CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Filip Kučera

30. 08. 2023

0 komentářů

Státní ČEPS koupí podzemní zásobníky plynu od RWE. Potřebuje je Česko?

 

Státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS koupí od německé společnosti RWE provozovatele šesti tuzemských zásobníků plynu za 360 milionů eur, tedy přes 8,68 miliardy korun. Společnosti už uzavřely kupní smlouvu. Je to dobrá investice?

Loading



 

Podzemní zásobníky mají kapacitu 2,7 miliardy metrů krychlových, celková kapacita všech zásobníků v české plynárenské síti je 3,45 miliardy metrů krychlových. Roční česká spotřeba v roce 2022 byla 7,5 miliardy metrů krychlových. Zásobníky tedy zajistí 36 procent roční spotřeby a zhruba 45 procent spotřeby během topné sezóny.

Loni stát ve spolupráci se skupinou ČEZ získal podíl v LNG terminálu v Holandsku, což nám pomohlo zvládnout ukončení dovozu plynu z Ruska. Nákup zásobníků je dalším krokem v rámci posilování české energetické bezpečnosti. Plyn minimálně do roku 2045 bude klíčovou surovinou pro rozvoj české energetiky a je výhodné mít přímý a okamžitý vliv státu na strategickou infrastrukturu, a to jak v období energetické tranzice, tak v krizových situacích,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Jedná se o většinu skladovací kapacity v České republice. Objem plynu, který se dá v zásobnících uskladnit, by pokryl českou spotřebu až na tři celé zimní měsíce.“

Kupní cenu posoudily dvě renomované nadnárodní finanční instituce, její výši bude možné zveřejnit po podpisu kupní smlouvy. „Ve firmě zůstane zkušený personál a management. Právě proto stát kupoval celou firmu, nejen aktiva. Firma je navíc dlouhodobě výdělečná. Za poslední tři roky vykázala celkový zisk v hodnotě 1,9 miliardy korun,“ říká ministr Síkela s tím, že plyn a plynová infrastruktura bude hrát nezbytnou roli v dekarbonizaci české energetiky a do budoucna také v rozvoji vodíkového hospodářství. Vliv státu na tento sektor usnadní jeho rozvoj.

Kupujícím na straně státu je společnost ČEPS. Ta zodpovídá za přenos elektřiny a správný chod elektrizační soustavy, a tedy i za bezpečnost a spolehlivost dodávek elektřiny v České republice. Ve společnosti vykonává 100 % majetkových práv prostřednictvím Ministerstvo průmyslu a obchodu stát. Nákup zásobníků plynu prostřednictvím ČEPS je tedy logickým krokem v rámci aktivit, které vláda realizuje s cílem dále posilovat energetickou bezpečnost Česka.

REKLAMA

Faktem je, že zásobníky na plyn zvyšují naší energetickou bezpečnost a jsou kvůli sezónní spotřebě plynu nezbytné. Mají velkou kapacitu a v zimě by objemově vystačily zhruba na dva měsíce,“ uvádí obchodní ředitel energetické skupiny UCED Václav Skoblík.

Někteří odborníci ale namítají, že nákup zásobníků má i svá rizika. Zejména se jedná o hrozbu , že transakce s likviditou za více než deset miliard korun ČEPS podstatně vyčerpá. Peníze pak mohou podniku chybět v případě opakování vysokého růstu cen elektřiny.

Stát v rámci nákupu získá šest zásobníků: Háje, Dolní Dunajovice, Tvrdonice, Lobodice, Štramberk a Třanovice. Největší z nich je podzemní zásobník Dolní Dunajovice, který má kapacitu skoro miliardu metrů krychlových. Tyto zásobníky fungují tak, že si v nich jednotliví obchodníci s plynem skladují během léta zásoby na zimu. Kapacitu si pronajímají od jejich majitele, kterým nově bude stát. Největšími obchodníky v České republice jsou firmy Innogy a ČEZ, se kterými si stát pronajal LNG terminál v Holandsku, odkud ročně může dovézt až tři miliardy kubíků plynu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Václav Skoblík: V energetice neplatí čím dříve, tím lépe

Konec uhlí se v Česku plánuje k roku 2033. Z vyjádření vlastníků uhelných elektráren, ale vyplývá, že je chtějí zavírat už za dva roky, mluví dokonce o roku 2024. Je to dáno zejména stoupající cenou emisních povolenek. Uhlí přitom tvoří 44 procent české spotřeby. Všem je jasné, […]

Text: Filip Kučera

20. 02. 2024

Co jsou největší investiční témata letošního roku?

V roce 2024 se na investiční scéně objevují nové trendy a témata, která reflektují složitou povahu současného ekonomického prostředí a rychlého technologického pokroku. Jedním z těchto zajímavých témat je „longevity“ neboli prodlužování aktivního života. V oblasti finančního plánování se jedná o stále důležitější faktor.

Text: Filip Kučera

09. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *