CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Roman Koděra

15. 09. 2017

0 komentářů

Torikizoku: Pečená kuřata sama z nebe nepadají

 

Japonská síť restaurací Torikizoku poprvé od roku 1989 upravila ceník. Reakce? Její akcie zhodnotily během jediného dne o 16,5 %. Novinky přináší i americké hurikány a na pražské burze Pegas.

Loading



 

Středeční obchodování na japonském trhu bylo úspěšné pro akcie řetězce restaurací Torikizoku poté, co společnost oznámila, že očekává silný růst zisku, když zvýší prodejní ceny. To by nebylo nic neobvyklého, kdyby to nebyla první cenová změna napříč kompletním menu od roku 1989.

Japonci si potrpí na tradici (stejně, jako třeba německá  společnost Leica, která má od svého založení v roce 1913 stále stejné logo a nevím jak vám, ale mě se pořád líbí).  Akciím společnosti Torikizoku to pomohlo k 15,4% růstu. Kdo si tedy počkal, ten se dočkal, ale že to trvalo.

Při pohledu na graf ceny akcií by mi nevadilo čekat posledních pět let, kdy se cena z 1000 jenů znásobila až na dnešních 3075 jenů.

Graf 1: Vývoj akcií společnosti Torikizoku
Torikizoku - vývoj cen akcií za posledních 5 obchodních dní

REKLAMA

Zdroj: Finance.Google.com

Tento týden přinesl kromě nových historických maxim na amerických burzách také nové iPhony a uklidnění na kapitálových trzích po zasažení USA hurikány Harvym a Irmou. Již několikrát jsem se pozastavoval na tím, že tato situace spíše pomůže trhům, protože zákonodárci nebudou brzdit státní výdaje, a z prezidentské kanceláře v Bílém domě opět zaznělo, že daňová reforma je prioritou.

Evropské trhy si také připisují slušné zisky a čeká se na ECB, která si vzala oddychový čas do října. Ropa pokračuje ve spanilé jízdě a určitě stejně jako já neradi slyšíte každý den v rádiu, jak se u pump zdražuje a že za poslední týden 1 litr naturalu v průměru stoupl o 25 haléřů a nafta o 16 haléřů.

Kola naší ekonomiky se točí dál a všichni čekají na blížící se zasedání ČNB, včera se opět ozval další hlas z ČNB, který připustil zvýšení úrokových sazeb. Ať to bude v září nebo v říjnu, já už dlouho počítám s tím, že do konce roku se to stane. A dalších 0,25 procentního bodu je prostě realita, na kterou se připravuji, a vám to doporučuji též.

REKLAMA

To znamená trochu aktivity na české koruně. Aktuální stav 26,10 Kč/EUR vyhovuje všem, a tak zkouška 26 Kč/EUR asi nikoho nepřekvapí. O tom, že si na to někdo přisadí, nepochybuji. Stejně jako se hraje vysoká hra na britské libře (GBP), která se na rozdíl od vyjednavačů o brexitu nevzdává. Zatímco politické předvolební tanečky německé kancléřky jsou takovým valčíkem, směrem ke svému protějšku z britského království už tak přívětivá není a Theresa May jistě tuší, že když Angela říká brexit, tak myslí britský exit a nic jiného okolo toho.

Domácí burza má od středy jasno, že Pegas mění stáj a že se přestěhuje a jeho křídla dál budou kočírovat noví majitelé ze skupiny R2G. Nabídka 1010 Kč/akcii platí do 25. září. Poté přijde na řadu proces stažení z burzy a zmražení dividend. To jsou všem známé informace, které nabízející společnost zveřejnila ve svém memorandu.

Pro ty, kteří by snad chtěli vědět, co se s jejich „milovaným“ černým koněm bude dále dít, mám jen jedinou radu: Nechte si jednu akcii a budete se moci zúčastnit valné hromady. Většina brokerských domů tak doporučuje nabídku přijmout. Držím palce s výběrem nového koně.

Nějak se nám to na té naší burze s tím vhodným výběrem ztenčuje…

Autor je finanční expert Banky CREDITAS.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *