CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Daniel Mareš

22. 04. 2020

0 komentářů

O programy COVID je enormní zájem. Podle ekonomů musí stát co nejvíce spolupracovat s bankovním sektorem

 

Týdny plynou a firmy musí řešit výrazný propad tržeb a potřebují proto od státu rychlou pomoct. Záruční programy COVID by tak podle ekonomů měli být rychlejší.

Loading



 

Mezinárodní bankopojišťovací skupina KBC Group v důsledku šíření epidemie nového koronaviru výrazně zhoršila svůj globální výhled.

„V základním scénáři počítáme s postupným uvolňováním karanténních opatření až v průběhu druhého či třetího kvartálu 2020. To povede k hlubokým propadům HDP v druhém kvartále a jen pozvolnému obnovování aktivity v kvartále třetím, s tím, že v některých odvětvích očekáváme návrat k novému „normálu“ až na konci čtvrtého kvartálu 2020. Česko v důsledku toho může letos propadnout podobně jako Německo až o 10 %,“ podotýká Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Pokud epidemie podle Jana Bureše v druhé polovině roku odezní, měl by být rok 2021 ve znamení rychlého úklidu škod a růstu ekonomiky. Na ten však dnes mohou podniky těžko vsadit.

„Ve hře je totiž i pesimistická varianta, ve které epidemie znovu začne tlumit hospodářství i v roce 2021. Pak by se návrat k “novému normálu podstatně protáhl,“ vysvětluje hlavní ekonom Patria Finance.

REKLAMA

Ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy České spořitelny (ČS) Michal Skořepa si myslí, že stát by při rozdělování prostředků ze svých aktuálních podpůrných programů měl v maximální možné míře využívat spolupráci s nestátními distribučními kanály, jako například bankovní sektor.

„Díky takovému zapojení dalších partnerů může být naplněn dnes zcela klíčový požadavek, s níž se prostředky dostanou na účty postižených firem, podnikatelů a případně i domácností,“ popisuje Michal Skořepa.


Co je to COVID

Co se týče programů COVID, jedná se o opatření z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu. Podnikatelé mohou nově žádat o úvěry u svých komerčních bank v rámci programu COVID II. Jedná se o bezúročné půjčky s ročním odkladem splátek. Žádat půjde o jakoukoliv částku až do 15 milionů korun, za což se komerčním bankám zaručí stát prostřednictvím ČMRZB. Limit Covidu II. se zvýšil z 1,5 miliardy na pět miliard korun.


O státní podporu je mezi firmami enormní zájem

Poptávka firem o pomoc je obrovská. Příkladem může být program ČMZRB – COVID-1, do něhož během prvních 4 dnů přišlo kolem 3 tisíc žádostí v objemu 10 mld. Kč. Následně byl spuštěn program COVID-2, za dvě hodiny bylo podáno kolem 700 žádostí za více než 1,5 mld. Celému systému distribuce státní podpory by mohlo výrazně pomoci, pokud by stát přenesl břemeno distribuce na banky.

REKLAMA

„Banky jsou vybaveny jak personálně, tak odborně na to, aby dokázaly převážnou část agendy vzít na sebe, jako je tomu v případě distribuce některých evropských programů. Stát by tak významně urychlil podporu firmám a administrativní břemeno by přenesl na banky, které jsou na to kapacitně připraveny,“ říká Jakub Tomaštík, ředitel ČSOB EU Centra. Jako další věc, kterou považuje za velmi důležitou je rychlá příprava státní podpory také pro firmy sídlící v Praze.

ČSOB v současné době registruje tisíce žádostí o odklad splátek či posunutí platby úroku. „Již koncem března jsme nabídli našim klientům možnost odkladu splátek až na šest měsíců. Stovku žádostí jsme již vyřídili, registrujeme ale zájem v řádu tisíců klientů. Ještě větší zájem avizují naši klienti o podporu formou nových peněz prostřednictvím programu COVID-2,“ říká Petr Manda, ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.


Ministerstvo financí prosadilo na podporu podnikatelů celou řadu daňových opatření

Červnovou zálohu na daň z příjmů u fyzických i právnických osob splatnou k 15. 6. (druhá záloha u čtvrtletních plátců a první záloha u pololetních plátců) nebudou muset podnikatelé vůbec hradit.

„Firmy budou také moci umořit případnou letošní daňovou ztrátu až dva roky zpětně. Parlament rovněž schválil návrh MF na pozastavení elektronické evidence tržeb po dobu trvání nouzového stavu a následujících tří měsíců,“ uvádí Zdeněk Vojtěch z odboru komunikace Ministerstva financí.

Po tuto dobu nebude muset žádný poplatník evidovat své tržby a tato povinnost nebude kontrolována. Co se týče povinnosti hradit DPH, podnikatel může velmi jednoduše požádat o posečkání nebo splátkování daně nově z důvodu šíření koronaviru a současně bude osvobozen od všech sankcí z prodlení.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

lex voucher

Ochrana pro cestovky končí. Za nevybrané vouchery musí vrátit peníze

Foto: Shutterstock Pouze do konce srpna budou cestovní kanceláře pod ochranou podle kontroverzního zákona nazývaného Lex Voucher, který byl loni přijat ke zmírnění dopadů koronaviru na odvětví cestovního ruchu. Posledním srpnovým dnem končí ochranná doba a nevyužije-li zákazník možnosti náhradního zájezdu do 31. srpna, cestovka musí vrátit […]

Text: Veronika Hejná

16. 08. 2021

V ekonomice je hodně peněz

V ekonomice je hodně peněz a co dál

foto: Shutterstock V ekonomice je hodně peněz. To se může zdát jako výhoda, alespoň tak to naše vláda před rokem povídala. Z této krize se proinvestujeme, dáme miliónek sem, další tam, pětitisícovku důchodcům, a to by bylo, aby ten ekonomický růst zase nebyl. A on ani tak […]

Text: Hana Bartušková

31. 05. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *