CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Mareš

08. 06. 2020

0 komentářů

Poslanci schválili balíček daňových změn pro podnikatele a firmy

 

Ministryně financí Alena Schillerová prosadila návrh zákona, kterým chce ulehčit podnikatelům. Stěžejním bodem takzvaného daňového balíčku je snížení DPH u ubytovacích služeb. Dále se týká snížení u vstupného na kulturní akce, sportovní události a sportoviště, a to z 15 na 10 procent. Na konci května sněmovna balíček schválila ve zkráceném režimu v rámci legislativní nouze. Jsou tato opatření dostatečná a pomohou „nakopnout“ českou ekonomiku stiženou koronavirovu krizí?

Loading



 

Podle ekonoma České spořitelny (ČS) Michala Skořepy se z časového pohledu jedná o nepovedenou pomoc. „Z nižších daňových sazeb plynoucí snížení výdajů firem bude rozprostřeno do následujících měsíců a let. Vedená odvětví budou mít dopady koronaviru v čím dál větší míře za sebou. Jako mnohem užitečnější se jeví okamžitá pomoc realizovaná v nejbližších dnech a týdnech bez nutnosti snižovat dosavadní daňové sazby,“ říká Michal Skořepa. Podobný názor má i analytik Československé obchodní banky (ČSOB) Petr Dufek. „Je to asi to nejmenší, co mohla vláda udělat, když srovnala DPH u restaurací a ubytování na jednu úroveň. Na druhou stranu o jejich přežití a dalším úspěšném fungování rozhodne jednoznačně až poptávka,“ uvádí odborník ČSOB.

Podle ekonoma Komerční banky (KB) Františka Táborského se naopak jednoznačně jedná o krok správným směrem. Snahou vlády je ponechat peníze u daňových poplatníků a dále je nezatěžovat. Zároveň se také podle něj jedná o administrativně jednoduší cestu, než nabízí přímá pomoc. Ta se potýká s řadou technických problémů.

„Na druhou stranu všechny daňové změny směrem dolů snižují příjmy státního rozpočtu i do budoucna. Následné opětovné zvýšení daňové sazby bude politicky nepopulární. Veřejné finance tak mohou trpět hlubšími schodky i dlouho po skončení současné krize. Oproti tomu přímá podpora státu závisí na nastavení vlády a v příštích letech již nebude zatěžovat státní rozpočet,“ vysvětluje František Táborský.

Zdanění nulovou sazbou v „daňovém ráji“

Ekonom Partners Martin Mašát nepopírá, že součástí zákona je několik pozitivních opatření. Velké otazníky jsou ale podle něj především u tzv. loss carryback. Jakub Vintrlík u tiskového oddělení Ministerstva financí (MF) vysvětluje, že nástroj loss carryback podnikatelům a firmám umožní zpětně si uplatnit daňovou ztrátu u daní z příjmů fyzických a právnických osob.

REKLAMA

 „Dnes ji mohou uplatňovat až v následujících zdaňovacích obdobích a za předpokladu, že opět generují zisk. Nově ji budou moci umořit i za dvě zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, v němž ztráta vznikla,“ podotýká Jakub Vintrlík.

Pokud tedy vykážou za zdaňovací období roku 2020 daňovou ztrátu, budou si moci o tuto ztrátu zpětně snížit svůj základ daně za zdaňovací období let 2019 a 2018. Následně požádají o vrácení části daně, kterou už zaplatili.

Odborník Partners, ale namítá, že z České republiky se díky tomu stane země, kam lze výhodně odložit ztráty. Respektive kde si vzít zadarmo daně zpět. „Není totiž nic jednoduššího než zaúčtovat náklady na českou pobočku. Ztráty si odečíst od minulých výnosů a vyinkasovat zpět veškeré minulé zaplacené daně. Převedené výnosy si pak jen jednoduše zdanit nulovou sazbou v daňovém ráji,“ podotýká Martin Mašát.

Provozovatelé o 5 procent ceny nesníží

Snížení daně z přidané hodnoty z 15 na 10 procent je podle odborníků spíše symbolickým darem pro hotely a provozovatele společenských akcí. Lze totiž očekávat, že provozovatelé o tuto úlevu své ceny nesníží a oněch 5 procent použijí k přežití současné situace.

REKLAMA

„Podobně to bylo myšleno nedávno u snížení daní z některých piv, tak aby se cíleně pomohlo přežít menším provozovnám. Že by se jednalo o úlevu, která by nastartovala ekonomiku, to ani náhodou. Ani výše úlevy není taková, aby kompenzovala vzniklé ztráty,“ vysvětluje ekonom Partners.

Pomoc firmám, OSVČ i pronajímatelům…

Protikrizový daňový balíček je podle Jakuba Vintrlíka z MF součástí široké palety opatření. „V gesci MF se jedná zejména o program Pětadvacítka, daňové úlevy v liberačním balíčku nebo moratorium na splácení úvěrů. To mohou využít také firmy a podnikatelé. V neposlední řadě MF spustilo program záruk pro exportéry,“ říká Jakub Vintrlík.

MF také vyslyšelo připomínky těch podnikatelů, kteří pro své podnikání zvolili formu s.r.o.  a připravilo návrh novely zákona, který již schválila vláda a nyní ho ve stavu legislativní nouze projednává parlament.

Co se týče ostatních rezortů, došlo k rozšíření ošetřovného pro OSVČ. Byly zavedeny finanční kompenzace pro zaměstnavatele v rámci programu Antivirus. Dále bezúročné půjčky pro podnikatele COVID, či státní záruky na úvěry malých a středních firem. Vláda dále schválila dotační program COVID – Nájemné. Jeho záměrem je přispět podnikatelům na úhradu nájmů z provozoven.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

lex voucher

Ochrana pro cestovky končí. Za nevybrané vouchery musí vrátit peníze

Foto: Shutterstock Pouze do konce srpna budou cestovní kanceláře pod ochranou podle kontroverzního zákona nazývaného Lex Voucher, který byl loni přijat ke zmírnění dopadů koronaviru na odvětví cestovního ruchu. Posledním srpnovým dnem končí ochranná doba a nevyužije-li zákazník možnosti náhradního zájezdu do 31. srpna, cestovka musí vrátit […]

Text: Veronika Hejná

16. 08. 2021

Jak digitalizace mění svět investování?

Jak digitalizace mění svět investování?

Konzervativní přístup Čechů k investování se promítá nejen do jimi preferovaných investičních nástrojů, ale také co se výběru investičního partnera týče. Mezi nejoblíbenější investiční nástroje Čechů patří spořicí účty nebo stavební spoření. Z toho se dá také odvodit, jakým institucím jsou Češi ochotni svěřit své úspory. Jak potvrdil […]

Text: redakce

28. 01. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *