CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Petr Fejtek

28. 02. 2010

2 komentáře

Únor fondům moc nepomohl

 


 

Asi nejzajímavější vývoj se rýsuje právě u fondů peněžního trhu, když se původní anomálie změnila v náznak zvláštní protisměrné tendence u dvou velkých distribučních kanálů. Uvidíme, zda se tendence stane trvalejším jevem, ne-li přímo trendem.

Posuďte sami: zatímco v jedné bance (ČSOB) z fondů peněžního trhu 750 mil. Kč odešlo, v ostatních bankách se poskládal víc než 600milionový příliv… Jak to vysvětlit? Určitě ne přesunem. Ale je možné, že by se klienti jedné banky chovali jinak, než klienti ostatních? Tomu se nechce věřit, možná bychom však mohli tipnout, že příčinou je odlišná produktová nabídka, a tak i poradenství. Zřejmě v ČSOB klientům víc zdůrazňují, že peněžáky za rok vynesou nejvýš kapánek přes 1 %, což nemůže konkurovat ani spořicím účtům.

A právě ČSOB si uvědomila, nakolik náš Spořínek zbožňuje likviditu (mít peníze „po ruce“) a trumfuje svým termínovaným vkladem Plus, kde klient může během trvání dvouleté nebo tříleté smlouvy kdykoli okamžitě vybrat až 20 % vložené sumy bez jakékoli sankce, třeba i na několikrát. Kolik asi stamilionů přešlo na tento vklad právě z peněžáků?

Navíc právě ČSOB se opět snaží „oživit“ ochabující zájem o zajištěné fondy nabídkou svého „chráněného“ ČSOB 1-2-3 Invest, který také umožní i okamžité vyzvednutí peněz. A na to našinec slyší jak kdysi Odysseus lstivý na zpěv Sirén. To je vidět na sumě skoro 600 mil. Kč, které za únor získal. Abychom ale nebyli nespravedliví, další stamiliony přišly i do ostatních zajištěných fondů, protože ČSOB se musí vyrovnávat i se silným odlivem peněz z fondů, kterým končí investiční období.

V ostatních bankách zatím fondy peněžního trhu získávají, i když příliv se také zmenšuje.

REKLAMA

Pozornost se tak přesouvá na dluhopisové fondy, kde klienti vidí parádní minulé zhodnocení – na roce často přes 10 %, u korporátních i přes 40 %. Ale i zde si podle Štěpána Mikoláška z ISČS musíme dát pozor na jejich konkrétní investiční strategii do budoucna: státní dluhopisy vynesou jen velmi málo, zatímco šance je ještě v těch korporátních. I proto má náš největší 5miliardový obr ISČS Sporobond nyní již 40 % portfolia v korporátech.

Další zajímavý vývoj lze zaznamenat u akciových fondů, kde zřejmě investoři již ohodnotili ledno-únorovou poklesovou vlnu za minulou či nepodstatnou a vidí budoucnost opět růžověji.

Možná si na kolísání (konečně) zvykáme a také vábení minulých výnosů hraje rajskou hudbu: přestože třeba ISČS Sporotrend za únor o 4 % vychladl, přes 150 % na roce stále drží. Naopak ISČS TOP STOCK za měsíc 2,5 % získal a ročních 104 % zní jak andělské zvonění. Anebo, že by (konečně) dostávala alespoň část našich investorů odvahu?

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pochválený ...

    1 března, 2010

    Někdo si konečně všimnul, že se klientům snažíme poskytovat (byť jenom zákaldní) investiční poradenství. Sice jsou ti klienti hlavy dubové a kromě zajišťáku se všeho ostatního bojí, ale furt lepší než vše držet na peněžňáku nebo na spořáku. Ostatně – banka na tom pěkně rejžuje na poplatcích, tak proč ne 🙂
    Kdyby aspoň začali kienti pravidelně investovat – ale ne – taky se bojí … 🙁

    Odpovědět

  • antifond

    2 března, 2010

    jsou tyhle články o tom, do kterých fondů se nalily peníze ovcí (a rychle je ostříhat o poplatky..). Proč raději nepíšete, kolik který fond vydělal resp. prodělal svým ovečkám.

    Odpovědět