CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Daniel Mareš

11. 12. 2020

0 komentářů

Pomůže zvolení Joe Bidena prezidentem USA světové ekonomice?

 

I přes žaloby a odmítání Donalda Trumpa budou mít Spojené státy po inauguraci – 20. ledna – nového prezidenta. Co přinese Joe Biden v Bílém domě pro světovou ekonomiku a investice? Uklidnění?

Loading



 

Všichni se asi shodnou na tom, že pro světovou ekonomiku znamená volba Bidena zklidnění vypjaté situace a velké – otázkou je, zda naplněné – naděje. „Nepředpokládám, že by se nástupem nového prezidenta ovšem měnila zahraniční nebo obchodní politika USA o 180 stupňů. Možná to bude z pohledu slov vypadat, avšak skutky budou spíše jen symbolické,“ myslí si ekonom Československé obchodní banky (ČSOB) Petr Dufek.

Podle ekonoma České spořitelny (ČS) Michala Skořepy je nepopiratelné, že nástupem Joe Bidena dojde k renesanci autority existujících mezinárodních institucí. „Tím myslím například Spojené národy nebo Světovou obchodní organizaci. Na pole mezinárodního obchodu by se tak měla vrátit větší jistota,“ podotýká Michal Skořepa. Na druhou stranu podle něj nelze rozhodně vyloučit, že i Biden bude tlačit Evropskou unii ke změnám v nastavení parametrů vzájemného obchodu. Například v oblasti osobních aut, která jsou pro Česko velmi důležitým vývozním artiklem, je průměrné clo na dovoz z USA do Evropy několikanásobně vyšší než clo opačným směrem.

Nepodléhejme přehnanému optimismu a nadějím

Ekonom Partners Petr Mašát dodává, že nový prezident USA přinese na finanční trhy větší předvídatelnost. To by mohlo snížit volatilitu cen akcií a dluhopisů. Biden totiž na rozdíl od nevypočitatelného Trumpa nebude tak často překvapovat svět svými výbušnými tweety.

Politika nové garnitury se zaměří na domácí hřiště, kde bude třeba naplnit alespoň něco z mnoha slibů. Ať už půjde o „boj“ s klimatem nebo koronavirem, větší vstřícností k emigraci a či menší ochraně hranic atp. „Samozřejmě v rámci omezených možností, které federální vláda vůbec má. Pokud jde o investiční či další záměry, tak samozřejmě bude záležet na tom, jak je vůbec bude schopna protlačit parlamentem. Takže nějakému přehnanému optimismu a nadějím bych nepodléhal,“ dodává Petr Dufek z ČSOB.

Co se týče zahraniční politiky, tak si mnou ruce hlavně představitelé Evropy, kteří očekávají zlepšení vztahů. Na druhou stranu se podle Petra Mašáta z Partners asi nic nemění pro Čínu. Politické body, které doma získával Trump za svoji asertivní obchodní politiku s Čínou, si bude chtít Biden také ponechat. „Relativně největší ekonomické přesuny lze tedy očekávat uvnitř americké ekonomiky,“ vysvětluje odborník Partners. A dodává, že Biden se v kampani jasně vyhranil proti Trumpovi. Na rozdíl od něho chce napumpovat více peněz do sociální sféry, infrastruktury a udržitelného rozvoje, resp. do enviromentálních projektů. Samozřejmě to bude velice nákladné, což indikuje prudký růst daní nejen pro firmy, ale i pro střední vrstvu, což mnoho lidí popudí.

Inaugurace bude 20. ledna

Vítězství Joe Bidena je už jasné. Informovala o tom agentura Reuters. Připomeňme, že Trump proti výsledku voleb protestuje a tvrdí, že hlasování provázely podvody. Zároveň ale jeho právnický tým postupně v jednotlivých okresech stahuje žaloby.

Biden už si také vybral budoucího ministra financí. Do čela úřadu se postaví bývalá šéfka centrální banky Fed Janet Yellenová. Inaugurace nově zvoleného prezidenta USA se uskuteční před budovou Kapitolu ve Washingtonu D.C. 20. ledna. Na tomto místě složí slib a pronese inaugurační řeč.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *