CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jan Traxler

03. 06. 2021

0 komentářů

Vývoj na finančních trzích – květen 2021

 

Foto: Shutterstock

Cena zlata roste, bitcoin se propadl. Dařilo se akciím Komerční banky a České zbrojovky. Index S&P 500 na novém maximu.

Loading



 

Koruna nadále posiluje

 
Zdroj : MSCI, Yahoo! Finance, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 31. 5. 2021

Veleúspěšný rok pro akcie

Protřelá burzovní pranostika „sell in may and go away“ se letos nenaplnila. Na akciových trzích panuje relativní klid, alespoň prozatím. Již sedmý měsíc v řadě hodnoty akciových indexů stoupají a trhají nové rekordy. Hodnota nejsledovanějšího akciového indexu S&P 500, sestaveného z pětistovky největších amerických akciových společností obchodovaných na burze, se v květnu přehoupla přes 4200 bodů. Nejenže americké akcie dávno umazaly covidové ztráty, hodnota indexu S&P 500 už je dokonce o 30 % vyšší než před Covidem.

V posledních měsících se daří také akciím v Evropě včetně České republiky. Hodnota indexu PX pražské burzy v květnu stoupla o necelých 6 %. Nejvíce se dařilo akciím Komerční banky (+ 18 %), České zbrojovky (+ 16 %) a Erste Group Bank (+ 13 %).

Zlato po půl roce zavelelo k růstu

Z akciových fondů vykázaly v květnu nejlepší výsledky fondy zaměřené na akcie těžařů zlata: Schroder ISF Global Gold (+ 13 %), BGF World Gold (+ 12 %), Franklin Gold and Precious Metals (+ 11 %) a Amundi CPR Global Gold Mines (+ 11 %).

REKLAMA

Cena zlata v květnu stoupla v dolarech o 8 % a přehoupla se zpět nad 1900 dolarů za unci. Rovněž i cena stříbra stoupla o 8 % na 28 dolarů za unci. Ropa podražila v květnu o 5 %. V růstu pokračovaly i ceny různých průmyslových kovů v čele s mědí. Ze zemědělských komodit na burze v posledních měsících nejvýrazněji stoupá cena kávy, od začátku dubna už podražila o 20 %.

Bitcoin jako virtuální ruleta

Po ukázkovém příkladu manipulace trhem ze strany Elona Muska v květnu prudce spadla cena bitcoinu o 35 %. I tak je ale stále cena bitcoinu na burze čtyřnásobná než před rokem.

Pokud vás podobné skoky cen lákají a chcete si zaspekulovat, mějte hlavně vždy na paměti, že kryptoměny jsou pouze virtuální komodity bez reálné užitné hodnoty. Berte to tedy pouze jako ruletu. Toužíte-li po adrenalinu, proč ne. Buďte ale připravení, že můžete přijít o všechno.

Koruna posiluje

Výrazněji v květnu opět posílila koruna. Kurz eura již klesl pod hranici 25,50. A za jeden dolar dostanete méně než 21 korun. Za poslední rok zpevnila koruna k dolaru téměř o 14 %.

REKLAMA

Vývoj kurzu koruny má nezanedbatelný vliv na hodnotu investic realizovaných v cizích měnách. Toto měnové riziko se poslední měsíce ukazuje v plné síle. Proto klientům, kteří mají příjmy a výdaje primárně v korunách, doporučuji vždy investovat raději v korunách. Pakliže žijete v zahraničí, pak je naopak rozumnější investovat v eurech či jiné měně, kterou běžně používáte.

Jan Traxler, privátní investiční poradce a jednatel společnosti FINEZ Investment Management

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *