CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 04. 2023

0 komentářů

Jak vysoký důchod musíte uvést v daňovém přiznání

 

Jaké je zdanění důchodu? Starobní důchody jsou v České republice osvobozeny od daně z příjmu. Starobní důchodci nejen neplatí daň z příjmu, ale také nemají povinnost podat daňové přiznání, pokud mají pouze příjmy ze starobního důchodu. Výjimkou je pouze situace, kdy je starobní důchod v nadstandardní výši.

Loading



 

Kdy musí důchodce podat daňové přiznání?

Starobní důchodce musí podat daňové přiznání v podobných případech jako zaměstnanec. Pokud je starobní důchodce klasicky zaměstnán, tak mu mzdová účtárna klasicky dělá roční zúčtování daně. Daňové přiznání ale musí podat:

  • když má dvě souběžná zaměstnání a zdanitelné příjmy z nich,
  • když podniká jako OSVČ,
  • pokud má jiné zdanitelné příjmy, například příjem z pronájmu nebo z kapitálu,
  • když prodá nemovitost a je povinnen platit daň z příjmu z prodeje
  • a také pokud má nadstandardně vysoký důchod.

Co je to vysoký důchod

Průměrný důchod v ČR se přiblížil k hranici 20 000 Kč. Je ale nutno říct, že pro daňové důvody takto vysoký důchod není vysoký. Jako vysoký důchod je je považován až důchod ve výši 48 600 Kč měsíčně. Je povinností totiž platit daň z příjmu z důchodu, který převýší za rok 36násobek minimální mzdy. Ta byla v roce 2022 ve výši 16 200 Kč měsíčně, 36násobek je 583 200 Kč ročně. Pro starobního důchodce s takovým příjmem platí, že musí podat daňové přiznání a musí zaplatit daň z příjmu.

Vysoký důchod a jeho zdanění v příkladu

  • Měsíční důchod byl ve výši 50 000 Kč, tedy roční důchod byl 600 000 Kč.
  • Byla překročena hranice 36násobku minimální mzdy, je tedy nutné podat daňové přiznání.
  • Na důchod není možné uplatit žádné náklady, pokud důchodce nemá jiné příjmy, tak je nutno platit daň z 600 tisíc.
  • 15% daň je ve výši 90 000 Kč ročně, tuto daň je nutno zaplatit do termínu podání daňového přiznání.
  • Na daň může ovšem poplatník uplatnit daňové slevy, především základní slevu na poplatníka. Stejně tak je možné uplatnit daňové odpočty.
  • Po započtení slevy na poplatníka (30 840 Kč) bude daň snížena na 59 160 Kč.
  • Tuto daň z příjmu je možné ještě snížit využitím daňových odpočtů (např.: na hypotéku, na penzijní a životní pojištění, dary, darování krve), stejně tak i dalšími daňovým odpočty, pokud na ně vzniká nárok (např.: na invaliditu, ZTP/P).

Daň z příjmu je tedy nutno platit u těchto vysokých důchodů. Stále ale platí, že důchody nepodléhají platbě sociální ani zdravotního pojištění. Starobní důchodce jsou zdravotní pojištěnci státu a sociální pojištění nejsou povinni platit, pokud nemají příjmy podléhající platbě důchodového pojištění.

Limit pro zdanění vysokého důchodu je navázán na výši minimální mzdy. Tento limit se tak mění každý rok, stejně jako se mění výše minimální mzdy. Pro rok 2023 byla minimální mzda zvýšena 17 300 Kč. Limit pro rok 2023 je tak ve výši 622 800 Kč. Starobní důchodce z výše uvedeného příkladu by tak už daň z příjmu z důchodu v roce 2023 neplatil a neměl by ani povinnost podat daňové přiznání. Tuto povinnost by měl až v případě, že by byl jeho důchod během roku valorizován a roční příjem by překročil daný limit 622 800 Kč.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

daňové přiznání elektronicky

Jak podat daňové přiznání elektronicky?

Termín pro daňové přiznání se blíží, papírově se podává už 2. dubna, tedy v úterý po Velikonocích. Pro elektronické podání budete mít ale ještě měsíc, termín je totiž až 2. května.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

Příjmy z cenných papírů

Jak se daní příjmy z cenných papírů?

Cenné papíry, především akcie, podílové fondy nebo ETF, jsou velmi oblíbenou formou investice. Podle toho do čeho investujete, můžete mít pravidelné příjmy z držby těchto cenných papírů. Nebo naopak můžete mít příjem z prodeje těchto cenných papírů. Jak se tento příjem daní, jak se z něj platí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *