CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

Text: Veronika Hejná

27. 05. 2020

0 komentářů

Program COVID III: Jaké jsou podmínky podpory?

 

Konečné podmínky záručního programu COVID III schválila v pondělí 18. května vláda. První kolo výzvy komerčním bankám uveřejnila Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) již následující den, komerční banky tedy již mohou na zajištění úvěrů pro podniky zasažené koronavirem požádat o státní záruku.

Loading



 

Provozní úvěry až do výše 50 milionů korun

V rámci programu COVID III budou provozní úvěry poskytovat komerční banky. „Na základě jednání s Českou bankovní asociací a řadou bank předpokládáme, že se do záručního programu COVID III zapojí většina bankovních institucí financující podnikatele v České republice,“ uvedl generální ředitel ČMZRB Jiří Jirásek.

Záruka ze strany ČMZRB bude poskytnuta na úvěry v maximální výši 50 mil. Kč, které byly uzavřeny mezi 18. květnem a 31. prosincem 2020. Limitem maximální výše jistiny je dále dvojnásobek ročních mzdových nákladů (včetně odvodů) za poslední dostupný rok. Zároveň nesmí úvěr přesáhnout 25 % obratu příjemce v loňském roce.

Výdaje, které mají být úvěrem financovány, budou muset být pro účely následné kontroly řádně doloženy, a to účetními a dalšími doklady. Podporovány budou pouze provozní úvěry, úvěr tedy nelze použít na investice ani na refinancování dřívějších úvěrů. Provozními náklady mohou být například mzdy, nákup zásob a materiálu, úhrada dodavatelských faktur, platby energií nebo nájemné.

Počet zaměstnanců za skupinu se nesčítá

Zatímco v ostatních programech se při výpočtu počtu zaměstnanců vychází z metodiky pro stanovení hranice malého a středního podniku, v programu COVID III bude nově využita metodika Českého statistického úřadu k výpočtu evidenčního počtu zaměstnanců za poslední ukončené období.

REKLAMA

„Bude se to počítat pouze za subjekt, který je žadatelem o úvěr. Odpadá tedy riziko chybného vyhodnocení statusu firmy,“ uvedl pro server Investujeme.cz Jakub Tomaštík, ředitel ČSOB EU Centra. O podpořený úvěr tak může požádat každý zaměstnavatel, který k datu 31. prosince 2019 nepřekročí stanovenou hranici 500 zaměstnanců. Tím se otevírají dveře více podnikům v rámci ekonomicky spjaté skupiny.

„Program COVID III nebude financován z EU fondů, ale dle Dočasného rámce EK pro krizové období, což znamená, že mohou o podporu žádat i firmy, které již mají vyčerpaný limit de minimis,“ dodává Jakub Tomaštík.

Také si přečtěte: Hypoteční trh zatím koronavir nechytil

Bude podpora postačující?

„Na podobě COVID III jsme se podíleli se členy NERVu i zapojenými komerčními bankami, aby program byl co nejefektivnější. V současné situaci je nutné pomoci malým a střední podnikům, které by se jinak mohly dostat mimo toleranční pásmo komerčních bank při hodnocení jejich bonity, a hrozí, že by bez státních záruk na úvěry nedosáhly,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Podle Dlouhého je tento program tím prvním, který umožní napumpovat do ekonomiky potřebné stamiliony korun, které doposud při záchraně podnikatelů stát pouze deklaroval.

REKLAMA

Ačkoliv Hospodářská komora program a jeho nastavení kvituje, v rámci Evropy je ručení ze strany státu pořád nízké. Za konkrétní úvěr poskytne záruční banka záruku 80 – 90 % podle evidenčního počtu zaměstnanců. Celkově však konkrétní komerční bance zaručí jen 30 % portfolia úvěrů, které jí banka předá k zajištění (tzv. portfolio cap). Jak upozornil Jakub Tomaštík, na Slovensku je ručení státu 50%, řada evropských zemí žádný portfolio cap nemá.

V rámci programu COVID III poskytne stát až 150 miliardovou záruku, což má umožnit ručení záruční banky za úvěry až do výše 500 miliard korun. Podpořeno má být podle aktuálních informací přibližně 150 tisíc firem.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

lex voucher

Ochrana pro cestovky končí. Za nevybrané vouchery musí vrátit peníze

Foto: Shutterstock Pouze do konce srpna budou cestovní kanceláře pod ochranou podle kontroverzního zákona nazývaného Lex Voucher, který byl loni přijat ke zmírnění dopadů koronaviru na odvětví cestovního ruchu. Posledním srpnovým dnem končí ochranná doba a nevyužije-li zákazník možnosti náhradního zájezdu do 31. srpna, cestovka musí vrátit […]

Text: Veronika Hejná

16. 08. 2021

V ekonomice je hodně peněz

V ekonomice je hodně peněz a co dál

foto: Shutterstock V ekonomice je hodně peněz. To se může zdát jako výhoda, alespoň tak to naše vláda před rokem povídala. Z této krize se proinvestujeme, dáme miliónek sem, další tam, pětitisícovku důchodcům, a to by bylo, aby ten ekonomický růst zase nebyl. A on ani tak […]

Text: Hana Bartušková

31. 05. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *