizací, které v daném podniku fungují.

Tisková zpráva: Hospodářská komora České republiky