CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 10. 2023

2 komentáře

Na jakou smlouvu je výhodné si přivydělávat v důchodu

 

Pro přivýdělek v důchodu můžete mít různé motivy. Možná máte ještě stále dost energie a nechcete skončit s pracovním procesem. Nebo si chcete přivydělat k důchodu, vydělat si na nečekané výdaje a nebo si jen zajistit ještě další příjem. Jaký přivýdělek je právě pro vás výhodný?

Loading



 

Vzhledem k tomu, že už pobíráte starobní důchod, tak je v mnoha případech nejvýhodnější pracovní smlouva nebo forma přivýdělku, ze kterého nebudete platit sociální pojištění. To je například u DPP a DPČ do limitu, při příjmu z pronájmu a z investic nebo při podnikání do limitu. To, zda se vám odpracovaná doba počítá do důchodu, vás totiž už nemusí zajímat.

Pracovní dohody do limitu

Pracovní dohody jsou určené jako pracovní smlouvy pro práci, která nevydá na plný úvazek. Která může být pouze nárazová nebo je vykonávána jen po omezený čas. Tyto dohody se daní standardně, platíte z nich daň z příjmu a často i sociální a zdravotní pojištění. Dohody jsou ale osvobozeny od povinného sociálního a zdravotního, pokud si vyděláte pouze do stanovených limitů.

  • Pro DPP platí limit 10 000 Kč měsíčně. Do tohoto limitu neplatíte ani sociální ani zdravotní pojištění. Pokud uplatníte základní slevu na poplatníka a nemáte jiné příjmy, tak neplatíte ani daň z příjmu.
  • Pro DPČ platí limit 4 000 Kč měsíčně. Do tohoto limitu neplatíte ani sociální ani zdravotní pojištění. Pokud uplatníte základní slevu na poplatníka a nemáte jiné příjmy, tak neplatíte ani daň z příjmu.

Pro koho jsou pracovní dohody vhodné? Dohody oceníte především u práce menšího rozsahu, u práce, která je nárazová a pouze občasná, u různých brigád a dalších přivýdělků. Při výdělku do limitu neplatíte sociální ani zdravotní pojištění, což osobám pobírajícím starobní důchod nevadí. Zdravotní za ně platí stát a sociální by se do nároku na důchod počítalo jen minimálně.

Přivýdělek na fakturu

Další poměrně často využívanou možností je přivýdělek v rámci samostatné výdělečné činnosti, tzv. na fakturu. I pro tento typ výdělku platí, že do určitého limitu ročních příjmů neplatíte sociální pojištění. Zdravotní pojištění je pro OSVČ povinné vždy. A to i pro starobní důchodce, kterým platí zdravotní pojištění stát. Je tak dobré zvážit i možnosti DPP nebo DPČ, u kterých se zdravotní nestrhává.

REKLAMA

Pro výdělek na OSVČ na vedlejší činnost platí, že neplatíte sociální pojištění při ročním příjmu do výše 96 777 Kč. Při překročení této výše máte povinnost doplatit sociální pojištění za celý rok. Jinak nejste ani povinni platit zálohy na důchodové pojištění.

Pro koho je výdělek na fakturu vhodný? Výhodou přivýdělku na fakturu je poměrně velká flexibilita i při práci pro více zaměstnavatelů, bez nutnosti uzavírat více pracovních smluv. Menší nevýhodou může být povinnost platit si zdravotní pojištění a také povinnost záloh na zdravotní pojištění. Pokud máte na fakturu jen nižší příjmy, tak většinou ani neplatíte daň z příjmu.

Příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu nemovitosti patří mezi poměrně oblíbené a finančně výhodné příjmy při pobírání důchodu. Stačí jen mít nadbytečnou nemovitost. Z příjmu z pronájmu této nemovitosti neplatíte ani sociální ani zdravotní pojištění. Při využití reálných nákladů, především odpisů, pak můžete i daň z příjmu snížit až na nulu.

TIP: Jak zdanit příjem z pronájmu

Pro koho je příjem z pronájmu vhodný? Vlastně pro každého. Nutností je ale nejdříve nákup investiční nemovitosti, což může být pro řadu lidí limitujícím faktorem.

Běžná pracovní smlouva a zvyšování důchodu

Při pobírání starobního důchodu můžete mít samozřejmě i práci na plný úvazek a na běžnou pracovní smlouvu. Z této smlouvy máte povinnost platit jak daň z příjmu, tak i sociální a zdravotní pojištění. Na této povinnosti se nic nemění, i když pobíráte starobní důchod a zdravotní pojištění za vás platí stát.

Pokud při práci platíte sociální a důchodové pojištění, můžete po roce odvedeného pojištění zažádat o zvýšení důchodu. Za 360 odpracovaných dní se důchod zvyšuje a to o 0,4 % výpočtového základu důchodu.

TIP: Jak moc se vám zvýší důchod, když odejdete do důchodu později?

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průměrný důchod v roce 2024

Podnikání na živnostenský list, když pobíráte starobní důchod

Pro důchodce pracující na malý a částečný úvazek jsou často velmi vhodné pracovní dohody. DPP i DPČ umožňují práci i jen několik hodin měsíčně. Pro osoby pobírající starobní důchod je výhodné, že se z těchto dohod do limitu neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Podobné podmínky ale nabízí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: sxc.hu

24. 11. 2023

důchodové spoření 2024

Jak mít vyšší důchod?

Trošku nemístná otázka. Alespoň v dobách chystané důchodové reformy, kdy se opět diskutuje o tom, že na důchody nebude, že současní třicátníci důchody skoro žádné nedostanou a že je třeba změnit výpočet a nastavení celého systému. Pokud ale vezmeme v úvahu současný český penzijní systém, tak jsou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

13. 09. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • ludmilaosičková

    21 února, 2024

    Dobrý den ,chtěla bych se informovat, k jakým změnám dojde při souběhu důchodu a pracovní smlouvy. ? CHystá se změna pro odvod sociálního a zdravotního pojištění?
    Děkuji za odpověď. L. Osičková

    Odpovědět

  • Jaroslav

    7 března, 2024

    Dobrý den mám starobní důchod a mám práci která je každý měsíc na pár dnů,10 až 20 . dnů jaký můžu mat měsíční výdělek a do kolik peněz můžu vydělat ročně, děkuji.

    Odpovědět