CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/$ 23.714 +0,00%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

Text: redakce

28. 01. 2021

0 komentářů

Jak digitalizace mění svět investování?

 

Konzervativní přístup Čechů k investování se promítá nejen do jimi preferovaných investičních nástrojů, ale také co se výběru investičního partnera týče. Mezi nejoblíbenější investiční nástroje Čechů patří spořicí účty nebo stavební spoření. Z toho se dá také odvodit, jakým institucím jsou Češi ochotni svěřit své úspory. Jak potvrdil exkluzivní průzkum veřejného mínění agentury IPSOS pro naši společnost Cyrrus, bankám jsou ochotny svěřit své úspory více než 2/3 populace. Banky se obecně těší důvěře napříč českou populací, a to i nezávisle na věku. Poměrně rozšířené jsou mezi Čechy také licencované investiční společnosti, kterým věří téměř čtvrtina – 23 % populace.

Loading



 

Jak dál vyplynulo z exkluzivního reprezentativního průzkumu IPSOS pro Cyrrus, další instituce, jako jsou například poradenské (finanční) společnosti, nezávislí lektoři a mentoři kolektivního investování nebo mezinárodní digitální aplikace pro investování, dokážou oslovit a vzbudit důvěru zejména u mladší generace nebo u populace s vyšším dosaženým vzděláním. Mladší generace jsou tedy ochotnější svěřit své peníze většímu spektru subjektů, mezi něž patří i ty, které můžeme označit za více rizikové.

Digitální aplikace na vzestupu

Do světa investic však v roce 2020 významně promluvily také digitální aplikace. Zájem o investování probudil zejména jarní strmý propad akciových trhů, který mladí vnímali jako příležitost. V uplynulém roce přibyly miliony nových klientů nejen americkým makléřským firmám, ale také digitálním aplikacím. A zájem o online investování je patrný také mezi Čechy. Mezi fanoušky digitálních aplikací pak patří zejména mladší lidé ve věku do 35 let, obyvatelé Prahy nebo vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Co je pak pro Čechy rozhodující v tom, komu svěří své finance? I na to odpověděl průzkum IPSOS pro Cyrrus. K zajímavým závěrům patří, že pro každého druhého Čecha (51,8 %) je nejdůležitějším faktorem důvěry dohled ČNB. Trošku překvapivé pak je, že pro téměř polovinu populace – konkrétně 43,1 % populace – jsou „dostatečnou zárukou investice“ výsledky v uplynulém období. Tuto odpověď Češi volili i navzdory ekonomické realitě a všeobecně známých ekonomickým principům. Mezi ty patří kolísání hodnoty investice v čase nebo také to, že minulé výnosy nejsou zárukou stejných výnosů v budoucnu. U této otázky je pak vidět, že znalost finančních nástrojů a principů financování je mezi Čechy nízká. V rozhodování o tom, komu svěří čeští občané své peníze, hraje roli i pouhý online přístup k účtu – a to až pro 40 % populace.

Komunikace přátelská a na internetu

Investiční problematika je zdá se pro Čechy nadále složitá, proto především mladší ročníky, resp. lidé s vyšším dosaženým vzděláním a z větších městských sídel upřednostňují přátelskou a srozumitelnou komunikaci, resp. přesvědčí je mediální viditelnost příslušné firmy.

REKLAMA

Jak vyplynulo z exkluzivního reprezentativního průzkumu IPSOS pro Cyrrus, internet je také hlavním zdrojem, ze kterého Češi čerpají informace o investicích. Pro 38,8 % Čechů jsou kromě dostupných informací důležité také recenze uživatelů nebo jiných klientů.

Vyhledávání na internetu používá 40 % Čechů. Online informační nástroje, jako jsou vyhledávače, online kurzy či zpravodajství, dominují u mladších respondentů, kteří také více investují pomocí online nástrojů. U starších ročníků jsou to naopak zkušenosti a doporučení, případně tradiční zpravodajství. S rostoucím vzděláním respondentů je také patrný větší příklon spíše k odborným zdrojům informací.


O průzkumu: 

Sběr dat byl realizován exkluzivně pro společnost Cyrrus prostřednictvím aplikace Instant Research agentury IPSOS. Šetření probíhalo metodou on-line dotazování v období od 18. 11. do 23. 11. 2020 na reprezentativním vzorku 550 osob z IPSOS CASI panelu. Respondenty byli muži a ženy ve věku 18–65 let z celé ČR.

O společnosti Cyrrus

Společnost CYRRUS, a. s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších makléřských společností v České republice. S cennými papíry úspěšně obchoduje již od roku 1998. Patří mezi členy Burzy cenných papírů Praha a Frankfurt Stock Exchange – Deutsche Börse. Svým klientům poskytuje komplexní služby na kapitálových trzích. Obchoduje s investičními certifikáty a zaměřuje se na burzovní obchody na pražské burze a zahraničních trzích – především v Německu a USA. Dlouhodobě pomáhá klientům investovat jen s takovým rizikem, které jsou ochotni nést. Právě i díky tomu má svá investiční portfolia u CYRRUS, a. s., více než 8 tisíc klientů a celková hodnota investic přesahuje 22 miliard korun. Špičkovou úroveň komplexních služeb garantuje i prostřednictvím úzce specializovaných dceřiných společností. Cyrrus FX rozvíjí technologie zahraničního platebního styku už od roku 2009. Cyrrus Advisory pomáhá s financováním prostřednictvím dotací a finančních nástrojů, které jsou v České republice k dispozici. Jedná se o strukturální fondy EU, zvýhodněné úvěry, prostředky státního rozpočtu, ale i soukromé nadace a další zdroje.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *