CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Veronika Hejná

05. 10. 2021

0 komentářů

Věřitelé rozhodují o dalším osudu Arcy. Reorganizační plán dlužníka má díry

 

Foto: Shutterstock

Ve dnech 5. až 7. října proběhne u Městského soudu v Praze přezkumné jednání a schůze věřitelů ve věci dlužníka Arca Investments. Věřitelé budou hlasovat o způsobu řešení úpadku (tedy zda zvolit reorganizaci, anebo konkurz). A také o přijetí či nepřijetí reorganizačního plánu, který předložil sám dlužník.

Loading



 

Neurčitost reorganizačního plánu

Podstatou reorganizačního plánu dlužníka Arca Investments má být vytvoření zvláštní entity – SPV ve formě akciové společnosti se sídlem v České republice (název akciové společnosti bude „Noah“). Do této společnosti dlužník převede podstatnou část majetku skupiny Arca Investments, přičemž znepokojující otázkou zůstává, který majetek a proč zůstane v Arca Investments. Noah má operovat pod dohledem insolvenčního správce a zvláštního krizového manažera.

Dlužník v souhrnu podmínek reorganizace – Termsheetu uvádí, že nezajištění věřitelé (tedy především věřitelé ze směnek) mají v reorganizaci získat 54,6 % z dlužné částky 16,4 miliardy, a to díky prodeji majetku dlužníka. Noah by měl fungovat sedm let, poté automaticky vstoupí do likvidace.

Jak vyplývá z právního stanoviska slovenských advokátů Ikrényi & Rehák, které si nechal vypracovat předběžný věřitelský výbor, navržený plán přináší určitá rizika. Podle slovenského práva je restrukturalizace (obdoba naší reorganizace) přípustná, pokud nebude dlužník zbaven rozhodující části majetku. V opačném případě by totiž de facto vstoupil do konkurzu, což je podle slovenského práva nepřípustné.

„Část 3. Termsheetu vykazuje v mnohých ohledech prvky neurčitosti, které je nevyhnutelné odstranit v dalším procesu přípravy restrukturalizačních plánů,“ připomíná advokát Ivan Ikrényi. „Pro úplnost si dovolujeme uvést, že jistý stupeň (nepřípustné) neurčitosti je možné identifikovat i ve vztahu k právním úkonům, které Termsheet předpokládá ze strany třetích osob,“ doplňuje Ikrényi.

REKLAMA

„Reorganizační plán dlužníka určitě odmítneme, nevzbuzuje v nás důvěru a považujeme ho za netransparentní,“ říká advokát části věřitelů Arcy Jan Langmeier. „Máme důvodné pochybnosti o tom, že tento dlužníkův plán lze fakticky i právně realizovat. Naše dotazy, které se týkaly opodstatnění konkrétních čísel a financí v předloženém plánu, byly přitom většinou odmítnuty s ohledem na jakési tajné informace,“ dodává Langmeier.

„Čekal bych zveřejnění nějakého podkladu, na základě kterého došlo k ocenění aktiv. Je dost možné, že byla některá aktiva trochu ‚přifouknutá‘,“ souhlasí Josef Olenič z advokátní kanceláře Pikes Legal. Přílohy k Termsheetu, jež mají obsahovat „hodnoty majetkové podstaty“ a „podstatné zahraniční pohledávky“, jsou v materiálu uveřejněném v insolvenčním rejstříku kompletně anonymizované.

Operace Mojžíš: Věřitele z insolvenčního řízení vyvede fond SICAV 

Advokátní kancelář Langemier & Co. představila oponentní návrh reorganizace. Obdobně jako Arca zachovává biblickou terminologii. Věřitele z insolvenčního řízení ale nemá vyvést Noah (tedy Noe), ale Mojžíš. Základní myšlenkou je přijetí nového věřitelského reorganizačního plánu, který bude nezávislý na dlužníkovi, jehož nyní zastupuje majoritní akcionář Arcy Rastislav Velič.

„Spočívá ve vytvoření investičního fondu SICAV, do kterého by se aktiva Arca Investments vložila, věřitelé by se stali držiteli jeho akcií a měli by tak šanci je v průběhu času kdykoliv případně prodat,“ vysvětluje Langmeier. „Jediným cílem společnosti by bylo co nejrychlejší splacení dluhu dlužníka věřitelům skrze transparentní a postupný rozprodej majetku dlužníka bez snížení jeho hodnoty zbrklým prodejem ‚pod cenou‘ či ‚pod rukou‘,“ dodává advokát.

REKLAMA

Nad akciovou společností SICAV by musela ze zákona dohlížet Česká národní banka. „SICAV by navíc získal profesionálního, nezávislého a nestranného obhospodařovatele, což je další aspekt, který dodává tomuto plánu důvěryhodnost a zajišťuje jeho faktickou a právní realizovatelnost,“ přibližuje Langmeierův spolupracovník advokát Radek Vojtek, expert na finanční a insolvenční právo.

Obhospodařovatele fondu by věřitelé vybrali v tendru. Věřitelům také zůstane zachována možnost snadného exitu – pokud nechtějí čekat na rozprodej majetku, mohou prodat své akcie a tím z řízení vystoupit. „Je to zajímavý plán. Práce obhospodařovatele fondu ale bude poměrně nevděčná, obzvláště pod řadou dohlížejících očí,“ míní Josef Olenič.

Střídání správců?

Advokátní kancelář Langmeier & Co. též vyzývá k odvolání stávajícího insolvenčního správce Lee Loudy, který podle ní nečinně přihlížel utrácení majetkové podstaty za právní a poradenské služby. Lee Louda byl jako insolvenční správce navržen dlužníkem. Jako insolvenční správce působil již v případu Františkovy Lázně SAVOY z koncernu Arca.

„Ano, lze souhlasit s tím, že správce pochybil, pokud neobjevil a včas nezastavil zmiňované transakce. Nicméně dle zveřejněné zprávy o činnosti insolvenčního správce se Lee Louda rozhodně neflákal. Naši věřitelé, které zastupujeme, ještě nejsou rozhodnuti, zda Loudu jako insolvenčního správce podpoří, nebo ne,“ uvádí Josef Olenič.

Po změně správce volá kromě některých věřitelů i Vrchní státní zastupitelství v Praze, podle kterého Lee Louda insolvenční správce Arca Investments být nemá, protože byl ustanoven v rozporu s insolvenčním zákonem. Dle vyjádření státního zastupitelství má být insolvenčním správcem tzv. koncernový správce – společnost Tetera a spol.  „Pokud na schůzi věřitelů nedojde k volbě nového správce, tak je možné, že insolvenčním správcem bude insolvenční společnost Tetera a spol.,“ upozorňuje advokát Radek Vojtek.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *