CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 08. 2023

0 komentářů

Mimořádná daň z neočekávaných zisků děsí investory

 

Velká Británie a Evropa se chopily vedení a zavedly mimořádnou daň z nadměrných zisků tzv. „windfall“ daně na sektory energetiky a veřejných služeb a v poslední době i na banky. Spojené státy tak neučinily, možná se poučily ze svých chybných kroků při používání tohoto daňového nástroje v minulém století. Investoři však nemají rádi zavádění nových daní, což se projevilo minulý týden, kdy se trhy propadly po zprávě z Itálie, že bude uvalena nová daň z neočekávaných příjmů na banky.

Loading



 

Itálie zasadila svým bankám překvapivou ránu a způsobila šok v celém evropském sektoru tím, že stanovila jednorázovou 40% daň ze zisků plynoucích z vyšších úrokových sazeb poté, co pokárala věřitele za to, že neodměňovali vklady. Opatření vyděsilo investory a v důsledku toho se ceny akcií italských bank, například Intesa Sanpaolo, Banco BPM, Monte Paschi di Siena a UniCredit, po oznámení propadly o 5 až 10 %, přičemž tento propad ovlivnil i další burzy z Evropy.

Akcie část ztrát získaly zpět poté, co Itálie oznámila zmírněnou verzi nové daně z neočekávaných příjmů bank a stanovila strop pro výplaty. Analytici společnosti Jefferies odhadli, že tento strop omezí kolektivní výplaty některých největších italských bank kótovaných na burze, na které připadá přibližně 50 % italských vkladů, na přibližně 2,5 miliardy EUR, zatímco dřívější odhady hovořily až o 4,9 miliardy EUR.

Britská skupina Positive Money, která je podpořena obrovskými částkami, které by mohla Meloniho daň přinést, podle deníku The Guardian uvedla, že replikace Meloniho neočekávané daně by mohla vést k tomu, že jen na základě zisků dosažených v první polovině roku 2023 by velké čtyři banky – Lloyds, NatWest, Barclays a HSBC ve Spojeném království – získaly pro daňové poplatníky 3,4 miliardy liber. Tato částka by mohla být vyšší, pokud by Spojené království následovalo kroky české vlády a zavedlo 60% daň ze zisků bank přesahujících 120 % jejich průměru v letech 2018 až 2021 – podle odhadu skupiny by se tak mohlo získat téměř 11 miliard liber.

Mimořádná zdanění bank není novinkou, neboť podobná rozhodnutí v posledních měsících přijaly Česká republika, Litva a Španělsko. Rumunsko zavedlo mimořádnou daň pouze pro výrobce a distributory elektřiny, uhlí, ropy a zemního plynu.

REKLAMA

Přestože přinášejí okamžitý příjem do státní pokladny, mimořádné daně z neočekávaných zisků mají negativní dopad na ocenění společností, protože vytvářejí ekonomickou nejistotu a snižují ziskovost. Oba tyto prvky snižují hodnotu a přispívají k rostoucímu diskontu ocenění britských a evropských aktiv ve srovnání s USA, přičemž energetický a finanční sektor v Evropě je nyní o 41 % levnější než jejich americké protějšky.

Mimořádné daně z nadměrných zisků byly poprvé zavedeny v USA, ale jejich neúspěch v minulosti se spojil s politickými náklady a patovou situací, které zabránily jejich dalšímu používání v této zemi. Vlády se těší na budoucí příjmy, které tyto daně přinesou, ale skutečně vybrané částky jsou často zklamáním, protože největší a nejglobálnější společnosti nacházejí způsoby, jak s daní bojovat nebo ji zmírnit, často na úkor menších společností, a mohou rovněž omezit lokální investice.

Autor: Bogdana Maioreanu, analytika eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *