CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Veronika Hejná

28. 04. 2020

0 komentářů

ČMZRB: Covid III bude téměř pro všechny, podpořeno má být až 120 tisíc podniků

 

Z programů Covid a Covid II získali malí a střední podnikatelé záruky za úvěry u svých bank v hodnotě téměř dvou miliard korun (ČMZRB tedy poskytla záruky v objemu 1,6 miliardy). Záruky za další úvěry v objemu 600 milionů korun byly vyčleněny pro program Covid Praha. Další z řady programů má být určen v podstatě pro všechny.

Loading



 


Poučena z prvních dvou běhů programu, kdy se především v Covid I o podporu hlásily neúvěrovatelné společnosti, vyhlásila Českomoravská záruční a rozvojová banka pro Covid Praha jako jednu z podmínek předschválení úvěru od žadatelovy banky.

„Pro podání žádosti bude nutné mít potvrzení o poskytnutí úvěru od spolupracující komerční banky, proto doporučuji, aby jej podnikatelé již teď začali se svými bankéři řešit. Bližší informace včetně návodných videí, jak vyplnit žádost, se objeví na webu naší banky v nejbližších dnech,“ uvedl před vyhlášením programu Jiří Jirásek, předseda představenstva a generální ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky. Banka totiž poskytuje záruky ve výši 80 % hodnoty úvěru, zatímco zbývající riziko musí nést financující banka.

programu Covid musela záruční a rozvojová banka zamítnout velké množství žádostí. Z 1 400 procesovaných žádostí jich bylo do 16. dubna schváleno pouze tři sta.

Covid Praha byl vyčerpán během deseti minut

„Kapacita programu COVID Praha byla po deseti minutách zcela vyčerpána, a proto jsme ukončili příjem žádostí do tohoto programu,“ píše ČMZRB na svých webových stránkách. Covid Praha, financovaný z Operačního programu Praha – pól růstu, byl určen k financování projektů realizovaných malými a středními podniky na území Prahy.

Pro velké podniky (nad 250 zaměstnanců) má být vypsán program, v rámci kterého bude provozní úvěry firem pojišťovat Exportní garanční a investiční společnost. Podle ministryně financí Aleny Šilerové tím má dojít k zachování pracovních míst v podnicích a udržení jejich chodu. Produkt EGAP tak doplní pomoc ČMZRB pro malé a střední podniky.

REKLAMA

Covid III: nejen pro malé a střední a nejen pro mimopražské podniky

Záruka v rámci programu Covid III bude poskytována všem podnikům a OSVČ aktivním na území České republiky, pokud počet zaměstnanců nepřesáhne 500.

„Budeme opět poskytovat záruky za úvěry komerčních bank, jiný model diskutován není,“ uvedla pro server Investujeme.cz mluvčí ČMZRB Marie Lafantová. „Záruční mechanismus je v současné situaci nejefektivnějším nástrojem na podporu podnikání a využívá se napříč celým vyspělým světem,“ dodává Lafantová.

Program Covid III by měl být vyhlášen na přelomu dubna a května. „Protože program vychází z nové legislativy EU, bude podstatně jednodušší než předchozí programy Covid. Podnikatelé budou vše vyřizovat pouze ve svojí bance. Předpokládáme, že by programem mohlo být podpořeno až 120 tisíc podnikatelských subjektů,“ uzavírá Marie Lafantová. Program ještě musí chválit Parlament, přičemž ve středu 22. dubna jej schválili poslanci.

K zajištění by měla sloužit tzv. portfoliová záruka, o které se zmiňuje i sdělení Ministerstva financí. Kompletní žádosti o úvěry a veškerá související rizika by tak v zájmu urychlení procesu vyhodnocovaly komerční banky.  Ministerstvo hovoří o 150 miliardové státní záruce. „Navrhovaný 150 miliardový objem záruk bude znamenat nové úvěry ve výši 600 miliard korun,“ uvedla k tomu ministryně financí Alena Schillerová.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Češi aktuálně výrazně investují. Přispívá k tomu zrušení superhrubé mzdy i omezování spotřeby

Foto: Pixabay Vzhledem k rostoucí inflaci a nízkým úrokovým sazbám na spořicích produktech se lidé stále více zajímají o možnosti, jak své peníze jednak ochránit před inflací a také co nejlépe a efektivně je zhodnotit. Výraznému růstu zájmu o investování rovněž přispělo zrušení superhrubé mzdy a omezování […]

Text: Redakce

27. 08. 2021

lex voucher

Ochrana pro cestovky končí. Za nevybrané vouchery musí vrátit peníze

Foto: Shutterstock Pouze do konce srpna budou cestovní kanceláře pod ochranou podle kontroverzního zákona nazývaného Lex Voucher, který byl loni přijat ke zmírnění dopadů koronaviru na odvětví cestovního ruchu. Posledním srpnovým dnem končí ochranná doba a nevyužije-li zákazník možnosti náhradního zájezdu do 31. srpna, cestovka musí vrátit […]

Text: Veronika Hejná

16. 08. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *