CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Přes datovku máte ještě měsíc. Kdy musí daňové přiznání podat studenti a důchodci?

 

Foto: Pixabay.com

Do 3. května 2021 bylo možné podat daňové přiznání k dani z příjmu v listinné podobě. Ode dneška, tedy 4. května, mají opozdilci dvě možnosti, buď přiznání rychle podat a zaplatit sankci, nebo to vyřešit přes datovou schránku. V takovém případě mají lidé čas do 1. června 2021.

Loading



 

Nejvíce času na daňové přiznání mají lidé, kteří si na pomoc vezmou daňového poradce. Termín je pak posunut na 1. července 2021.

Jenže kvůli posunutí termínu daňového přiznání se neplatí v případě podání daňového přiznání o den později sankce za měsíc, ale za měsíc a jeden den.

Stejně jako loni se nejedná o formální odklad termínu pro podání daňových přiznání, ale pouze o prominutí sankcí spojených s jejich pozdějším podáním. Pokud daňový poplatník nepodá daňové přiznání v tzv. prodloužené lhůtě, budou počítány sankce již od původního termínu pro podání,“ vysvětluje Michal Jelínek, partner V4 Group.

Sankce za pozdní podání daňového přiznání jsou vysoké. Podle Lukáše Kovandy z Trinity Bank v případě, že živnostník například podá daňové přiznání o týden později a má na dani zaplatit 100 tisíc korun, musí počítat s pokutou 1950 korun. Zpoždění o další týden by jej podle Kovandy mohlo stál 2300 korun. „Pokuta stoupá s výší daně, tudíž třeba při dani 150 tisíc korun už pokuta při odevzdání papírového přiznání ke dni 17. května představuje dokonce 3450 korun,“ vysvětluje ekonom.

REKLAMA

Raději si zjistěte, zda jste daňové přiznání měli podat

Někdy daňové přiznání musí podat i lidé v důchodu a studenti. Ačkoliv studenti chodí většinou po brigádách, není výjimkou, že pracují i na hlavní pracovní poměr. V některých případech dokonce musí podat daňové přiznání a měli by si tuto povinnost raději pohlídat.

Kdy musí student podávat daňové přiznání?

  • Pokud pracuje během jednoho měsíce současně pro více zaměstnavatelů a byla mu z příjmů od těchto zaměstnavatelů odvedena zálohová daň.

  • Pokud majá k příjmům ze závislé činnosti ještě i příjmy ze samostatné činnosti, kapitálové příjmy, příjmy z pronájmu či ostatní příjmy vyšší než 6000 Kč.

  • Obecně musí daňové přiznání podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou daní podle zvláštní sazby daně.

    REKLAMA

Pokud má student uzavřenou dohodu o provedení práce, tato smlouva musí být uzavřena písemně s rozsahem práce ne větším než 300 hodin v kalendářním roce pro jednoho zaměstnavatele. Jestliže student pracuje na základě dohody o provedení práce, má možnost podepsat prohlášeni poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti neboli růžový papír.

Kdy musí podat daňové přiznání důchodci?

  • Pokud pracují během jednoho měsíce současně pro více zaměstnavatelů a byla jim z příjmů od těchto zaměstnavatelů odvedena zálohová daň.

  • Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou daní podle zvláštní sazby daně.

  • Starobní důchod, jakožto sociální dávka, je osvobozen od daně z příjmů. Avšak když starobní důchod přesáhne 36násobek minimální mzdy, dochází k jeho zdanění. Důchodci jejichž důchod přesahuje zmíněný limit, jsou povinni podat daňové přiznání.

Při pobírání starobního důchodu si mohou důchodci přivydělávat. Mohou pracovat na dohodu o provedení práce, na klasický pracovní úvazek nebo vykonávat samostatnou výdělečnou činnost. Ne všechny tyto činnosti zakládají starobním důchodcům povinnost podávat daňové přiznání,“ uvádí Markéta Szotkowská z V4 Group.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

daňové přiznání elektronicky

Jak podat daňové přiznání elektronicky?

Termín pro daňové přiznání se blíží, papírově se podává už 2. dubna, tedy v úterý po Velikonocích. Pro elektronické podání budete mít ale ještě měsíc, termín je totiž až 2. května.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *