CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/$ 23.714 +0,00%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

23. 02. 2023

0 komentářů

Vrchní soud zrušil rozhodnutí o schválení reorganizačního plánu Arcy. Ta ještě může plán přepracovat

 

Vrchní soud v Praze v pondělí rozhodl o zrušení usnesení Městského soudu v Praze, kterým městský soud loni v červenci schválil reorganizaci společnosti Arca Investments. Důvodem má být nezákonná diskriminace některých věřitelů, zároveň odvolací soud nepovažuje za přesvědčivě doloženou realizovatelnost reorganizačního plánu.

Loading



 

Diskriminace věřitelů a pochybnost o poctivosti

Proti rozhodnutí o schválení reorganizačního plánu Arcy podala odvolání část věřitelů zastoupených mimo jiné advokáty Michalem Žižlavským či Janem Langmeierem, a také IFIS investiční fond.

„Odvolací senát shledal v reorganizačním plánu vady, spočívající v nezákonné diskriminaci části věřitelů, kteří byli i přes jejich námitky zařazeni do skupiny věřitelů s nižším poměrem uspokojení,“ uvedla tisková mluvčí Vrchního soudu v Praze Kateřina Kolářová. Odvolací soud má také pochybnosti o tom, zda reorganizační plán je zdrojem „poctivých a úplných informací pro věřitele, na základě kterých mohou přijmout zásadní rozhodnutí o jeho výhodnosti“.

„Reorganizační plán nedokládá přesvědčivě dosažení očekávaných cílů reorganizace, tedy uspokojení věřitelů v nabízeném rozsahu, zatímco rizika předloženého reorganizačního plánu, na které upozorňuje insolvenční správce, a která připouští i znalecký ústav, nejsou uspokojivě řešena,“ dodává Kolářová k rozhodnutí Vrchního soudu v Praze.

Odstranění vad reorganizačního plánu

Reorganizační plán počítá s vytvořením speciální entity – společnosti NOAH, která má Arcu zachránit. NOAH má být vedena zvláštním krizovým manažerem a podléhat kontrole insolvenčního správce a věřitelského výboru. Majetek Arcy by se převedl na společnost NOAH a pohledávky má věřitelům plnit NOAH postupně v závislosti na zpeněžování majetku.

Podle dlužníka nejsou námitky proti reorganizačnímu plánu opodstatněné. „Poukazoval na skutečnost, že zjednodušením holdingové struktury dlužníka dochází k ozdravení jeho podniku. Většina majetku dlužníka se převádí na nově zřízenou společnost NOAH, která pod vedením nového krizového managementu a pod kontrolou insolvenčního správce a věřitelského výboru v časovém střednědobém plánu 1-5 let bude majetek dlužníka realizovat tak, aby nedošlo ke znehodnocení aktiv rychlým prodejem,“ shrnuje Vrchní soud argumenty dlužníka. Podle Arcy by postupný převod aktiv z holdingu měl přispět k vyšší výtěžnosti. Jako alternativu finančních prostředků nabízel dlužník k uspokojení reorganizačního plánu akcie NOAH.

REKLAMA

Podle Marka Indry, většinového vlastníka investičního fondu IFIS, jednoho z věřitelů, kteří se proti schválení reorganizace odvolali, je prosazovaný způsob reorganizace „nereálný a navíc vychází ze zcela zjevně nadhodnoceného ocenění realizačních cen aktiv v rámci reorganizace“.

Jak uvádí insolvenční správce dlužníka Arca Investments Lee Louda, dlužník má nyní možnost nedostatky odstranit a reorganizační plán upravit tak, aby bylo možné o plánu znovu hlasovat. Následně bude upravený plán podléhat opětovnému schválení věřitelů. „Výše popsané zabere včetně opětovného rozhodování soudu a rozhodování o případných odvoláních nejméně tři čtvrtě roku,“ řekl ČTK Lee Louda.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

finanční poradenství

Rozhovor: Inovace a odpovědnost ve finančním poradenství

O inovacích ve finančních poradenství, regulaci a posledních problémových kauzách jsme si povídali s Ladislavem Drhou, partnerem advokátní kanceláře Pikes Legal, který mimo jiné zastupuje klienty ve věci Arca, J.O. Investment nebo Growing Way. Hybatelé finančního trhu si musí uvědomovat svou odpovědnost a komunikovat s orgány dohledu, míní advokát.

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

21. 03. 2022

Preventivní restrukturalizace

Preventivní restrukturalizace bude jen pro firmy. Pomůže předejít insolvenci

Foto: Shutterstock Sanační způsob řešení úpadku formou reorganizace není podle dostupných statistik příliš častý, ve více než 98 % případů převládá prohlášení konkurzu. K potenciální reorganizaci se totiž dlužník dostává příliš pozdě, v okamžiku, kdy již není možné podnikání zachránit. Předcházení úpadku má nyní pomoci tzv. preventivní restrukturalizace.

Text: Veronika Hejná

10. 08. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *