CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Roman Koděra

09. 06. 2017

0 komentářů

Bolt „vysprintuje“ do poslední sezóny, Wall Street si bere oddychový čas

 

Letošní MS v Londýně bude vyvrcholením příběhu legendy světové atletiky sprintera s velkým „S“ Usaina Bolta. Tento víkend startuje svoji poslední sezónu a na konci června se objeví v Ostravě v rámci Zlaté tretry (zlaté tretry obouvá už dlouho).

Loading



 

Na Wall Street jsme byli v uplynulých dnech svědky šťastné sedmičky, když index S&P500 od 24. května do 2. června neklesl pod hodnotu 2400 bodů v sedmi po sobě jdoucích dnech a hodnota indexu S&P 500 se dostala v pátek 2. června na historické maximum 2439,07 bodů. Začátek tohoto týdne byl ve znamení vybírání zisků, ale z dlouhodobého pohledu jde spíše o technickou korekci.

Protože se blíží zasedání Fedu, je dobré si připomenout, co Fed vlastně sleduje. Za prvé je to hodnota akciových indexů (ta je dobrá, resp. nejlepší v historii) a za druhé ceny nemovitostí (ty se vracejí na předkrizové hodnoty). Jediné, co se mění v neprospěch spotřebitele, jsou rostoucí náklady na držbu nemovitostí, což do jisté míry brzdí úplné zotavení trhu nemovitostí.

Co za vším stojí? Ano, je to růst mezd (od března 2016 do března 2017, průměrné náklady na pořízení domu jistina plus úrok = 11 %, ale růst mezd byl pouze 3 %).

Proto může pokračovat „manipulace“ na trhu dluhopisů. Když do hry nevstoupí Fed, pak jsou tu ostatní centrální banky, které dál jedou na vlně kvantitativního uvolňování. To je důvodem, proč se v úterý 6. června 2017 dostal výnos 10letého dluhopisu na 2,12 %.

REKLAMA

Možná je to vše, co se dnes na trzích děje, jednoduchým řešením, kdy Fed bude pokračovat ve zvyšování sazeb a centrální banky budou dál globálně nakupovat dluh. To se jen nepatrně promítne do ekonomiky, a tedy do trhů. Fed ale získá pozici, kde udrží inflaci na „uzdě“ a tím i růst mezd. Kromě toho získá příležitost rychle reagovat a případně snížit sazby, pokud by se z jakéhokoliv důvodu optimistický scénář nenaplnil.

Zlato se blíží 1300 USD a pro ty, kteří kupují Treasuries, je to dobrá kombinace pro vytvoření pojistky. Pokud se dostaví růst a poroste inflace, dlouhodobé dluhopisy nefungují, ale zlato ano. Pokud se však růst nedostaví, pak zafunguje zlato i dluhopisy.

Pokud mohu poradit, tak se snažte do Ostravy podívat, protože vidět legendárního sprintera na vlastní oči, je nezapomenutelný zážitek. Pro mě jako fotbalového fanouška to bylo utkání na stadionu ve Wembley, kam si, věřte nebo ne, anglická reprezentace na přípravný zápas v roce 2008 pozvala českou repre. Vidět na vlastní oči ve svatostánku fotbalu Davida Beckhama a spol., tak to se nezapomíná.

Já osobně hledám příležitost, jak se do Ostravy podívat… zkusím si naplánovat cestu na naši pobočku a spojím pracovní s neopakovatelným. Co vy?

Autor je ředitel Treasury banky Creditas.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *